Maksuttomia ja edullisia puuhia talvilomalle Helsingissä ja lähiympäristössä

Näin luokanopettajana voin kertoa, että talviloma eli hiihtoloma tuli kyllä taas aivan oikeaan hetkeen. Sekä oppilaiden että opettajien kannalta. Itse odotan, että saan puuhailla rauhassa kotona lasten kanssa ja lähteä sitten lasten pappalaan, minun ”kotikotiini” loppuviikoksi nautiskelemaan talvesta. Viidesluokkalaiset oppilaani puolestaan intoilivat talvipuuhista, reissuista ja kavereiden kanssa touhuamisesta. Hetkeen meidän ei tarvitse tsempata, vaan saamme antaa oppien ja ajatusten muhia päässä rauhassa. Ottaa vähän aikaa rennosti.

Loma saattaa kuitenkin käydä välillä tylsäksi. Lapset rupeavat kaipaamaan kavereitaan ja kaipaavat ohjelmaa. Usein silloin oma mielikuvitus lyö tyhjää. Kasasinkin tähän joitakin meidän perheemme mielestä todella ihania maksuttomia ja mahdollisimman edullisia vinkkejä talvilomapuuhiin eri-ikäisille lapsille Helsingissä ja lähiseudulla.

Maksuttomat puuhat ulkona, top 10

 1. Lumileikit nyt kun sitä lunta oikeasti on: Metsäemo vinkkaa 33 asiaa, mitä voi tehdä talvella yhdessä ulkona.
 2. Pulkkamäkeen pääsee Helsingissä useassa paikassa. Vinkkejä voi katsoa vaikka MyHelsingin jutusta.
 3. Helsingin leikkipuistot tarjoavat erilaista ohjattua toimintaa sekä ulkoilu- ja liikuntatapahtumia myös hiihtolomaviikolla. Kannattaa taas katsoa suoraan leikkipuistojen omilta sivuilta (saattaa löytyä myös Facebookista) tai käydä kyselemässä leikkipuistoista.
 4. Lasten liikennekaupunki on yleisölle avoinna hiihtolomaviikolla ja tarjoaa perheille liikenneleikkipuiston toimintoja maanantasta perjantaihin. Liikennekaupungin perhepäivät ovat ikärajattomia avoimia päiviä, joissa mukana tulevat aikuiset voivat ohjata ja opastaa lapsia turvalliseen liikkumiseen. Liikennekaupunki tarjoaa käyttöön polkuautoja ja tilat. Kuulostaa aivan mahtavalta!
 5. Hiihtämään pääsee toki maksutta, jos omistaa tai saa lainattua sukset. Lainasuksia kannattaa kysellä esimerkiksi Facebookin kaupunginosaryhmistä. Helsingin laduista löytyy lisätietoa esimerkiksi www.stadissa.fi-palvelusta.
 6. Eläimiä pääsee katsomaan maksutta ainakin Fallkullassa sekä ilmeisesti myös Haltialassa.
 7. HSL:n lipulla pääsee myös Suomenlinnaan, josta löytyy seikkailureittejä ja pulkkamäkiä. Jo pelkkä lauttamatka on seikkailu näin talvella.
 8. Puotilassa pääsee pilkille talvilomalla 20.-23.2.2018 klo 10-14. Tarjolla on opastusta, lainavälineitä ja nuotiopaikka lampaantaljoineen. Lue tarkemmat tiedot tästä hauskasta hiihtolomaviikon tapahtumasta Helsinki liikkuu fb-sivuilta.
 9. Luontoretket onnistuvat myös talvella, kunhan varusteet ja eväät ovat kunnossa. Ihania kohteita ovat esimerkiksi Sipoonkorpi, Nuuksio, Talosaari, Seurasaari ja Lammassaari.
 10. Uutelan kodassa voi käydä paistamassa makkaraa. Ihanat kotakummit lämmittävät sitä viikonloppuisin. Lisätietoa löytyy Facebookista.

Maksuttomat puuhat sisällä, top 5

 1. Lasten kaupunkiin on vapaa pääsy. Siellä voi vaikka piipahtaa syömässä eväät ja leikkimässä hetken – tai viettää kokonaisen aamu- tai iltapäivän puuhastellen esimerkiksi vuoroin mummolassa ja vuoroin vanhassa koululuokassa.
 2. Kirjastot ovat auki hiihtolomallakin. Kannattaa tutkia eri kirjastojen tarjontaa. Ja vaikka erillistä ohjelmaa ei kirjastossa olisikaan, useissa kirjastoissa on ihanat lasten osastot kirjoineen, leluineen ja peleineen. Kirjastossa viihtyy niin pieni kuin isokin.
 3. Talvipuutarhaan pääsee myös maksutta! Kannattaa käydä seikkailemassa kasvien keskellä – varsinkin näin lumisena talvena Talvipuutarha on ihmeellinen satumaailma!
 4. Päivälehden museoon pääsee maksutta.
 5. Lastentarhamuseossa on talvilomaviikon lauantaina 24.2.2018 klo 10-13 maksuton tapahtumalauantai, jolloin palataan isovanhempien aikaan.

Edulliset puuhat, top 5

 1. Luistelu: Omilla luistimilla pääsee todella edullisesti, mutta luistimia saa myös vuokrattua. Kannattaa katsoa kenttien aukioloajat Helsingin kaupungin sivuilta.
 2. Alakouluikäisille järjestetään päivittäin liikuntaa koko viikon ajan Töölössä Easysport-tapahtumassa. Mukaan pääsee Kisahallin pääsymaksun hinnalla. Urheiluseurakumppanit yhdessä liikunnanohjaajien kanssa varmistavat, että aika ei taatusti käy pitkäksi.
 3. Korkeasaari on oikeasti ihana talvella! Eläimiä näkee yllättävänkin paljon – ja pirteinä. Saarella on ihanan talvinen tunnelma.
 4. Uiminen on kivaa! Uimahallit ympäri Helsinkiä ovat avoinna myös hiihtolomalla. Löydät uimahallien aukioloajat ja sisäänpääsymaksut Helsingin kaupungin sivuilta. Uimataitoisille sopiva vesiliikuntarata Wibit Aquatrack on käytössä Itäkeskuksen uimahallissa 19.–20.2.2018 klo 10-17 ja Pirkkolan uimahallissa 22.-23.2.2018 klo 10-15.
 5. Ateneumissa on esillä Ankallisgallerian aarteita vielä 25.2.2018 asti. Lisäksi Ateneumissa on erityistä hiihtolomaviikon ohjelmaa. Alle 18 vuotiaat pääsevät sisään maksutta.

Hiihtolomaviikon muita tapahtumia löytyy mm. stadissa.fi-palvelusta.

Jäikö sinun lempipuuhasi puuttumaan? Vinkkaa ihmeessä kommenttina, niin lisään sen listaan.

Ihanaa talvilomaa!

-Saara

Kuva: Pixabay