Kolme kivaa tietokirjaa lapsille
Kirjat saatu kustantajalta. Teksti sisältää kaupallisia linkkejä.
Lapset janoavat tietoa. Kyselyikä on klassikko, mutta tiedonjano ei rajoitu vain tiettyyn ikään. Lasten Keskukselta on tänä vuonna ilmestynyt useita kivoja tietokirjoja lapsille. Esittelen tässä kolme niistä.

Tämän haluat tietää
”Hummerin veri on sinistä, ja joskus kasvissyöjänä tunnetulle pandalle maistuu mehevä rotta. Kyntesi kasvavat nopeammin lämpimällä säällä, ja jäätelötötterön syömiseen tarvitaan noin 50 nuolaisua.
Tahdot takuulla tietää myös, kuka pelasi Kuussa golfia ja miten ylävitonen keksittiin. Entä miten jäätynyt lehmänlanta liittyy jääkiekkoon, mitä Sherlock Holmes teki eläkkeellä ja mitkä ovat maailman vanhimmat sukat?
Tämä kirja on täynnä tuhtia tietoa elämän eri alueilta. Sen luettuasi olet taatusti seurueen ällistyttävin älykkö ja tyrmäävin tietoviisas! ”
(Kirjan takakansiteksti)
Tämän haluat tietää (Lasten Keskus 2020) on James MacLainen kirjoittama, Annie Carbon kuvittama ja Sirpa Hietasen suomentama huikean monipuolinen tietokirja ihan kaikesta. Tiedätkö esimerkiksi, mikä on Navagunjara? Entä osaatko sanoa, kuinka monta siltaa vie Thames-joen yli Lontoossa? Osaatko nimetä viisi maailman eniten syötyä ruoka-ainetta? Näihin kaikkiin löydät vastauksen Tämän haluat tietää -kirjasta.
Tämän haluat tietää –tietokirja on niin monipuolinen, että siitä aikuinenkin oppii aivan hurjasti. Siinä on 16 eri osa-aluetta, joista jokaiselle on tehty oma värikkäästi kuvitettu aukeamansa. Aukeamat ovat täynnä yksittäisiä tiedonjyviä – lyhyttä ja ytimekästä tietoutta. Osa on selkeää yleistietoa, kuten esimerkiksi valtameret, planeetat, mutta niiden lisäksi kirja on täynnä nippelitietoutta, jonka osatessaan voi loistaa esimerkisi tietokilpailuissa. Kirjan avulla voikin vaikka pitää tietovisailun kavereilleen.
Tokaluokkalainen Sikuriina tykkää valtavasti tietokirjoista. Tämän haluat tietää -kirjaa hän on lueskellut paljon itsekseen ja tullut sitten kertomaan meille aikuisille kirjasta oppimiaan asioita ja tenttaamaan niistä lisätietoa. Viisivuotias Kirppu on myös todella innostunut kirjasta. Hänen lempiaukeamansa on nimeltään ”Taruja ja hirviöitä”. Hänen ehdoton lempikohtansa on: ”Taru kertoo, että kreikkalaiset sotilaat piiloutuivat suuren puuhevosen sisään päästäkseen Troijan kaupunkiin.” Tässä kohdassa Kirppu haluaa aina, että kerron koko tarinan Troijan hevosesta. Kirja siis innostaa myös hankkimaan lisätietoa eri asioista.
Aion ehdottomasti esitellä kirjan oppilailleni, kun taas pääsemme kouluun. Uskon, että kirjasta löytää mielettömiä tutkimusideoita, joita voi sitten syventää etsimällä lisää tietoa muualta. Suosittelen kirjaa lämpimästi niin koteihin kuin kouluihinkin sekä lapsille itselleen että yhdessä aikuisten kanssa tutkittavaksi!

Minä ja uusi vauva
Misan äidille syntyy pian vauva! Vaikkei Misa olekaan aivan varma siitä, miten vauva pääsee mahasta pois. Ja miten se ylipäänsä on mahaan joutunut? Entä mitä ihmettä se puuhaa siellä kaiket päivät?
Hiljalleen asiat alkavat selkiintyä. Sekin, että vauvat voivat tulla perheisiin monella eri tavalla. Vauvan hoitamisessa on opeteltavaa. Onneksi Misa on olemassa: miten äiti ja isä selviäisivätkään ilman hänen apuaan.
Hyväntuulinen tarina tarjoaa ajantasaista ja tuiki tarpeellista tietoa vauvoista, raskaudesta, syntymästä ja vauvanhoidosta.
(Kirjan takakansiteksti)
Minä ja uusi vauva (Lasten Keskus 2020) on Maria Frensborgin kirjoittama, Maija Hurmeen kuvittama ja Tittamari Marttisen suomentama ihana kuvakirja etenkin kaikille isosiskoille ja isoveljille – ja ihan kaikille muillekin lapsille. Kirjassa käsitellään uuden perheenjäsenen saapumista lapsentasoisesti monesta eri näkökulmasta.
Minä ja uusi vauva -kirjan päähenkilö Misa on päiväkodissa ja aamupiirissä hänellä on tärkeää kerrottavaa: heidän perheeseensä on tulossa vauva, Loistovauva. Loistovauva ehtii kirjassa saada alkunsa, kasvaa äidin vatsassa, syntyä ja kasvaa vielä lähes vuoden ikäiseksi. Tätä kaikkea seurataan Misan eli isosisaruksen näkökulmasta, mikä tarjoaa lapselle mahdollisuuden samaistumiseen. Kirjassa asiat kerrotaan lapsentasoisesti kiertelemättä ja kaartelematta. Kuvitus tukee kerrontaa loistavasti. Kirjan lopussa on lisäksi Misan päiväkotikaverien kysymyksiä ja niihin selkeät vastaukset.
Kirja on todella monipuolinen: siinä kerrotaan erilaisista tavoista saada vauva, synnyttää, ruokkia ja hoitaakin. Kirjassa on monta erilaista perhettä, jotka esitellään tarinassa hyvin luontevasti. Lisäksi kirjaan kuvitetut lapset ja aikuiset kuvastavat nyky-yhteiskuntaa eri ihonväreineen yms.
Tokaluokkalainen Sikuriina jaksoi seurata Minä ja uusi vauva -kirjaa hyvin, mutta ei ihan enää jaksanut siitä innostua. Hän kun on jo isosisko, jolle nämä jutut ovat ihan tuttuja. Viisivuotias Kirppu sen sijaan oli todella kiinnostunut kirjasta. Olihan kirja enemmän hänen maailmastaan: vaikka meille ei enää lapsia tule, on hänen päiväkotikavereilleen syntynyt pikkusisaruksia. Suosittelenkin tätä kirjaa päiväkoti-ikäisille ja toki myös varhaiskasvattajille yhdessä lapsiryhmän kanssa tutkittavaksi.

