Frog bikes on loistovalinta: Pyöräilysammakko* puraisi viisivuotiasta

Kaupallinen yhteistyö Mr. Bike -liikkeen kanssa. Polkupyörän ostin itse, mutta sain siitä ja tarvikkeista alennuksen.

Olemme tehneet suunnilleen kaikki virheet yrittäessämme opettaa nyt viisivuotiasta Sikuriinaa pyöräilemään. Sikuriinalla ei ole koskaan ollut potkupyörää tai edes potkulautaa. Ostimme hänelle ensipyöräksi 12-tuumaisen polkupyörän, jossa oli apupyörät. Ajattelimme, että sillä on helppo ensin opetella polkemaan ja ohjaamaan, ja että kyllä sen tasapainon sitten oppii myöhemmin, kun otetaan apupyörät pois. Siitä pyörästä ei kuitenkaan otettu apupyöriä koskaan pois, vaan viime kesänä Sikuriinalle hankittiin suoraan uusi pyörä. Tai oikeastaan saatiin. Sellainen vanha ja painava. Sillä Sikuriina ei oikein halunnut polkea ja koko viime kesä (eli kun Sikuriina oli 4,5-vuotias) jäi pyöräilyssä enemmän tai vähemmän väliin. Eli Sikuriina ei siis vielä hallitse tasapainoaan polkupyörällä, eikä myöskään oikein osaa polkea tai katsoa eteensä. Meidän mokamme, vanhempien.

Sikuriinallahan  on lisähaasteena vielä vasemman käden dysmelia (hänellä on siis erilainen käsi) eli hänen pitää käyttää proteesia pyöräillessään. Ja koska proteesin käyttö ei ole kovin mieluisaa tai luontevaa, on pyöräilykin hieman haasteellista. Tässä vaiheessa hakkaan päätäni seinään, koska me vanhemmat olisimme voineet tehdä niin monta asiaa toisin… Eli taas sanon, meidän mokamme.

Aloita potkupyörällä, siirry kevyeen polkupyörään

Nyt olemme oppineet, että harjoittelu kannattaa aloittaa potkupyörällä, ja opetella siis ensin se tasapaino, ohjaaminen ja eteenpäin katsominen. Potkupyörällä ajamaan oppinut lapsi hallitsee tasapainon ja osaa kallistaa pyörää oikealla tavalla mutkissa. Ero apupyörillä oppineeseen lapseen tässä on suuri, nimittäin apupyörillä ajettaessa lapsi kuulemma kallistaa pyörää juuri päinvastaiseen suuntaan, ja siitä pitää oppia pois, kun jätetään apupyörätkin pois. (Meillä ei tosiaan ollut tätä ongelmaa, koska apupyörilläkin ajaminen tuntui ehti unohtua viime kesän säätämisen seurauksena.)

Sikuriinalle emme kuitenkaan enää nyt tässä vaiheessa halunneet hankkia potkupyörää, vaan päätimme valita kevyen polkupyörän. Olimme kuulleet paljon hyvää Frog Bikes -merkkisistä polkupyöristä (*tähän merkkiin siis viittaan pyöräilysammakolla: frog = sammakko) ja pääsimme testaamaan tuttavaperheen luo juurikin oikean kokoista Frogia. Sikuriina ihastui pyörään ja päätimme hankkia hänelle sen omaksi. Otin yhteyttä Mr. Bike -liikkeeseen ja sovimme pienimuotoisesta blogiyhteistyöstä. Sain siis pienen alennuksen sekä itselleni että teille, kun kävin hakemassa pyörän sieltä. Loistavaa.

Frogit ovat verrattain kevyitä, ja mitä kevyempi polkupyörä on, sitä helpompi lapsen on oppia sitä ajamaan. Frogissa on käsijarru sekä edessä että takana. Lapsi voi siis keskittyä siihen, että jaloilla poljetaan ja käsillä jarrutetaan. Internetin ihmeellistä maailmaa selaillessani opin myös, että lapselle kannattaa opettaa käsijarrujen etu: ensimmäisenä pistetään käsijarrut päälle ja ne pidetään pohjassa koko sen ajan, kun noustaan pyörän selkään, sitten vasta päästetään ote jarruista ja polkaistaan vauhtia. Tämän muistan huomenna, kun menemme taas treenaamaan!

