Kauniit virpomavitsat kotoa löytyvistä materiaaleista

Virpomavitsat kuuluvat ainakin meidän perheemme pääsiäiseen. Suomessa on erilaisia tapoja ja perinteitä virpomiseen liittyen. Meidän perinteemme on se, että käymme palmusunnuntaina virpomassa läheisten ihmisten (mm. lasten kummien) luona sekä hieman myös naapurustossamme. Virpomista varten lapset pukeutuvat haluamallaan tavalla – useimmiten trulleiksi tai pääsiäispupuiksi, mutta onpa mukana ollut pääsiäisprinsessakin sekä pääsiäisdinosaurus-Rex. Virpomavitsoja pitää mielestäni olla runsaasti, jotta niitä voi oikeasti antaa joka paikkaan palkkaa vastaan. Lisäksi virpomavitsojen pitää mielestäni olla oikeasti kauniita ja näyttäviä!

Millä vitsat sitten kannattaa koristella?

Minä olen jo pari vuotta sitten päättänyt, etten osta enää askarteluun aitoja höyheniä, koska en voi olla varma, että ne on tuotettu eettisesti. Onneksi myös eettisesti tuotettuja höyheniä saa nykyään mm. nettikaupoista (esim. Ellun kanat ja munat), joten jos haluaa perinteisiä höyhenkoristeita, suosittelen suosimaan kotimaista ja pientuottajia! Me joka tapauksessa päätimme tänä vuonna hyödyntää koristeiksi kaikkea, mitä kotoa löytyi. Ja paljon kaikkea kivaa löytyikin!

Helppoja koristeita solmimalla ja teippaamalla

Langan- ja nauhanpätkät ovat kivoja koristeita. Niitä voi solmia rusetille tai niistä voi tehdä tupsuja oksiin.

Silkkipaperista, lautasliinoista tai muusta ohuesta paperista voi leikata suikaleita, ympyröitä, neliöitä tai muita kuvioita, joita voi kiinnittää oksiin teipillä, rautalangalla tai langanpätkillä. Myös suodatinpusseja voi käyttää vitsojen askarteluun: valkoisia suodatinpusseja voi värjätä vesiväreillä.

Samoin muovipusseista (esim. leipäpussit) voi leikata erilaisia suikaleita tai muotoja, joita voi solmia ruseteiksi tai kiinnittää kukkasiksi oksiin.

Karkkipapereista saa hauskoja ja värikkäitä koristeita, jos niitä on muistanut ja viitsinyt säilöä (tai jos käy hakemassa paperillisia askartelukarkkeja).

Me löysimme laatikosta myös ison läjän kakkupapereita, joista sai helposti näyttäviä koristeita oksiin.

Oikeastaan koristeiden teossa on vain mielikuvitus rajana! Kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja rohkeasti. Ja antaa lasten kokeilla – he keksivät usein kivoja juttuja.

Kurkkaa IGTV:stä video, jossa teemme ekaluokkalaisen Sikuriinan kanssa virpomavitsoja. Ja jos Sikuriinan proteesi ihmetyttää, lue lisää täältä.

Muista jokamiehenoikeudet ja hyvät tavat

Täällä Helsingissä ainakin näkee ennen pääsiäistä hyvinkin rujon näköisiksi karsittuja pajuja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokamiehenoikeuksissakin kielletään elävien puiden kaataminen ja vahingoittaminen. Jos et siis saa omalta maalta tai jo kaadetuista puista oksia, kannattaa suunnata kukkakauppaan. Monet kukkakaupat myyvät pajunoksia juuri pääsiäisen alla.

Oksien ei välttämättä edes tarvitse olla pajua. Omenapuun tai koivun oksat ovat myös kauniita varsinkin, jos ne laittaa veteen muutamaksi päiväksi. Tällöin niihin tulee kauniit pienet hiirenkorvat, jotka jo itsessään ovat ihanat koristeet.

Myös virpomiseen liittyvät hyvät tavat kannattaa kerrata lasten kanssa. Aina ensimmäiseksi kannattaa kysyä, saako virpoa. Varminta on tietysti käydä vain tuttujen luona. Me laitamme joka vuosi kerrostalomme rappuihin laput, joihin asukkaat saavat kirjoittaa, jos heille saa tulla virpomaan. Se on toiminut todella kivasti! Myös omaan oveen voi laittaa vaikka lapun: ”Tervetuloa virpomaan!”

Minkälaisia virpomiseen tai muuten pääsiäiseen liittyviä tapoja teillä on? Entä miten koristelette vitsat? 

-Saara

Tämä teksti on osa Hurlumhein Touhutorstai-sarjaa.