Ihanat kirjavinkit: Puuhaa pienille – ja isommillekin

Kaiken arjen ja ruuhkavuosien kiireen keskellä on ihana välillä pysähtyä ja keskittyä tekemään vain yhtä asiaa. Se voi olla liikkumista, lukemista tai vaikka askartelua, piirtämistä tai käsitöitä. Netti on pullollaan erilaisia ohjeita, mutta minä ainakin rakastan kirjoja, joissa ohjeet on kerätty yksiin kansiin! Nyt esittelen teille neljä tämän syksyn lempipuuhakirjaani, mukana ompelua, hamahelmihommia, siirtokuvia ja piirtämistä.

Paidasta pöksyt

”Suomessa heitetään vuosittain noin 10 kiloa tekstiiliä roskikseen henkeä kohti. Ruotsalaisen arkkitehdin ohjeilla käytöstä poistettavat vaatteet eivät joudu kaatopaikalle, vaan ne saavat uuden elämän suloisina lastenvaatteina.
Kauluspaidasta syntyy mekko, villatakista lapaset ja t-paidasta myssy.
Kirjassa on 35 helposti ja nopeasti toteutettavaa ohjetta vaatteiden uudelleenkäyttöön. Oikaise ompelussa ja hyödynnä valmiit napit, kaulukset ja resorit.”

Onko vaatekaapissasi liikaa tavaraa? Kaipaatko lapsille jotain uutta kivaa päällepantavaa tai kotiin uusia sisustuselementtejä? Tuntuuko pahalta heittää pois vaatteita? Linnea Larssonin kirja Paidasta pöksyt, Ompele isosta pienelle (Nemo 2018) sisältää 35 helposti ja nopeasti toteutettavaa ohjetta vaatteiden uudelleenkäyttöön.

Tiesitkö tosiaan, että suomalaiset heittävät vuosittain roskiin 10 kiloa tekstiilejä? Määrä on aikamoinen tämän kertakäyttökulttuurin aikana. Koko ajan kuitenkin havahdumme enemmän ja enemmän siihen, että emme vain voi jatkaa samalla tavalla. Linnean tyyliin, minulta löytyy kotoa useampi erilainen vaatekassi: säästettäviä, lahjoitettavia tai myytäviä, poisheitettäviä ja nyt myös uudelleenkäytettäviä!

Kirjan kuvat ovat upeita. Valmiit lastenvaatteet on kuvattu hauskasti alkuperäisen vaatteen sisällä. Lisäksi vaatteista on kuvia uusien käyttäjien päällä. Kirjasta löytyy ohjeita niin vaatteisiin kuin laukkuun, ruokalappuun, tossuihin, rusettiin ja rypytettyyn vaateripustimeenkin! Löytyypä kirjasta maailman helpoin tapa tehdä villasukat – aikuiselle! Mahtavaa!

Ompeleminen on ihanaa, mutta minulla ainakin palaa hermot napinläpiä, kauluksia ja resoreita tehdessä kanssa. Tämän kirjan ohjeiden avulla voikin oikaista hieman ja hyödyntää vanhojen vaatteiden jo olemassa olevat napit, kaulukset ja resorit! Ihanaa! Rakastan myös Linnea Larssonin ajatusta siitä, että vaatteet voi tehdä vauhdilla: ”Ei haittaa, vaikkei lopputulos olisikaan täydellinen! Vaatekauppojen vaatteet ommellaan tehtaissa usein mahdollisimman lyhyessä ajassa, ja saumoja tarkasteltaessa huomaakin, että usein niissä on varsin paljon virheitä – virheitä, joita kukaan ei huomaa.”

Kirja innostaa kokeilemaan ja sen ohjeita uskaltaakin helposti kokeilla, koska ei tarvitse erikseen käyttää rahaa kankaisiin. Jos vaihtoehtona on heittää vaate roskiin tai kokeilla tehdä siitä jotain uutta, voi kangasta ryhtyä hyvillä mielin leikkaamaan. Ei haittaa vaikka homma päättyisi kuin sadussa, jossa hiiri ryhtyi kissalle räätäliksi. Ei ainakaan mene uutta, kallista kangasta hukkaan. Ja taitojen karttuessa huomaa myös oman mielikuvituksen kehittyvän – uusia ideoita syntyy, kun vain näkee jonkin käytetyn vaatteen! Ja hei, kirjan sisäkansiin piirretyt kaavat eivät joudu erilleen kirjasta ja katoa ajan kuluessa. Onneksi!

