Eskarilaiseni on sataprosenttisen varmasti aina oikeassa – ja usein saakin olla

Katselin lasten kanssa yhdessä Killen kimppakyyti -sarjaa Pikku Kakkosesta. Sikuriina, eskarilainen, lauloi mukana tunnaria: ”Täältä tullaan taas Erittiin!”

Kysäisin vaivihkaa, että eikö sinnä lauletakaan ”Täältä tullaan taas, ehdittiin!”? Sain tiukan katseen ja vastauksen, että no ei todellakaan. Vaan että Eritti on sen eläintarhan nimi, jonne ovat matkalla. Tai ehkä kodin nimi, kun sinne mennään töiden jälkeen. Mutta joka tapauksessa Eritti se on.

Minä yritin perustella omaa kantaani ja luin myös kyseisen sarjan kuvauksen Ylen sivuilta:
”Matkoista syntyykin aina yhteinen hauska kokemus, kun eläinjoukko päättää yhdessä tehdä jotain mukavaa vaikka aikataulussa pysyminen on haastavaa. Juuri ja juuri he saapuvat eläintarhaan, jossa eläintarhan johtaja heitä jo odottaakin.”

Että eikö se kuitenkin olisi ”ehdittiin”, kun aina niille tulee kiire, mutta aina kuitenkin sitten ehtivät. Mutta ei, ei mennyt läpi.

Sikuriina on hyvin vahvatahtoinen ja tietää (oikeasti) paljon. Ilmeisesti ikään kuuluvakla tavalla hänellä on myös valtava tarve olla aina oikeassa. Usein oma mielipide ilmaistaan hyvinkin ärhäkästi, jos joku uskaltaa olla eri mieltä.

Minä äitinä yritän muistaa, että eskarilainen vasta harjoittelee erilaisia taitoja, kuten joustavuutta. Hyvin, äärimmäisen harvoin tulee tilanteita, joissa minä olisin oikeammassa kuin eskarilaiseni – jos siis olemme eri mieltä jostain. Aikuisen kuuluukin mielestäni näyttää tässäkin mallia lapselle: perustella oma näkemyksensä, mutta kertoa, että on myös ihan ok olla eri mieltä. Ja antaa lapsen pitää päänsä.

MLL:n sivuilta luin, että lapsen normaaliin kehitykseen kuuluu tahtovaiheita, jolloin oman tahdon ilmaiseminen ja rajojen testaaminen on normaalia ja myös tarpeellista itsenäisyyteen kasvua. Näitä on tyypillisesti noin 2–3 vuoden ja 6 vuoden iässä sekä esimurros- ja murrosiässä. Meillä menee lujaa, kun perheestä löytyy kaksivuotias ja eskarilainen. Ei käy elämä tylsäksi.

Kille ja kaverinsa saavat siis ihan vapaasti matkustaa Erittiin.

-Saara