Ethän kysy ekaluokkalaiseltani, jännittääkö koulun alku!

Sikuriina aloittaa koulun eli menee ekalle luokalle ensi viikolla, torstaina. Jännittävää! Ainakin minun mielestäni. Sikuriina itse on ottanut kouluun menemisen aika rennosti. Nyt kuitenkin hänestä on ruvennut huomaamaan, että koulun alku mietityttää – ja jännittää.

Minä olen huomannut, että joka kerta, kun joku kysyy Sikuriinalta, jännittääkö häntä koulun alkaminen, Sikuriinan ilme menee kovin totiseksi. Toisaalta, jos joku kysyy, onko kiva mennä kouluun, Sikuriina vastaa iloisesti, että on. Samoin jos kysytään, mitä hän odottaa ekalta luokalta tai mikä koulun alkamisessa on kivaa, hän vastaa iloisesti.

Sanavalinnat vaikuttavat

Aina ei tule ajatelleeksi, miten paljon sanavalinnat vaikuttavatkaan välittämäämme viestiin. Kun kysytään, jännittääkö jokin asia, kysyjä antaa ymmärtää, että asiassa on jotain jännitettävää. Tämä saattaa jäädä mieleen negatiivisena, koska jännittäminen koetaan usein negatiiviseksi. Mitä useammin tämä toistuu, sen enemmän asia rupeaa jännittämään.

Positiiviset asiat puolestaan jäävät eri tavalla mieleen. Jos kysytään iloisia asioita, kuten mitä odottaa, mitä toivoo, mikä on kivaa jne., kysyjän sanavalinnoista välittyy viesti, että on jotain mukavaa odotettavissa, jotain mitä voi toivoa tai jotain kivaa tiedossa.

Toivon siis, että ainakaan meidän muutenkin suhteellisen herkältä ekaluokkalaiselta kysyttäisiin mieluummin, onko kivaa mennä kouluun tai millä mielellä hän menee kouluun kuin, että jännittääkö koulu.

Ymmärrän hyvin, että aina ei tule ajatelleeksi asiaa toisen kannalta. On hyvin tavallista, että lasta jännittää koulun alkaminen ja että kysyjä on sitten mahdollisen myöntävän vastauksen saatuaan valmis lohduttamaan ja tsemppaamaan. Kuitenkin kannattaa välillä miettiä myös sitä, millaisen viestin sanavalinnoillaan välittää.

Odotetaanko teillä koulun alkua? Millä mielellä?

-Saara

Ps. Jännittämisestä ja koulun alusta kirjoitin myös näin: Saa jännittää, opekin jännittää! – Seitsemän vinkkiä koulunaloitukseen luokanopettajalta