Hyvä tyyppi: Supervoimien käsikirja on huikea opas vahvuuksien ja hyveiden tunnistamiseen
Hyvä tyyppi: Supervoimien käsikirja on saatu kustantajalta. Teksti sisältää kaupallisen linkin.
”Jokaisessa meissä kuplii voimia, jotka auttavat selviytymään vaikeistakin tilanteista, ponnistelemaan kohti tavoitteita ja unelmia sekä olemaan toisille tukena, turvana ja tsempparina silloin, kun he sitä tarvitsevat.
Hyveet ovat arkipäivän supervoimia, joita kannattaa treenata, aivan kuten lihaksia. Tämä lämminhenkinen kirja luottaa vahvuuspedagogiikan voimaan ja tarjoaa tarinallisia työkaluja hyveiden tunnistamiseen ja kehittämiseen itsessä ja muissa. Usko pois, meistä jokainen on hyvä tyyppi – MYÖS SINÄ!”
(kirjan takakansiteksti)
Hyvä tyyppi: Supervoimien käsikirja (Lasten Keskus, 2020) on luokanopettaja Merja Kalmin kirjoittama ja kuvittaja ja muotoilija Mira Malliuksen kuvittama ihastuttava tarinallinen tietokirja vahvuuksista ja hyveistä. Kirja pohjautuu vahvasti positiiviseen pedagogikkaan ja tarjoaa lukijoille työkaluja hyveiden tunnistamiseen itsessä ja muissa. Kirjassa on ihania ja valloittavia eläinhahmoja, selkeää tietoa, hauskoja ja toimivia tehtäviä sekä kymmenen kivaa tarinaa hyveistä.
Merja Kalmin tekstit ja tarina ovat helppolukuisia ja toimivia. Kirjassa on mielestäni sopivassa suhteessa tietoa, tarinoita, vinkkejä ja tehtäviä. Kirja saattaa alkuvilkaisulta vaikuttaa hieman sekavalta, koska se on värikäs ja siinä on erilaisia tekstilaatikoita yms. Kirjaa on kuitenkin helppo käyttää, eikä sitä tarvitse lukea alusta loppuun kerralla, vaan sieltä voi poimia tilanteeseen sopivat jutut. Kirja ei siis missään nimessä ole kertakäyttökamaa, vaan pitkäaikainen kumppani matkalla vahvuuksien ja hyveiden maailmaan.
Hyvä tyyppi -kirjassa seikkailee joukko eläimiä, joiden tarinoiden kautta hyveet avautuvat lapsille helposti ja luontevasti: Eero-pupu onkin rohkea, eikä Nössö Nyhveröinen, ystäväänsä puolustava Sointu-sammakko on paitsi rohkea myös oikeudenmukainen, Pikkukettu myöntää hölmöilynsä ja hänestä tulee Kettu Rehellinen, ja toiveikas Valo-siili saa kaiken järjestymään parhain päin. Tarinat eivät ole liian suoraviivaisia, mutta kuitenkin selkeitä ja kivoja.
Pidän aivan valtavasti Mira Malliuksen kuvituksista. Hänet tunnetaan parhaiten suomalaisista eläinhahmoistaan, joista on painettu mm. kortteja ja kalentereita. Tähän kirjaan eläinhahmot sopivat aivan loistavasti. Ne ovat suloisia, persoonallisia ja hauskoja. Niitä katsellessa tulee hyvä mieli.

