Aikaa itselle: Kotka-Haminan seutu tarjosi kaivatun ja rentouttavan hengähdystauon

Yhteistyössä Visit Kotka-Hamina.

Paljon on uutisoitu siitä, miten väsymme, koska elämä on täynnä jatkuvia keskeytyksiä. Varsinkin näin kuuluisina ruuhkavuosina tuntuu, että kaikki aika on kortilla ja on pakko tehdä montaa asiaa yhtäaikaa ehtiäkseen kaiken. Harvoin on aikaa keskittyä mihinkään, ainakaan omaan itseen. Oma hyvinvointi on kuitenkin äärimmäisen tärkeää. Hyvinvoivat vanhemmat pystyvät tarjoamaan lapsilleen hyvinvointia, turvaa ja hyvää elämää.

Minä ainakin tarvitsen välillä aikaa ja rauhaa ajatella, olla, hengittää ja muistella, kuka oikeastaan olenkaan. Voin varastaa arjen keskellä pieniä omia hetkiä, mutta oikeaan, todelliseen rentoutumiseen tarvitsen vähän enemmän aikaa. Olikin ihanaa päästä keskittymään vain omaan itseen ja omiin tarpeisiin parin päivän ajaksi, kun suuntasin elokuussa yhtenä viikonloppuna Kotka-Haminan seudulle #KotHamAdventure-bloggaajareissulle. Instagramiin laitoinkin jo heti reissun aikana kuvia. Jos kiinnostaa, kannattaa tsekata tuo #kothamadventure.

Bussi haki reissuporukkamme Helsingistä aikaisin lauantaiaamuna ja palautti takaisin sunnuntaina iltapäivällä neljän maissa. Sain siis nauttia yli 30 tuntia siitä, että kukaan ei vaatinut minulta mitään. Minun ei tarvinnut laittaa ruokaa, eikä muutenkaan juuri ajatella itse. Sen sijaan sain tutustua upean Kotka-Haminan seudun historiaan ja merenkäynnin ihmeellisyyksiin, joogata, saunoa, syödä hyvin ja ratsastaa. Sekä nukkua ihan rauhassa ilman jatkuvia herätyksiä (joita on ollut liiankin kanssa herkän kolmevuotiaamme käsitellessä öisin erilaisia asioita).

Merikeskus Vellamo tarjosi tietoa, viihdykettä ja herkullisen brunssin

Ensimmäinen kohteemme tällä reissulla oli Kotkassa sijaitseva aivan upea Merikeskus Vellamoon, jossa saman katon alta löytyy kolme eri museota: Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Merivartiomuseo. Nämä museot tarjoavat valtavasti nähtävää ja koettavaa monen ikäisille. Lisäksi Merikeskus Vellamon ravintola Laakonki tarjosi meille todella herkullisen brunssin, jossa erityisruokavaliotkin oli otettu hienosti huomioon. Minä sain mm. vehnätöntä pitsaa suoraan uunista kuumana pöytään tarjoiltuna.

Tällä hetkellä Suomen merimuseossa on myös äärimmäisen mielenkiintoinen, monella tavalla kiehtova ja vain yli 15-vuotiaille suositeltu näyttely Sex and the sea. Jos Vellamoon menee lasten kanssa, kannattaa mukaan ottaa ainakin toinen aikuinen. Tällöin lapset voi esimerkiksi jättää sen toisen aikuisen kanssa lasten omalle ihanalle alueelle eli Leikkimöön leikkimään, kun itse piipahtaa ihmettelemässä tätä kansainvälisten huipputaiteilijoiden Saskia Boddeken ja Peter Greenawayn Luperpedia-säätiön tuottamaa näyttelyä, joka käsittelee merimiesten yksinäisyyttä, himoa ja erotiikkaa.

Upeaa luontoa ja houkuttelevia aktiviteetteja Kymijoen varrella

Kymijoen varrella pääsimme ihailemaan paitsi upeaa luontoa myös testaamaan hienoja ja kovin houkuttelevia aktiviteetteja. Erämys -Keisarinkosket Oy tarjosi meille koskenlaskua ja koskiuintia, jotka molemmat kuulemma olivat aivan mahtavia kokemuksia.