Monen sortin perheet
”Perhe on paras! Raikkaasti kuvitetussa pienten tietokirjassa selitetään selkeästi ja lapsentajuisesti perheeseen, sukulaissuhteisiin sekä perheessä tapahtuviin muutoksiin liittyviä käsitteitä. Selityksen saavat niin uusperhe, yksinhuoltajaperhe, adoptioperhe, sijaisperhe, syntymäperhe, laajennettu perhe, ero, sukupuu kuin moni muukin tärkeä asia. Hauskat puhekuplat tuovat huumoria ja näkökulmia, ja lopun kattava sanasto kokoaa keskeiset käsitteet. Perhetietouden ohessa tuodaan esille perhe-elämän eri puolia sekä perheenjäseniä yhdistäviä asioita. Kaikilla perheillä on omat tapansa ja tarinansa. Jokainen perhe on ainutlaatuinen!”
(Lasten Keskus)
Monen sortin perheet (Lasten Keskus 2020) Felicity Brooksin kirjoittama, Mar Ferreron kuvittama ja Tuuli Raudan suomentama viehättävä ja todella monipuolinen kirja perheistä. Kirja on hyvin selkeä ja siinä on paljon tietoa erilaisista perheistä. Kirjassa kuvat ovat suuressa roolissa. Esimerkiksi, kun ensimmäisellä aukeamalla esitellään erilaisia perheitä, on ne vain kuvitettu. Lukijan tehtäväksi jää tulkita kuvia. Kirjaa kannattaakin lukea rauhassa kuvia katsellen.
Monen sortin perheet -kirja on jäsennelty hyvin samalla tavalla kuin aiemmin esitelty Tämän haluat tietää eli se on jaettu teemoihin, joista jokaista käsitellään yleensä yhdellä aukeamalla (tunteille tosin on varattu kolme sivua ja perhesanastolle yksi). Kirjassa on myös ihanaa huumoria ja ajatuksia, jotka on kirjoitettu kuvitukseen puhekuplina. Kuvitus on selkeää ja toimii hyvin. Kirjaa onkin miellyttävä lukea.
Monen sortin perheet -kirja innostaa pohtimaan omaa perhettä. Sen avulla voi vaikka piirtää kuvan omasta perheestä, tehdä sukupuun, keksiä uusia yhteisiä puuhia tai pohtia, milloin omassa perheessä näkyy erilaisia tunteita. Sikuriina ja Kirppu tykkäsivät kirjasta, koska siinä oli paljon katseltavaa ja tutkittavaa – niin kuvissa kuin teksteissäkin.
Samoilta tekijöiltä on tänä vuonna ilmestynyt myös kirjat Monen sortin ystävät ja Monen sortin tunteet.
Tietokirjat tukevat lapsen kehitystä
Lastenkirjallisuuden eri lajit tukevat eri tavoin lapsen kehitystä. Lasten tietokirjat mm. välittävät tietoutta lasta ympäröivästä kulttuurista, rikastuttavat lapsen sanastoa ja lisäävät tiedonjanoa. Kaikissa näissä kolmessa lasten tietokirjassa yhdistyvät värikkäät kuvat sekä tutkittu ja selkeä tietous käsiteltävistä asioista. Lisäksi näissä kaikissa tieto on pilkottu sopiviin kokonaisuuksiin, jolloin lapsi jaksaa keskittyä aiheeseen. Nämä kolme kirjaa kiinnostavat ja viehättävät selkeästi lapsia – ainakin meidän perheessämme.
Nämä lasten tietokirjat sopivat niin kotona luettavaksi kuin päiväkodissa tai koulussakin käsiteltäviksi. Niissä on niin paljon tietoa, että sitä kaikkea ei kyllä kerralla saa haltuun. Kirjat kestävät varmasti myös aikaa ja vaativat useita lukukertoja.
-Saara
PS. Lasten Keskuksella on nyt kirja-ale. Kannattaa käydä hyödyntämässä. Itse en hyödy klikkauksistanne mitenkään, vaan ainoastaan olen saanut kustantajalta nämä kirjat postausta varten.