Hyveet vaativat harjoitusta
”Hyveet ovat kuin lihaksia; toiset niistä ovat meillä kovemmassa käytössä kuin toiset. Ne hyveet, jotka saavat osakseen paljon harjoitusta, kehittyvät muita hyveitä nopeammin. Jokaisella on lisäksi hyveitä, jotka tuntuvat luonnostaan vahvemmilta ja omemmilta. — Hyveet ovatkin taitoja, joita kannattaa harjoitella. Se hyve, joka ei ole juuri nyt vahvin, vaatii vain enemmän harjoitusta. Koskaan et voi tietää, mikä hyve tulee pelastamaan sinut tai jonkun toisen päivän, jopa koko elämän.” (s. 19)
Kirjan tehtävien avulla pääsee harjoittelemaan monia kaikille tärkeitä asioita, kuten sopivaa tapaa koskettaa kaveria, anteeksi pyytämistä, kiittämistä ja kehumista, toisten auttamista jne. Kirjassa on aivan valtavasti materiaalia, ja sitä kannattaakin lukea rauhassa, ajan kanssa ja esimerkiksi yksi hyve kerrallaan. Iltasaduksikin kirjan tarinat sopivat, kunhan ottaa aikaa myös tarinoista keskustelemiseen ja mahdollisesti myös tehtävien pohtimiseen. Kovin väsyneenä tai kiireisenä kirjaan ei kannata tarttua – paitsi että silloin juuri kirja saattaakin olla hyödyllinen. Ehkä voisi lukea tarinan ”Kaikki järjestyy”, joka kertoo toiveikkuudesta, ja saada siitä esimerkiksi voimia seuraavaan päivään.
Tokaluokkalaisen Sikuriinan lempikohta kirjasta on luovuustreeni. Hän on nyt todella innostunut piirtämisestä ja askartelusta sekä tanssista ja näyttelemisestä. Meillä onkin jatkuvassa käytössä niin värikynät kuin naamiaisvaatteetkin. Minun kaapistani löytyy välillä aarteita ja Sikuriinan isän Warhammer-hahmot kiinnostavat myös valtavasti. Sikuriinan lempihyve tällä hetkellä on siis luovuus, jota hän työstää monilla eri tavoin.
Hyvä tyyppi -kirjan lukeminen ja tehtävien tekeminen ei tee pahaa aikuisellekaan. Meille ihan jokaiselle sopii esimerkiksi kirjan takakannen liepeestä löytyvä päivän haaste: ”Hyvä tyyppi käyttää supervoimansa yhteiseen hyvään. Mitä hyvää teit tänään? Entä mitä hyvää teet huomenna?” Aikuisen esimerkki on paras opettaja. Se, miten me aikuiset suhtaudumme lapsiin ja kohtelemme heitä, ohjaa myös lasten käytöstä meitä ja toisia lapsia kohtaan. Me näytämme mallia välittämisestä, huolehtimisesta ja ystävällisyydestä.

Loistava opas myös ammattikasvattajille
Hyvä tyyppi -kirjaa on helppo lukea niin kotona kuin esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa lapsiryhmän kanssa. Kirja muuntuu helposti sopivaksi eri-ikäisille, kun kasvattaja osaa itse valikoida sopivat tehtävät tarinoiden työstämiseen. Pienet tarinat eivät vie kovin pitkää aikaa oppitunnista tai vaikka päiväkodin aamu- tai päiväpiiristä. Tehtävät sopivat isommille itsenäisesti pohdittaviksi, pienemmille aikuisen kanssa mietittäviksi ja kaikille ryhmässä työstettäviksi.
Innostuin kirjasta aivan valtavasti ja suosittelen sitä aivan kaikille lasten kanssa tekemisissä oleville: huoltajille, kummeille, isovanhemmille ja muille läheisille sukulaisille, ammattikasvattajille jne. Vahvuuksia ei voi koskaan työstää liikaa. Supervoimat eivät koskaan kehity liian voimakkaiksi. Aina voi oppia uutta!
Todella lämmin suositus! Tämä kirja on aivan huippu!
-Saara
Lue myös myös muita vahvuuksiin liittyviä tekstejäni:
Molli ja maan ääri on täydellinen tarina rohkeudesta ja kohtaamisista
Vahvuusvariksen bongausopas opastaa luonteenvahvuuksien maailmaan
Tunnehetket -kirja tukee tärkeää tunteiden nimeämistä ihanalla tavalla