Innostuin kirjasta todella, koska olen aiemminkin hyödyntänyt vanhoja vaatteitani lasten vaatetuksessa: Sikuriina esimerkiksi on saanut yhden mekon minun vanhasta tunikastani. Nyt aion tehdä kirjan ohjeiden mukaan kummilapsilleni kaikkea ihanaa ainakin joululahjaksi! Lupaan laittaa kuvia Instagramiin. Ehkä uskallan myös kokeilla suurentaa jotain kaavaa Kirpulle sopivaksi. Sikuriina saa melko varmasti itselleen paitamekon (s. 60) heti, kun puolisoni luopuu jostain sopivasta kauluspaidastaan. Taitavatpa lapseni saada myös uudet tossut. Ja sohvatyynyyn voisin tehdä uuden päällisen. Eikä minulla itselläni taida olla yhtään kirjekuorilaukkua! Ja…

Hauskat helmieläimet

”Mitä kaikkea voikaan saada aikaan purkillisella askarteluhelmiä ja muutamalla alustalla. Kirjassa on yli 20 suloista eläinhahmoa ja helppoa ohjetta, joista jokainen löytää omat suosikkinsa. Askartele vaikka kettu tai muuta lastenhuoneen seinä valtamereksi erilaisilla merenelävillä. Hauskaa puuhaa riittää tuntikausiksi ja mukaan pääsevät pienemmätkin askartelijat.”

Jos et vielä tiedä, rakastan kaikenlaista askartelua, käsityöhommia ja puuhastelua… Mielestäni myös hamahelmet ovat ihania! Pari joulua sitten innostuin tekemään lahjaksi erilaisia jääkaappimagneetteja, lasinalusia ja muita äärimmäisen merkittäviä pikkujuttuja hamahelmistä. Innostuinkin, kun sain käsiini Anja Takacsin kirjan Hauskat helmieläimet (Otava 2018). Tosin yllätyin siitä, miten isoja hamahelmitöitä kirjan malleilla tehdään!

Enpä ollut ikinä ajatellut, että hamahelmistä voisi tehdä näinkin isoja juttuja! Nämä ovat vähän vastaavia kuin jotkin tuhannen palan palapelit: voin tehdä suunnilleen yhden vuodessa. Nyt ongelmaksi on osoittautunut se, että Sikuriina ei osaa päättää, minkä eläimen haluaa tehdä. Olemme aloittaneet jo useampaan otteeseen, mutta lopettaneet suht nopeasti, koska Sikuriina on muuttanut mieltään. Olenkin itse päättänyt, että aloitamme merihevosvauvasta. Merihevosvauvan mallissa on helppo kuvio, joten se sopii pienimmillekin helmiaskartelijoille varsinkin yhdessä aikuisen kanssa tehtynä. Ehkä sen valmistuttua kärsivällisyyttä löytyy myös isompiin malleihin.

Kirjan ohjeet ovat selkeitä, eläinkuviot upeita ja kuvat kauniita. Ekaluokkalainen Sikuriina rakastaa ihan vaan lueskella Hauskat helmieläimet -kirjaa. Minä puolestani innostuin ajatuksesta tehdä kirjan ohjeilla ristipistotöitä! (Olen nimittäin hieman ahdistunut muovista tällä hetkellä…)

Talven suloisimmat siirtokuvat

”Sukella talven ihmemaahan ja koristele kirjan sivut yli tuhannella suloisella siirtokuvalla. Täytä luistinrata riemukkailla lapsilla, lisää taivaalle kimmeltäviä lumihiutaleita, koristele piparkakkutalo ja suunnittele kauniita kuusenkoristeita. Voit tyylitellä jokaisen sivun mielesi mukaan siirtokuvilla ja värikynillä.”

Meillä lapset ovat nyt aivan ihastuneet tarroihin, joita olen kerännyt heille laatikkoon. Kolmevuotias Kirppu saattaa ilmoittaa, että haluaa askarrella ja onkin seuraavassa hetkessä kaivanut esille tarralaatikon, paperia ja kyniä. Nämä askarteluhetket saattavat johtaa siihen, että paperilla on muutama hassu tarra ja niiden ympärillä joitain viivoja – tai siihen, että olemme yhdessä suunnittelemassa kokonaista tarinaa tarrojen avulla. Kummassakin tapauksessa Kirppu on yleensä lopputulokseen hyvin tyytyväinen.

