”Äiti, mitä nuo ovat?” eli keskustelua kondomeista viisveen kanssa

Kävin tuossa jokin aika sitten kaupassa lasten kanssa. Lidlissä asioiminen on sinänsä kätevää, kun monet tuotteet ovat selkeästi esillä ja sopivalla korkeudella myös lapsille. Usein Sikuriina auttaakin minua keräilemään tavaroita koriin – niitä kauppalistalla olevia siis. Kirppu sen sijaan tuo kaikkea, mitä itse haluaa.

Sikuriina kysyi sen monen vanhemman selkäpiitä karmivan kysymyksen: ”Äiti, mitä nuo ovat?”

Tällä kyseisellä kerralla Sikuriina sattui huomaamaan kondomipaketit ja kysyi sen monen vanhemman selkäpiitä karmivan kysymyksen: ”Äiti, mitä nuo ovat?”

Olisin voinut häkeltyä, hämmentyä, sönköttää jotain vaikka aikuisten purukumeista (kuten olen tainnut joskus aiemmin tehdä, eh…) tai jatkaa matkaa mutisten, että kerron sitten kotona. Mutta ei! Olin osannut (henkisesti) varautua tähän kysymykseen ja vähän jo miettiä vastausta. Kävimmekin siis suunnilleen seuraavanlaisen keskustelun:

Sikuriina: Äiti, mitä nuo ovat?

Äiti: Ne ovat kondomeja.

Sikuriina: Mitä kondomit ovat?

Äiti: Aikuiset saattavat tarvita niitä, kun harrastavat seksiä.

Sikuriina: Mitä seksi on?

Äiti: Se on aikuisten pussailua ja halailua.

Sikuriina: Ostetaanko mehua?

Että sellainen keskustelu. Sikuriina sai vastaukset kysymyksiinsä. Kukaan ei punastellut tai nolostellut. Kyseessä oli ihan tavalliset asiat. Tällä kertaa ei tarvinnut puhua sen enempää siitä, miksi niitä kondomeja siinä seksissä tarvitaan. Siitä puhutaan sitten joskus toiste.

Nämä asiat voivat tuntua hankalilta. Helposti myös ajatellaan, ettei lasten kanssa pitäisi puhua mistään seksiin liittyvästä. Kuitenkin on tärkeää, että nämäkin asiat käsitellään rehellisesti, lapsentasoisesti ja nolostelematta. Avoimuus kunniaan!

Kannattaa ehdottomasti tutustua Väestöliiton sivustoon. Sieltä saa neuvoja ja ohjeita, miten seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin kannattaa vastata ja mistä asioista lasten kanssa kannattaa keskustella (ja apuja löytyy varmasti myös siihen seksistäkin puhumiseen).

Lupaan kertoa taas, kun meillä jutellaan näistä aiheista. Kertokaahan tekin, mitä teillä näistä ajatellaan!

Ai niin, puolisoni kertoi että oli pienenä ehkä kyllä jo tajunnut, mitä kondomit ovat, mutta oli kovasti ihmetellyt, miksi ne ovat banaanin tai mansikan makuisia. Ja siis kyllähän sen ihmetyksen ymmärtääkin…

-Saara

Ps. Kuvituskuva. Kuvan tuotteet eivät liity suoraan tapaukseen.