Fanni ja kaverit tutustuttavat tunnetaitoihin

Fanni-kirjasarjan kolme ensimmäistä kirjaa saatu kustantajalta. Bloggaus sisältää linkkejä kaupallisille sivuistoille.

***

”Jokainen lapsi kokee päivittäin moninaisen joukon erilaisia tunteita. Tunnetaitojen harjoitteleminen on tärkeää, jotta lapsi oppii toimimaan kaikenlaisten itsessä heräävien tunteiden kanssa. Tunnetaitojen harjoittelemiseen kannattaa panostaa, sillä hyvät tunnetaidot edistävät psyykkistä ja fyysistä terveyttä, auttavat menestymään opinnoissa ja työelämässä ja mahdollistavat palkitsevien ja läheisten ihmissuhteiden luomisen.” (FamilyBoost)

***

Tänä syksynä on ilmestynyt Fanni-kirjasarjan (Kumma, 2019) kolme ensimmäistä osaa. Niissä seikkaillaan kauniissa Vinhavaarassa, jossa päästään kirjan nimihenkilön, Fanni-norsun avulla tutustumaan erilaisiin tunteisiin turvallisella tavalla sadun keinoin. Fannin kanssa lapsi oppii monipuolisia tunnetaitoja.

Fanni-kirjasarjan kirjoittajat, psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingstone ovat erikoistuneet lasten kehityksen ja vanhemmuuden tukemiseen. Heillä on mm. FamilyBoost-yrityksensä kautta kokemusta tunnetaito-ohjelmien kehittämisestä perheille, päiväkodeille ja perheneuvoloille. Tämä kirjoittajien vahva tietotaito näkyy Fanni-kirjoissa.

Fanni-norsu nauraa

Fanni ja ihanat kaverit

Fannin lisäksi sarjan kirjoissa seikkailee monta muuta hahmoa, joista tärkeimpiä ovat Ralf-liikeri sekä mustajoustensisarukset Lilli ja Lenni. Kirjojen neljä hahmoa ovat keskenään hyvin erilaisia, mikä on aivan loistava juttu: heillä on kaikilla omat vahvuutensa ja uskon, että suurin osa lapsista pystyy samaistumaan johonkin kirjan hahmoista. Näin Fanni kertoo itsestään ja kavereistaan:

Fanni: Hei, minä olen Fanni. Asun äitini kanssa metsän laidalla. Minut tunnistaa pisaranmuotoisista korvakuvioistani ja oranssista väristäni. Äiti sanoo, että pisarat korvissani ovat kuin onnenkyyneleitä, joita äidillä oli silmissään kun sai minut. Minunkin silmissäni on milloin ilon, milloin kiukun tai surun kyyneleet. Olen nimittäin aika tunteellinen pieni norsu. Tunteet heräävät minulla herkästi ja ne tuntuvat voimakkailta. Onnellisimmillani olen, kun leikin ystävieni kanssa. Nyt esittelen heidät teille!

Ralf: Tässä on Ralf, meneväinen liikeri. Ralfin tunnistaa siitä, että hänellä on sekä raitoja että täpliä turkissaan. Ralfin isä on nimittäin leijona ja äiti on tiikeri! Tykkään Ralfissa siitä, että hän on niin räväkkä ja kekseliäs tapaus. Hänen seurassaan ei ole tylsää! Ralf tykkää veistellä puusta kaikenlaista ja on erityisen taitava tekemään pillejä. Ralfin perhe asuu suuren kallion sisällä luolassa.