Vaikka yleensä olen kovin innokas kokeilemaan kaikenlaista uutta, olin nyt päättänyt viettää viikonlopun tutuissa ja turvallisissa kuvioissa. Minä en siis tällä kertaa lähtenyt hurjastelemaan koskelle, vaan nautin sen kohinasta rannalla joogaten.

Joogastudio Yogelina tarjosi aivan mielettömän ihanan ja rentouttavan joogahetken, jonka jälkeen oikeasti kyynelehdin vuolaasti. Jokin lukko aukesi joogan aikana ja tunteet pääsivät valloilleen. En oikein tiedä, mitä itkin, mutta hyvää sekin teki. Tuntui, että sain yhteyden kehooni ja maltoin kuunnella sen viestejä hetken aikaa. Jooga oli lempeää ja luonto ympärillä auttoi rentoutumaan. Joogan jälkeen oli ihana pukea vähän lämmintä päälle ja suunnata nokipannukahveille.

Hevosterapiaa pitkästä aikaa

Yövyimme Harjun oppimiskeskuksessa, joka on paitsi luonnonvara-alan oppilaitos myös upea kartanomiljöö, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet retkien, kokousten, leirien ja juhlien järjestämiselle. Me saimme nautiskella päivällistä kartanorakennuksessa, kuljeskella kartanon mailla ja saunoa meren rannalla.

Minä pääsin myös ratsastamaan pitkästä, pitkästä aikaa oppimiskeskuksen hienoon maneesiin ihan mahtavalla Asko-pappahepalla. Samaan aikaan osa meistä lähti tutustumaan Salpalinjaan (lue siitä lisää esimerkiksi Maitokahvimedia-kollegani Always somewhere else -blogista täältä), osa tutustui alueeseen hevoskärryistä ja loput kokeilivat kalliolaskeutumista. Kaikki tuntuivat nauttineen omista aktiviteeteistään taas aivan valtavasti.

Minulle tuo ratsastus oli taas oikeaa terapiaa. Olen ratsastanut teini-ikäisenä paljon, kilpailinkin esteissä seuratasolla. Hevoset olivat tärkeitä ja jättivät jäljen sieluun, sellaisen erityisen kaipuun. Olikin ihanaa huomata, että edelleen osaan olla hevosten kanssa ja edelleen hallitsen ratsastuksen perusasiat, vaikka tuntuikin, että välillä olin perunasäkkinä kokeneen ja taitavan hevosen kyydissä. Ratsastus teki vähintään yhtä hyvää kuin edellisen päivän jooga.

Ja hei, Harjun oppimiskeskuksessa järjestetään erilaisia ratsastusleirejä ja hevoslomia! Onpa siellä ratsastussimulaattorikin!

Kotka-Haminan seutu on oiva lomakohde niin pariskunnille kuin lapsiperheillekin

Tämä reissu tuli todella tarpeeseen. Oli ihanaa saada keskittyä vain omaan oloon ja hyvinvointiin. Kotka-Haminan seutu tarjosi loistavat puitteet tähän. Varsinkin alueen luonto ja historia kiehtoivat minua kovasti. Monta kertaa tuli sellainen olo, että tänne pitää tulla uudelleen puolison, oman rakkaani kanssa. Olisin niin halunnut jakaa hänen kanssaan osan reissun kokemuksistani. Hän olisi varmasti innostunut etenkin seudun historiasta. Muutamaan otteeseen kaipasin lapsianikin mukaan, vaikka tällä kertaa aktiviteetit olivatkin aikuisempaan makuun.

Ehdottomasti voisin kuitenkin pakata koko perheen ja lähteä Kotka-Haminan seudulle perheeni kanssa. Lapset viihtyisivät aivan varmasti Merikeskus Vellamossa ja löytyypä alueelta paljon muutakin tarjontaa lapsiperheille.

Ja voi kyllä teki tällainen pieni ”get away” hyvää kiireisen arjen keskellä. Ainoa ongelma on, että nyt haluan lisää! Haluan uimaan ja melomaan koskeen, laskeutumaan kalliolta, päästä tutustumaan Salpalinjaan ja muutenkin haluan seikkailla alueella vielä paljon enemmänkin! Lämmin suositus!

-Saara

Tämä teksti on osa Minun maanantaini -sarjaa, jossa yritän löytää itsestäni jotain muuta kuin sen kiireisen ja turhautuneen kahden lapsen työssäkäyvän äidin, joka lähinnä tunnen olevani.