Kun vesirokko iskee: 5 vinkkiä selviytymiseen – ja kuudes vanhemmille

Meidän kesämme on mennyt vesirokon merkeissä. Kiltit lapseni päättivät sairastaa sen luokanopettajaäidin pitkällä lomalla. Sikuriina (5 v.) sai rokon ensimmäisenä ja selvisi suhteellisen vähällä. Kirppu (2 v.) sairastui juhannuksen tienoilla ja on edelleen näppyinen ja kipeä(hkö). Keräsin lasten ja netin avustuksella kokemuksistamme seuraavan vinkkilistan.

”Halaa, silitä, suukottele. Helli ja pidä hyvänä. Kerro, että rakastat ja että tauti menee kyllä ohi.”

Huom! Muistathan, että vesirokko on sairaus. Se saattaa mennä helposti ohi, mutta se saattaa myös olla viheliäinen tai jopa äärimmäisen vakava. Ota herkästi yhteyttä lääkäriin, jos epäilet, että tarvetta on.

1. Helpota lapsen oloa

Sikuriinalle nousi aluksi paljon näppyjä, jotka eivät kutisseet yhtään. Kutina alkoi myöhemmin, mutta siihen onneksi auttoi apteekista ostettu PoxClin-vaahto, jonka ilmeisesti pitäisi myös estää näppylöitä tulehtumasta. Kirpun näppylät puolestaan kutisivat ja olivat kipeitä alusta asti, eikä hän oikein tuntunut tykkäävän tuosta vaahdosta. Sen sijaan Aloe vera -geeli helpotti kutinaa. Terveydenhoitaja neuvoi myös laittamaan sinkkipastaa ja Bacibact-voidetta kaikkein tulehtuneimpiin näppyihin.

Kirpulla nousi myös valtavia, kämmenen kokoisia punaisia läikkiä ympäri kehoa. Käytimme häntä lääkärillä, joka totesi, että kyseessä oli infektion laukaisema urtikaria eli nokkosrokko. Onneksi se on vaaraton reaktio, vaikka olikin hurjan näköinen. Saimme reseptillä Kirpulle antihistamiinia, ja se auttoikin hyvin. Lääkärin ohjeiden mukaan annoimme kipulääkkeenä parasetamoliaIbuprofeiinia ei suositella vesirokon yhteydessä. 

Lääkkeet auttoivat, mutta Kirppu oli silti kutiseva, joten päätin kaiken googlailun ohessa kysyä vinkkejä Facebookissa Vanhempien vertaistuki -ryhmässä. Sain mm. seuraavia neuvoja:

– kylpy tai (lapsen ihoon suhteutettuna) viileältä tuntuva suihku useamman kerran päivässä
– ruokasoodakylpy: kylpyveteen muutama teelusikallinen ruokasoodaa ja lapsi kylpyyn
– ruokasoodatahna: ruokasoodan sekaan vähän vettä, sekoitetaan tahnaksi ja levitetään iholle
– raakaa perunaa tai perunajauhoa iholle (vaikuttavana aineena tärkkelys)
– after sun -voiteet
– vesirokkovoide apteekista (ilmeisesti eri kuin PoxClin-vaahto)
– kaurakylpy: kylpyveteen lisätään puoli pakettia kaurahiutaleita, annetaan tekeentyä hetki ja sitten hierotaan ”kauralimaa” näpyille
– lääkärin reseptillä Atarax (tätä ei kuulemma kovin herkästi nykyään kirjoiteta)
– antihistamiini

En pysty näihin vinkkeihin tarjoamaan sen kummempia lähteitä tms. joten näiden kokeilu on omalla vastuulla. Kertokaa ihmeessä kommenteissa, jos tiedätte jonkin toimivan tai toisaalta olevan höpöhöpöä. Ruokasoodavinkkejä tuntui ainakin olevan netin keskustelupalstat pullollaan. Ruokasooda- ja kaurakylpyjä kokeilimmekin.

