”Haahinko tihhiä? Tihuvettä ottaa!” eli taaperoimetyksen riemuja

Imetys se vaan jatkuu meillä, vaikka Kirppu on kohta 2 vuotta ja 5 kuukautta vanha. Tällä hetkellä tissi on hänelle äärimmäisen tärkeä. Vaikka itse alankin olla jo aika kyllästynyt imetykseen, on siinä hauskatkin puolensa. Tässä muutama anekdootti elämästäni tissitakiaisen kanssa.

Olen ”imettänyt” Kirpun toiveesta kaikenlaisia leluja, niin autoja kuin dinosauruksia. Viime keväänä imetin myös ”oikeaa” dinosaurusta ravintola Šašlikissa ollessamme siellä vappulounaalla. Kirpulla oli nimittäin päällään oranssi lohikäärmeasu, ja hän oli omien sanojensa mukaan ”tinotaatu ’ek” (dinosaurus Rex eli tyrannosaurus Rex). Välillä piti äristä kovaa, juosta ympäri kabinettia ja sitten taas kaivautua syliin tissille rauhoittumaan. Onneksi tämä dino tyytyi imemään käyttämättä hampaitaan.

Kirppu oppi puhumaan noin kaksivuotiaana ja rupesi puhumaan lauseita tosi nopeasti. Pyrimme opettamaan hänelle tiettyjä kohteliaisuusjuttuja jo heti alusta alkaen, esimerkiksi kauniisti pyytämistä. Jotenkin se kauniisti pyytäminen vakiintui ensimmäisenä maidon pyytämiseen: ”Haahinko tihhiä? Äiti, haahinko tihhiä vähän?” Eihän sitä raaski kieltääkään, kun toinen niin nätisti pyytää.

Syyskuun alkupuolella Kirppu pyysi tissiä junassa. Valittelin, että tässä mekossa ei oikein saa tissiä esille. Hän keksi ratkaisun: ”Äiti ottaa mekon poih! Heittää mekon tuonne ylöh hyllylle.” Hieman kanssamatkustajiakin huvitti. Taiteilin lopulta kuitenkin tissin kaula-aukosta ulos ja vältyimme liiemmältä draamalta.

”Että tiedoksi vaan: kun lapsi on 2v4kk, äidinmaito muuttuu tisuvedeksi.”

Olen kuullut juttuja, että äidinmaito muuttuisi sokerilitkuksi ensimmäisen vuoden jälkeen. Ikinä en ole tätä uskonut, ja väite onkin todistettu vääräksi. Kirppu kuitenkin on nyt ruvennut puhumaan ”tisuvedestä”. Eräänä päivänä hän ilmoitti ruokapöydässä, että ”ei äidiltä maitoa tule, äidiltä tulee tisseistä tisuvettä”. Nykyään joka kerta imetyksen yhteydessä Kirppu puhuu tisuvedestä, mm. ”ei saa lopettaa, vielä tuota tihuvettä tulee”. Että tiedoksi vaan: kun lapsi on 2v4kk, äidinmaito muuttuu tisuvedeksi.

Olen äidintahdistanut imetystä ja mm. lopettanut yöimetykset. Toiveissa olisi, että saisin imetyskerrat yksi kerrallaan pois. Kirppu on eri mieltä. Hän ottaisi tissiä mielellään ensimmäiseksi aamulla, viimeiseksi illalla, jos vähänkin sattuu, jos on tylsää ja muutenkin vähän silloin tällöin. Vaikka tämä onkin usein aivan suunnattoman rasittavaa, on imetys myös helpottanut meidän elämäämme. Esimerkiksi silloin, kun Kirppu oli vesirokossa. Lisäksi äidinmaito on tällaiselle isommallekin taaperolle terveellistä monestakin syystä, eikä suinkaan muutu tisuvedeksi, vaikka Kirppu kuinka niin väittäisi.

Kirpun dinosauruksetkin imettävät!

Joku varmasti kritisoi nyt, että hemmottelen Kirpun pilalle vastaamalla hänen vaatimuksiinsa. Minä puolestani koen, että tuen Kirpun kasvua ja kehitystä tarjoamalla lempeää hoivaa.

Kirpulta olen monta kertaa kysynyt, milloin hän lopettaa tisuttelun. Yleensä kysyn sitä kesken imetyksen, jolloin hän irrottaa vähän otettaan rinnasta ja vastaa: ”Ihan kohta.” Selvä se.

Kuinka pitkään teidän lapsianne on imetetty? Jaa ihmeessä hauskin imetykseen liittyvä anekdootti kommenteissa!

-Saara