Kirjamessut: Paljon kivaa lapsille ja aikuisille

Helsingin Kirjamessut ovat jo puolivälissä: torstaina ja perjantaina on jo ollut täysi tohina päällä, mutta vielä on kaksi upeaa päivää jäljellä. Minä kävin perjantaina illalla piipahtamassa messuilla ja hyvältä kyllä vaikutti! Pidin paljon uuden ohjelmajohtaja Ronja Salmen tekemistä muutoksista. Messut vaikuttivat edelleen tutuilta, mutta kuitenkin jotenkin raikkaimmilta kuin ennen.

Ohjelmaa lapsille ja nuorille

Ronja Salmen tavoitteena oli saada myös nuoret kiinnostumaan messuista, ja kyllä messut vaikuttivatkin jotenkin nuorekkaammilta. En sitten tiedä, johtuiko se tilan käytöstä (messuilla oli mukavan väljää), esiintyjistä vai yleisesti ottaen tunnelmasta. Vaiko ehkä siitä, että perjantaina illalla liikkeellä oli melko nuorta väkeä.

Lapset on huomioitu messuilla ihanasti. Lasten ja koululaisten alue oli iloisen värikäs ja kutsuva. Sen teemana on puutarhajuhlat, ja se on suunniteltu tänä vuonna julkaistujen kirjojen pohjalta.

En malta odottaa, että omat lapseni pääsevät kurkkimaan kirjastoautoon, esiintymään Pikku Kakkosen ”telkkariin”, lukemaan tekonurmella köllötellen tai katselemaan hetkeksi Muumeja. Lukemaan juuri oppineelle Sikuriinalle toivottavasti löytyy paljon kiinnostavia kirjoja, joista osan varmasti ostamme ja loput pistämme kirjastosta lainattavien listalle.

Kuva: Helsingin Kirjamessut / Emmi Kähkönen
Kuva: Helsingin Kirjamessut / Emmi Kähkönen

 

Poimintoja sunnuntain ohjelmistosta

Sunnuntain ohjelmistosta minua ja varmaan lapsiakin kiinnostavat ainakin seuraavat:

