Kaiken Kadottajan arvoitus viehättää niin lasta kuin aikuistakin

”Harva tietää, että Vilskeen kaupungin järjestyksenvalvojalla Nysä Nörtillä on mielikuvitusystävä nimeltä Pikkirii. Se johtuu varmaankin siitä, että Pikkirii on hyvin pieni ja hiljainen otus. Sen lempipuuhaa on nukkua Nysä Nörtin isoäidiltä perityssä kahvipannussa patalappu peittonaan.
Mutta Vilskeessä on alkanut tapahtua kummia. Sukkia, myssyjä ja jopa kenkiä häviää aivan itsestään. Kaupunkilaisia on alkanut suorastaan pelottaa. Järjestyksenvalvoja Nysä Nörtti raapii neuvottomana päätään, mutta Pikkirii päättää toimia. Pikkiriin pulmatoimisto on pian valmis pelastamaan kaupunkilaiset näkymättömältä kaiken kadottajalta!”

(Lasten Keskus)

Lasten Keskuksen uuden sarjan ”Pikkiriin pulmatoimisto” ensimmäinen osa Kaiken Kadottajan arvoitus on helppolukuinen, hauska ja ihanasti pikkuisen jännittävä kirja juuri lukemaan oppineille ja myös ääneen luettavaksi vähän pienemmillekin. Meidän koeyleisömme eli Sikuriina (6 v.) ja Kirppu (2,5 v.) ihastuivat kirjaan ja sen maailmaan täysin!

Reetta Niemelän teksti on kaunista ja kekseliästä kieltä, jota lukee ja kuuntelee mielellään. Hahmojen nimet ovat mainioita, ihanan kuvailevia ja niin hersyviä, että niitä tekee mieli toistaa ja makustella: Pikkirii, Nysä Nörtti, Tursula Tuuttipuru, Silmälasikauppias Tihrunen, Milla Myssyhyyry ja iso koira nimeltään Rymyjätti.

Katri Kirkkopellon kuvitus on ihanaa! Se viehätti sekä minua että lapsiani. Kuvissa on ihanat värit, ja hahmot ovat sympaattisia ja kiinnostavia. Jättimäinen koira on suunnattoman ilmeikäs ja pienen pieni Pikkirii hurjan tomeran, jopa rohkean näköinen pienestä koostaan huolimatta. Kuvissa näkyvät hahmojen tunteet! Kuvia kannattaakin katsella huolella, rauhassa ja yhdessä tutkiskellen.

Sikuriina oli sitä mieltä, että Kaiken Kadottajan arvoitus on vain vesipisaran verran jännittävä. Kuitenkin huomasin, että hänen varpaansa kipristyivät selvästi joissakin kohdissa, kun luin kirjaa iltasaduksi. Kirja antaakin mahdollisuuden ja luvan jännittää yhdessä hahmojen kanssa: Vilskeen kaupungin järjestyksenvalvoja Nysä Nörtti on kiltti ja pelokas, eikä Pikkiriikään ole sen rohkeampi (paitsi kyllä oikeasti on, ei vaan itsekään tajua sitä). Lukija ja kuulija voivat kuitenkin koko ajan luottaa siihen, että kaikki menee hyvin – tekstin sävy luo turvallisuuden tunteen jännityksen keskelle.

Sopii itse luettavaksi – ja ääneen luettavaksi

Juuri lukemaan oppinut lapsi voi itse ottaa kirjan käteensä ja harjoitella sen avulla lukemista. Virkkeet ovat soljuvia ja kannustavat jatkamaan lukemista. Pitkät sanat on ta-vu-tet-tu, joten nekin on helppo lukea. Lisäksi kirjan luvut ovat kivan lyhyitä, ja kuvitus rytmittää tekstiä.

On mahtavaa, että vaikka kirja sopii juuri lukemaan oppineille, teksti on onnistuttu kuitenkin laatimaan niin, että se kuulostaa hyvältä myös ääneen luettuna. Sanoja voi makustella ja jokaiselle hahmolle on helppo vaikka keksiä oma ”ääni”.

Luokanopettajan vinkki juuri lukemaan oppineiden vanhemmille: Kokeile lukea kirjaa ääneen vuorotellen lapsen kanssa. Pääset kuulemaan ja kannustamaan lasta lukemisen harjoittelussa, ja samalla lapsi saa taukoja ja mallia omaan lukemiseensa.

Suosittelemme Sikuriinan kanssa kirjaa kaikille edes ihan vähän rohkeille, arvoitusten ratkomisesta ja pannukakuista pitäville isoille (noin 5-7 v. – erityisesti juuri lukemaan oppineille) ja pienille (vanhempien kanssa luettavaksi).

Nautinnollisia lukuhetkiä!

-Saara

Kirja saatu kustantajalta arvioitavaksi.