Kun huomasin, että nyt on julkaistu kirja, jossa on mukana siirtokuvia, ajattelin että lapseni varmasti innostuvat siitä. Bethan Janinen upeasti kuvittama Talven suloisimmat siirtokuvat (Nemo 2018) osoittautui kuitenkin sellaiseksi aarteeksi, jota en ole uskaltanut vielä lapsille edes näyttää. Apua! Minä nimittäin itse innostuin todella näistä siirtokuvista. Minä en ole mikään erityisen taitava piirtäjä. Sen sijaan on todella meditatiivista istua rauhassa pöydän ääressä ja sommitella siirtokuvia kirjan sivuille erilaisiin maisemiin. Sitten sen kun vaan piirtää siirtokuvan päälle kynällä tasaisen kerroksen ja voilà, kuva on ilmestynyt kirjan sivulle!

Luultavasti pidän kirjan tällä kertaa ihan vain itselläni ja annan lasten kokeilla siirtokuvien lisäämistä joulukortteihin. Uskon, että niillä saa tehtyä aivan ihania talvimaisemia. Lupaan laittaa korteistammekin kuvia Instagramiin! Minun siirtokuvapuuhastelustani siellä on jo kuvia, kurkkaa täältä.

Talven suloisimmat siirtokuvat -kirja on aivan ihana lahja ihmiselle, joka pitää värityskuvista, tarroista – ja siirtokuvista. Suosittelen!

Tämä kirja opettaa sinut piirtämään

”Tartu kynään ja löydä piirtämisen riemu!
Piirustustaidon avain piilee siinä, että piirtää joka päivä jotakin. Kirjan monipuolisia harjoituksia ja oivaltavia neuvoja seuraamalla aloittelija kehittyy mestariksi ja konkari saa uusia ideoita.
Piirtämisen tekniikkaan tutustutaan välineiden valinnasta ja ensimmäisistä kynänjäljistä lähtien. Vähä vähältä taitoja syvennetään aina varjostuksiin, tekstuuriin, mittasuhteisiin ja perspektiiviin saakka. Voit ottaa opit käyttöön saman tien missä ikinä liikutkin, sillä kirja toimii samalla luonnoslehtiönä.
Tämä kirja opettaa sinut piirtämään!”

Kuten yllä mainitsin, en koe olevani mitenkään erityisen taitava piirtämään. Itse asiassa piirtäminen on usein tuottanut minulle tuskaa ja päänvaivaa. Nyt varsinkin, kun Kirppu pyytää minua jatkuvasti piirtämään dinosauruksia. Koulussa huomaan, että kuvataiteen tunneilla kaikki muut työt sujuvat minulta sujuvasti, mutta kun yritän opettaa piirtämistä, päädyn sanomaan, että tehkää kuten ohjeistan, ei kuten teen… Välillä olen innostunut harjoittelemaan jotain piirtämiseen liittyvää. Esimerkiksi teininä opettelin piirtämään hevosen. Edelleen osaan piirtää yhdellä tietyllä tavalla hevosen pään ihan kiitettävästi. Aika harvoin tätä taitoa kuitenkaan tarvitaan.

Jake Spicerin kirja Tämä kirja opettaa sinut piirtämään (Nemo 2018) vakuutti minut nimellään. Lisäksi se vakuutti minut ulkomuodollaan. Kirjan kannet on liimattu takakannesta, ei selästä, ja kirja aukeaa luonnoslehtiön tavoin, jolloin siihen on helppo itsekin piirtää. Hieman arastelen kirjaan piirtämistä, koska tuntuu, että se on arvokas sellaisenaan, mutta onhan se nyt kätevää, että opit voi ottaa saman tien käyttöön ja harjoitella teoriaa käytännössä.

Ystäväni on upea taiteilija, jota kehutaan usein hänen lahjakkuudestaan. Tämäkös häntä ärsyttää, koska hän on oikeasti tehnyt valtavasti töitä piirustustaidon eteen. Minäkin uskon vahvasti harjoittelun merkitykseen. Kuitenkin pelkkä harjoitus ei riitä, pitää myös tietää, mitä ja miten harjoittelee eli ilman teoriaa ei käytännön toteutuskaan oikein onnistu. Tämä kirja on todellakin siitä ihana, että siinä on tuotu yhteen teoria ja käytäntö.

Aion todella käyttää kirjaan avukseni myös työssäni eli oppilaat hei, harjoitellaan yhdessä piirtämään kuvataiteen tunneilla! Lisäksi ajattelin tutkia kirjaa yhdessä noiden kovasti piirtämisestä tykkäävien lasteni kanssa. Yhdessä tekeminen nimittäin on ihan parasta – ja piirtäminen on ihanaa, kun sitä voi tehdä lähes milloin ja missä vain!

Toivottavasti näistä kirjoista löytyy inspiraatiota erilaisiin puuhiin
– tai vaikka lahjavinkkejä!

-Saara

Kirjat saatu arvioitavaksi kustantajalta.

Tämä teksti on osa Touhutorstai-sarjaa.