 • Herra Hakkarainen vierailee Kustannusosakeyhtiö Otavan messuosastolla klo 10.30-11.00.
 • Toukolassa järjestetään klo 10.30-11.00 Pulmanpoistopuodin ihmekonekorttipaja: ”Pajassa loihditaan hyvän mielen värssyjä Pulmanpoistopuodin kekseliäiden eläinhahmojen kera. Ohjaajina toimivat kuvataidekasvattaja Sini Anttila-Rodriguez ja sanataideopettaja Satu Rakkolainen-Sossa. Kieltä ja kuvaa yhdistävä paja sopii kaikenikäisille.”
 • Töölö-lavalla Mariskan Määt ja Muut -lastenrunoja klo 11.00-11.30: ”Runot on kirjoitettu huvittamaan ja liikuttamaan niin lasta kuin aikuista lukijaa. Rytmikkään laululyriikan tavoin ne tarttuvat ja menevät ihon alle ja sydämeen.”
 • Toukolassa pääsee tapaamaan lukukoiria ainakin klo 12.00-12.30 ja klo 14.00-14.30: ”Ota mukaasi lempikirjasi tai lainaa alueelta ja tule lukemaan lukukoirille! Lukukoira antaa muutakin kuin lukemisen iloa! Lukukoiran avulla on hyvä tukea lapsen lukemista pehmein keinoin. Lukukoiria on käytetty lukemisen tukemiseen jo vuodesta 1998. Suomessa lukukoira Börje R.E.A.D. aloitti toiminnan Espoon kaupunginkirjastossa vuonna 2011. Lukukoiralle lukeminen ja lukukoiran tapaaminen kohottavat lukemisvaikeuksien kanssa kamppailevan lukijan itsetuntoa ja auttaa treenaamaan lukemista. Kun lukija lukuhetken lopussa vielä kertaa lukemansa kiitolliselle koiralle, luetun ymmärtäminenkin paranee. Lukukoirat eivät koskaan arvostele tai kritisoi vaan palkitsevat lukuhetken hännän heilutuksella.”
 • Toukolassa 12.30-13.00 klo esittelyssä on Kaisan ja Oskarin lempikirja: Kaisan ja Oskarin lempikirja sisältää kaikki Kaisan ja Oskarin lempiasiat. Niistä tulee hyvä olo. Mikä on sinun lempiasiasi? Tule ja valitse lempijuttusi ja tee niistä taulu lempiväreilläsi.
 • Kustannus-Mäkelän osastolla (6k50) ja sen jälkeen lasten ja koululaisten alueella vierailee Pikku Kakkosesta tuttu Pikkuli ainakin klo 12.30-12.45 ja 13.30-13.45.
 • Kustannusosakeyhtiö Otavan osastolla vierailevat Outolan pienet suurmiehet Tatu ja Patu klo 13.00-13.30.
 • Toukolassa on klo 15.00-15.30 esittelyssä kirja Housuvaaran huvipuisto: ”Tilda ja Matti Muhosen elämään tulee säpinää, kun heidän takapihalleen rakennetaan yllättäen maailman paras huvipuisto. Kun perhe pääsee töihin huvipuistoon, lapset tutustuvat kaikkeen siihen, mitä huvipuistoihin liittyy. Miten valmistetaan hurja laite? Millaisia puistoja on maailmalla? Mistä syntyy hattara, tai miten pysyä mekaanisen härän selässä? Vuokko Hurmeen & Väinö Heinosen Housuvaaran huvipuisto on ehdoton tietopaketti kaikille pienille huvipuistofaneille. Mukana menossa myös Vantaan sanataidekoulu, joka tekee lasten kanssa sanataidetta kirjan teemasta.”
 • Kumpulassa klo 15.30-16.00 vierailee Tanhupallo kertomassa askartelu- ja joulukirjastaan: ”Tule ja kysy Tanhupallolta! Koko kansan rakastama pirteä viisivuotias sketsihahmo kertoo kuulumisensa ja vastailee lasten kysymyksiin, koskivatpa ne sitten karvamatoa tai sitä, montako päivää jouluun on tai miten pelonestokiikarit askarrellaan. Tanhupalloa esittävä Kiti Kokkonen on näyttelijä, kirjailija, käsikirjoittaja ja Suomen Komediateatterin taiteellinen johtaja. Haastattelija Tuomas Marjamäki.”
 • Suomen sarjakuvaseura (6g2) järjestää klo 16-18 sarjakuva- ja animaatiopajan koko perheelle: ”Työpajoissa tutustutaan sarjakuvan- ja animaation perusteisiin. Pajassa voi osallistua yhteisen stop motion -animaation tekoon, kokeilla oman animaation tekoa, tai suunnitella oman sarjakuvahahmon ja tehdä siitä sarjakuvan. Yhteisanimaatiot julkaistaan tapahtuman jälkeen Sarjakuvakeskuksen Youtube-kanavalla.”
 • Ja paljon muuta!

Emme ehkä ikävä kyllä ihan kaikkiin näihin ehdi, tulee aikamoinen minuuttiaikataulu. Huh ja hih!

Muista käydä moikkaamassa Mollia!

Kohtaamisia messuilla

Messut ovat oiva paikka erilaisille kohtaamisille. Siellä saattaa tavata lempikirjailijansa tai -kuvittajansa tai vaikka muita samoista kirjoista pitäviä ihmisiä. Lapset pääsevät tapaamaan lempihahmojaan jos ei elävinä niin ainakin pahvikuvina tai pehmohahmoina. Minä bongasin ainakin Tatun ja Patun, Herra Hakkaraisen sekä maailman ihanimman Mollin! Saa nähdä, mitä kaikkea omat lapseni sunnuntaina kohtaavat!

Minä tapasin messuilla myös tärkeän ystävän – ja vieläpä aivan yllättäen. Emme olleet nähneet pitkään aikaan, mutta nyt yhtäkkiä kohtasimme messuilla, ja kummatkin olimme paikalla ilman lapsia. En ollut sopinut treffejä kenenkään kanssa, mutta yhtäkkiä hän oli siinä ja meillä oli tunti yhteistä aikaa. Kännykkä jäi taskuun ja kaikki muu unohtui.

Sunnuntaina kuvaan messuilla ehkä jonkin verran, kun menen lasten kanssa. Katsokaa muiden kuvia vaikka Instagramista!

Mukavia messuja!

-Saara

Bloggaajapassi saatu Messukeskuksen kautta.

Postauksen pääkuva: Helsingin Kirjamessut / Emmi Kähkönen