Askartelua: Näin teet lasten kanssa hauskat vedessä aukeavat kukat eli kylpykukat

Sikuriina on vesirokossa nyt neljättä kokonaista päivää. Onneksi ensimmäiset päivät rokko lähinnä näkyi, eikä ainakaan pahemmin tuntunut. Sikuriina olikin lähinnä tylsistynyt ja harmistunut, kun monta kivaa hommaa peruuntui. Jonkin verran olemme nyt näiden rokkopäivien aikana käyneet ulkona, mutta paljon on pitänyt keksiä myös sisäpuuhia. Tästä seuraavasta askarteluvinkistä kiitän Sikuriinan lastentarhanopettajaa. Sikuriinan päiväkodin viskarit olivat näitä vedessä aukeavia kukkia tehneet hoidossa, ja nyt Sikuriina halusi tehdä niitä myös kotona. Kirppukin innostui vähän näistä kukista, varsinkin kun keksimme ottaa ne mukaan kylpyyn. Ne olivat ihan hitti! Molemmat lapset jaksoivat seurata, miten kukat aukesivat kylvyssä ja koristelivat sitten kylpyammeen reunoja auenneilla, kosteilla kukilla. Osa kukista ehti kyllä kastua vähän liikaa, joten minä päädyin siivoilemaan paperimönjää ammeesta kylvyn jälkeen. Pieni hinta kivasta puuhasta, mielestäni.

Kylpyamme ei ole välttämätön, vaan kukat voi pistää kellumaan mihin tahansa laakeaan vesiastiaan (katso alla oleva video). Huomatkaa kuitenkin (ja varsinkin siellä kylvyssä), että kukat pitää laskea veteen varovasti. Jos kukan päälle menee vettä, terälehdet liimautuvat kiinni, eivätkä aukene.

Näin teet itsestään aukeavat kukat

  1. Leikkaa kopiopaperista tai väripaperista kukkia. Muodon ei tarvitse olla kovin tarkka, mutta jos haluaa niin malleja löytyy googlaamalla (esim. ”flower clipart”). Lapsi voi myös leikata kukat aikuisen piirtämiä ääriviivoja pitkin. On hyvä hienomotoriikkaharjoitus!
  2. Anna lapsen värittää kukat. Me väritimme yhdessä, osan liiduilla ja osan puuväreillä.
  3. Taitelkaa kukat niin, että jokainen terälehti taitetaan kukan keskelle. Taas hyvä hienomotoriikkaharjoitus. 🙂
  4. Laskekaa kukat varovasti veteen ja katsokaa, mitä tapahtuu. Niitä voi varovasti puhaltaa, jos meinaavat jääd astian reunoille lillimään.

Videolla näkyy vähän, mitä kukille tapahtuu:

Vinkki: Aurinkoisena päivänä tämä on myös kivaa pihapuuhaa! Ottakaa tarvikkeet ja vesiastia ulos mukaan!

-Saara

Ps. Jos pääkuvassa näkyvä Sikuriinan pikkukäsi ihmetyttää, klikkaa lukemaan lisää täältä.