Kahdeksan(!) vaihdetta

Valitsimme Sikuriinalle Frog Biken hybridimallin, jonka rungon koko on 52 ja rengaskoko 20 tuumaa. Rungon koko tarkoittaa sitä senttimäärää, joka lapset jalan sisämitan pitää vähintään olla. Eli tässä mallissa lapsen jalan sisämitan pitää olla vähintään 52 cm. Kannattaa siis mittailla lapsen jalkaa, kun valitsee pyörän kokoa. Polkupyörässä on valmiina myös lokasuojat, soittokello ja heijastimet. Mukaan saa myös toisen setin ulkorenkaita (maastorenkaat, sanoi mies). Seisontatuen saa liikkeestä erikseen ostettuna. Ja hei, tässä Frog-mallissa on 8 vaihdetta. SIIS KAHDEKSAN! Sikuriina oli niistä kovin kiinnostunut, mutta toistaiseksi niitä ei käytetä, vaan Sikuriina saa polkea sillä vaihteella, jonka me vanhemmat parhaaksi katsomme.

Sikuriina olisi halunnut vihreän pyörän, mutta niitä ei valitettavasti ollut valmiiksi koottuina, ja minä halusin pyörän heti mukaan, joten valikoin väriksi violetin. Se kelpasi, varsinkin kun siinä oli vihreä sammakon kuva. (Huh, onneksi kelpasi.) Kannattaakin vaikka soittaa liikkeeseen etukäteen, jos haluaa hakea sieltä jonkin tietyn värin. Netistä tilattaessa pitäisi saada kaikkia värejä, ehkä tosin hieman eri toimitusajoilla.

Frogeja ei valitettavasti juuri liiku käytettyjen pyörien markkinoilla, tai jos liikkuu, ne menevät hetkessä kaupaksi. Sinänsä siis uuden pyörän ostaminen onkin siis hyvä sijoitus, koska ilmeisesti pyörän saa tarvittaessa helposti myytyä eteenpäin. Me ajattelimme lisäksi hyödyntää sitä myös Kirpulla eli meillä on sille toinenkin käyttäjä parin vuoden sisään. Toivottavasti teimme siis loistosijoituksen.

Frogeille annetaan suoraan kahden vuoden takuu, mutta kun käy rekisteröimässä uuden Frog Bikes -pyörän valmistajan omilla sivuilla, saa sile viiden vuoden takuun (voin kaivaa takuuehdot niitä toivoville). Takuu ei tosin siirry, jos pyörän myy eteenpäin, mutta jos perheessä on useampi käyttäjä, kannattaa ehdottomasti käydä rekisteröimässä pyörä. Minä sain ohjeet ja rekisteröintiin tarvittavat tiedot mukaan Mr. Bike -liikkeestä. Rekisteröiminen oli helppoa.

Vaikka tässä olen monta kertaa todennut, että Sikuriinalla on vielä paljon opittavaa ennen kuin voin sanoa, että hän osaa pyöräillä, uskon vakaasti, että hyvä ja kevyt pyörä helpottaa pyöräilyn opettelua. Sikuriina käy vähän väliä silittelemässä pyöräänsä parvekkeella ja kertoo siitä kaikille. Pyörä on tärkeä ja pyöräilyn oppimisesta on tullut tavoite: Sikuriina haluaa oppia tämän uuden taidon. Ja vaikka tuntuukin, että olemme taas myöhään liikkeellä (kevät hurahti ohi silmänräpäyksessä ja kesäkuussa oli vesirokko), onneksi Suomen ja etenkin Helsingin vuodenaikojen kulku takaa sen, että tänäkin vuonna riittää varmasti kelejä pyöräilyn treenaamiseen pitkälle syksyyn.

Lupaan raportoida ainakin Facebookissa ja Instagramissa meidän polkupyörätreenejämme! Ja voin tosiaan vilpittömästi suositella Frogia kaikille, enkä siis suinkaan saa klikkauksista tai pyöräostoksista itselleni mitään hyötyä.

-Saara