Lilli ja Lenni: Nämä mustajoutsenet ovat Lilli ja Lenni. Lillillä ja Lennillä on sama syntymäpäivä, sillä he ovat kaksosia! He asuvat isiensä kanssa lammen rannalla.
Pidän Lillissä siitä, että hän harvoin jää sanattomaksi. Lillillä on hauskoja juttuja ja hän puolustaa ja tukee ystäviään viimeiseen asti. Hän piirtää mielellään. Lillin tunnistaa tuosta vekkulista sulkatupsusta päälaella.
Lennissä pidän siitä, että hän on pohdiskeleva ja järkevä. Lenni keksii yleensä kaikista parhaimmat ideat. Lenni pitää simpukoiden keräilystä ja kaarnalaivojen uittamisesta.

Olemme kaikki neljä erilaisia, mutta sovimme hyvin yhteen. Tule meidän kanssa seikkailemaan!” (FamilyBoost)

Fannia surettaa, kun kukat ovat nuupahtaneet

Vahvat teemat ja upeat kuvat

Jokaisessa Fanni-kirjassa on ihana teema ja aihe. Tarinan lisäksi niissä on aikuiselle tietoa tunnetaidoista ja tehtäviä, joiden avulla aikuinen voi auttaa lasta huomaamaan, pohtimaan ja myös säätelemään omia tunteitaan.

Fanni ja suuri tunnemöykky kertoo tunteiden tunnistamisesta ja niiden nimeämisestä. Tarinassa Fannin valtaa hurja tunnemöykky, jolle hän ei keksi nimeä. Onneksi äiti osaa lohduttaa Fannia.

Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari tukee tunnesäätelyn harjoittelua. Tarinassa Fanni ja ystävät löytävät puistosta nuupahtaneen kukkatarhan. Kukkatarhan kukat pystytään kuitenkin pelastamaan tunnesäätelyn avulla.

Fanni ja rento laiskiainen kertoo lapsen stressistä ja ohjaa rentoutumisen harjoitteluun. Fanni tutustuu kirjassa laiskiaiseen, joka osaa rentoutua ja joka tarjoaa neuvojaan stressaantuineille, riiteleville ja väsyneille ystävyksille.

Fanni-kirjoissa on myös aivan suunnattoman upea Linnea Bellaminen tekemä kuvitus, joka tukee tarinaa. Kuvia kannattaakin lapsen kanssa tutkia: eläinten ilmeet ja eleet kertovat paljon niiden kokemista tunteista. Kun oppii nimeämään kuvissa näkyviä tunteita, pystyy lapsi myöhemmin käyttämään niitä samoja sanoja omienkin tunteidensa nimeämiseen.

Fanni kuuluu jokaiseen kotiin, päiväkotiin ja kouluun

Fanni-kirjat on suunnattu 4-7-vuotiaille, mutta esimerkiksi oma tokaluokkalaisenikin tykkäsi kirjoista aivan valtavasti. Kirjat sopivat niin kotiin luettavaksi kuin päiväkoteihin ja kouluihinkin ammattikasvattajien materiaaliksi. Itse olen lukenut nyt kirjat omille lapsilleni ja seuraavaksi hyödynnän niitä koulussa ekaluokkalaisten kanssa ”Supersankari-tunneillamme”, jossa käsittelemme mm. tunne- ja kaveritaitoja.

Suosittelenkin kirjasarjaa kaikille pienten lasten vanhemmille, varhaiskasvattajille ja luokanopettajille (varsinkin alkuopetukseen). Kirjoihin kannattaa tutustua rauhassa ja paneutua myös aikuisille suunnattuun osioon. Tunnetaidot ovat tärkeitä ja niihin panostamisesta on hyötyä ihan jokaiselle!

Ihania lukuhetkiä Fannin seurassa!

-Saara

P.S. Tutustu myös muihin tunnetaidoista kertoviin kirjabloggauksiini, esim:
Tunnehetket -kirja tukee tärkeää tunteiden nimeämistä ihanalla tavalla
Lukulauantai: Jukka Hukka auttaa ymmärtämään omia ja muiden tunteita
Lukulauantai: Molli ja kumma
Lapsi kuin orkidea, voikukka tai vaikka viirivehka: Lapsen stressi näkyy eri tavoilla