5 helppoa vinkkiä kirjainten ja numeroiden harjoitteluun

Sikuriina on nykyään ekaluokkalainen. Se on kivaa ja jännää, hauskaa ja uuvuttavaa. Jo ensimmäisten kuuden päivän aikana on tullut valtavasti uutta: koulumatka, koulurakennus, opettajat, kavereita, kirjoja, lukujärjestys ja läksyjä.

Sikuriina ei vielä osaa lukea tai kirjoittaa, mutta hallitsee kyllä kaikki kirjaimet ja numerot. Kuitenkin niitä on hyvä edelleen harjoitella ja samalla opetella äänteitä ja niiden yhdistämistä. En ole tarkoituksella Sikuriinaa erikseen lukemaan opettanut, vaikka luokanopettaja olenkin. Olen ajatellut, etten missään nimessä halua painostaa. Toki olen auttanut ja neuvonut, kun Sikuriina on kysellyt, mutta täysin hänen ehdoillaan.

Nyt Sikuriina on ollut tosi innostunut kirjaimista ja numeroista. Niiden opettelu ja kertaaminen on hauskaa erilaisten kotoa löytyvien välineiden avulla. Tässä viisi vinkkiä helppoihin kirjain- ja numeroharjoituksiin. Samalla nämä kehittävät lapsen hienomotoriikkaa. Kannattaa kokeilla!

Huom. Kirjaimia voi tehdä ilman mallia tai mallista. Voi harjoitella tikkukirjaimia tai isoja ja pieniä kirjaimia. Nykyään kouluissa käytössä olevat mallikirjaimet, -numerot ja muut merkit löydät täältä. Kannattaa opettaa oikeanlaiset kirjaimet ja numerot. Se helpottaa koulunkäyntiä.

1. Muovailuvaha

Muovailuvaha taipuu moneksi, myös kirjaimiksi ja numeroiksi.

Jos pötkön rullaaminen on lapselle vaikeaa, kannattaa sitä toki treenata, mutta pakko ei ole. Kirjaimet ja numerot voi myös puristella käsissä, kuten yllä E-kirjain on tehty.

Muovailuvahan pyörittely käsissä stimuloi tuntoaistia hyvin. Aivotkin virkistyvät, kun kädet saavat hierontaa. Ongelmana on saada lapsi keskittymään kirjaimiin ja numeroihin, kun muovailuvahasta saa vaikka mitä, esim. dinosauruksia tai leikkiruokaa!

2. Lankaa kiemuralle

Eri pituisia langanpätkiä voi leikata yhdessä lapsen kanssa vaikka purkkiin. Sieltä lapsi saa kaivaa sopivan pätkän tai pari ja tehdä niistä kirjaimia ja numeroita.

Voit piirtää mallikirjaimet vaikka paperille ja lapsi voi asetella langanpätkät kirjainten päälle. Ja jos mallikirjaimet tekeekin kynän sijaan juoksevalla askarteluliimalla ja käyttää alustana paksua pahvia, saa tällä tekniikalla tehtyä vaikka nimilapun lapsen oveen.

Tämäkin tapa harjoitella kehittää hienomotoriikkaa sekä käden ja silmän koordinaatiota. Lisäksi aivot saavat taas uutta puhtia ajatteluun, kun lanka ei taivukaan helposti tiukkoihin kulmiin tai karkaa käsistä – pulmanratkaisua parhaimmillaan.

3. Helmiä jonoon

Helmien pyörittely sormien välissä on ihanaa! Taas kädet aktivoituvat, kun jokainen tuntohermo saa ärsykkeitä. Helmiä voi vaikka liimata paperille samaan tapaan kuin lankaa. Tai paksumpia helmiä voi asetella paperille pystyyn.

Nämä helmet on purettu vanhasta auton penkkisuojasta. Löysin nämä kirppikseltä. Helmien koko ja pyöreys vaikuttavat siihen, miten helppoa tai vaikeaa tämä on. Sikuriina pystyy laittamaan nämä helmet myös proteesin avulla. Se vaatii aikaa ja keskittymistä, mutta onnistuu kyllä.

4. Sormet sokeriin

Sokeri ja suola toimivat hauskana kirjoitusalustana, kun jompaa kumpaa kaataa laakealle lautaselle ohuen kerroksen. Jostain kumman syystä Sikuriina halusi kokeilla sokerilla. Varoitan tosin, että sormi saattaa eksyä helpommin välillä suuhun, jos lautasella on sokeria (toki jotkut pitävät myös suolasta). Sokerin tai suolan saa jokaisen kirjaimen jälkeen tasaiseksi heiluttelemalla varovasti astiaa.

Sormen lisäksi suolaan tai sokeriin voi piirtää myös tikulla. Silloin harjoitus on täysin erilainen: sormeen tuntuu sokerin tai suolan kiteet selvästi kun taas tikku vaatii omaa tekniikkaa. Molempia kannattaa treenata!

Sokeriin on vaikeampi tehdä valmiiksi mallikirjaimet, mutta ne voi kirjoittaa paperille ja näyttää vaikka yksi kerrallaan.

5. Paperin repiminen

Paperi repeytyy jännästi: toiseen suuntaan helposti suoraan, toiseen ihan täysin vinoon. Repimiseen pitääkin siis keskittyä todella. Kirjaimia voi taas repiä mallin mukaan tai paperiin piirrettyjä viivoja pitkin.

Paperisuikaleista voi sitten vaikka askarrella kuvan tai kollaasin liimaamalla ne toiselle paperille.

Vain mielikuvitus on rajana

Kirjaimia ja numeroita voi harjoitella vaikka millä muillakin tavoin:

  • piirtäkää ilmaan ”taikakynällä” isoja ja pieniä kirjaimia ja numeroita
  • piirtäkää kirjaimia ja numeroita toistenne selkään selvästi – toisen pitää arvata, mitä hänen selkäänsä piirrettiin
  • muodostakaa kehostanne kirjaimia ja numeroita (tämä on ihan mahtavaa jumppaa)
  • piirrelkää kirjaimia ja numeroita hiekkalaatikolla hiekkaan tai tehkää niitä ulkona kivistä, kepeistä ja kävyistä

Mitä muita tapoja keksit? Vinkkaa ihmeessä omasi!

-Saara

Kirjoittaja on luokanopettaja, joka yrittää tasapainotella oman ekaluokkalaisen ja työpaikan kuudesluokkalaisten oppilaidensa välillä.

Tämä teksti on osa Touhutorstai-sarjaa.