Entä jos jään jostain paitsi? FOMO vaivaa myös vanhempia

Ennen kuin sain lapsia, katselin muiden lapsistaan someen jakamia kuvia ja kaipasin. Koin jääväni jostain paitsi, kun minulla ei vielä ollut omaa pientä rakasta.
Sitten sain sen kaipaamani, ihanan ja maailman rakkaimman lapsen. Ja jälleen katselin muiden someen jakamia kuvia ja kaipasin. Tällä kertaa vaan kaipasin jotain muuta. Aina joka tapauksessa sitä, mitä minulla ei sillä hetkellä ollut.

Tälle ilmiölle on kuulemma sanakin: FOMO – fear of missing out. Se on pelko, että jää jostain paitsi. FOMOn takia roikumme netissä yömyöhään. FOMOn takia jätämme asioita tekemättä – tai teemme jotain, mikä ei oikeasti huvita. FOMOn takia emme osaa oikein olla tyytyväisiä siihen, mitä meillä on.

FOMO ei ole vain nuorten ongelma, kuten YLEn jutussa kerrotaan. FOMO on tuttu myös vanhemmille. Roikuin somessa imettäessäni vauvaani, jotta pystyisin kärryillä ystävieni touhuista. Tsekkailen kännykkääni hiekkalaatikon reunalla leikkien lomassa. Illalla vielä pidän väsyneitä aivojani turhan pitkään vireystilassa selaamalla Facebookia ja Instagramia.

FOMO iskee hetkinä, jotka ovat ehkä erilaisia kuin ennen: uutena vuotena ja vappuna, joskus lauantai-iltana, lempibändin keikkailtana tai vaikka ystävän syntymäpäivänä. Sellaisina hetkinä, kun muilla on aivan varmasti ehkä tosi paljon kivempaa kuin minulla.

Ja mikä hullunkurisinta, FOMO iskee usein myös siellä lempibändin keikalla, kun yllättää itsensä kaipaamasta lapsiaan. Tai siellä kauan kaivatulla viikonloppulomalla, kun tajuaa, että se pikkutyyppi kotona saattaakin juuri sillä hetkellä oppia jonkin uuden taidon, enkä minä ole sitä näkemässä.

On se harmi, ettei voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Mutta niin kauan kuin se ei ole mahdollista, voisi vaikka yrittää nauttia siitä, mitä on.

Miten siis karkottaa FOMO? Kommentoi ihmeessä parhaat vinkkisi!

-Saara

Ps. Tervetuloa uuteen osoitteeseen! Vanhat tekstit löytyvät edelleen osoitteesta www.vauva.fi/hurlumheiblogi. Siirrän niitä vähitellen tänne arkistoon. Somessa Hurlumhein löytää myös Facebookista ja Instagramista.

Kuva: Pixabay