Ruokasoodakylvyssä Kirppu ainakin viihtyi, ja se tuntui helpottavan oloa ainakin hetkellisesti. Sen sijaan kaurakylpy kauhistutti Kirppua. Hän ei yhtään halunnut istua kylvyssä. Pitkän suostuttelun jälkeen sain hetkeksi kuorruttaa hänen selkänsä kauralla (kuvassa), mutta se piti saada nopeasti pois. Epäilen, että ajatus töhnästä iholla oli pienelle liikaa, eikä hän jäänyt tunnustelemaan, miltä kaura oikeasti tuntuu. Itse käytin kauraliman sitten jalkakylpynä. Oli ihanaa!

Sain myös neuvon kylmägeelin ja perusvoiteen yhdistämisestä, mutta en sitä halunnut kokeilla, koska Kirpun iho oli osittain rikki. Neuvoja ja ohjeita kokeillessa kannattaakin ottaa huomioon tuotteiden käyttötarkoitus ja sopivuus lapsen iholle. Lääkäristä voi myös aina kysyä neuvoa!

2. Ravitse, ruoki, nesteytä

”Meillä Kirppu söi eräänä päivänä aamupalaksi karjalanpiirakan, lounaaksi vesimelonia, välipalaksi jäätelöä, iltaruoaksi grillimakkaraa ja iltapalaksi jäätelöä ja keksiä.”

Tarjoa lapselle paljon syötävää ja juotavaa silloinkin, kun mikään ei tunnu maistuvan. Unohda hetkeksi ruokaympyrä ja lautasmalli. Anna lapsen syödä, mitä hänen tekee mieli. Tarjoa jatkuvasti juotavaa, mieluiten tietenkin vettä. Veden juominen on muuten paljon kivempaa jostain erikoisesta mukista tai pullosta kuin ihan tavallisesta lasista. Kannattaa kokeilla!

Meillä Kirppu söi eräänä päivänä aamupalaksi karjalanpiirakan, lounaaksi vesimelonia, välipalaksi jäätelöä, iltaruoaksi grillimakkaraa ja iltapalaksi jäätelöä ja keksiä. Ei missään nimessä terveellinen tai tasapainoinen päivän ateria, mutta olin tyytyväinen, kun hän ylipäätään söi! Minä imetän vielä Kirppua. Tavallisesti imetyskertoja on vuorokauden aikana korkeintaan kolme, mutta nyt olen tarjonnut rintaa öin ja päivin niin paljon, kuin vain on Kirpulle maistunut. Onneksi se on maistunut! (Mutta voin kertoa, että minulla on tissit kipeänä. Tottumuksen puutetta.)

Meidän vesirokkoisille lapsillemme maistuivat:

– jäätelö (varsinkin pikkupuikot)
– smoothie-/hedelmäsosepussit
– Muumi-keksit
– mehukeitto
– juotava jukurtti
– pinaattiletut ja maksalaatikko (lastemme lemppariruoat, huoh…)
– mehut, varsinkin pillimehut (se siitä veden juomisesta…)
– vesimeloni, persikka, päärynä
– suolakeksit, esim. suolakalat

Herkuttelu on sallittua, kun on sairaana. Ainakin meillä. Kun on parempi mieli, on parempi olo. Vaikka lohtusyömiseen ei tietenkään välttämättä kannata kannustaakaan…

3. Ole läsnä, ota lähelle

Alenna rimaa: Koti saa räjähtää, ruokaa voi ostaa valmiina, telkkaria saa katsoa, pyykkikasat voivat kasaantua. Ota pieni potilas syliin, kainaloon. Halaa, silitä, suukottele. Helli ja pidä hyvänä. Kerro, että rakastat ja että tauti menee kyllä ohi.

Läsnäolo on äärimmäisen tärkeää. Mutta koko aikaa ei tarvitse edes olla ihan läsnä. Riittää, että on paikalla, lähellä. Ota lapsi kainaloon sohvalla ja räplää vaikka itse kännykkää. Tai ota torkut.

4. Keksi puuhaa ja viihdykettä

Meillä Sikuriina oli oikeasti kunnolla kipeä vain noin puoli vuorokautta. Muuten hän oli sellaisessa kunnossa, että jaksoi leikkiä ja touhuta. Kävimme päivittäin pihalla leikkimässä ja esimerkiksi läheisillä kallioilla kiipeilemässä. Teimme myös kotipihassa jättisaippuakuplia ja piirtelimme katuliiduilla. Koko ajan tietenkin potilaan vointia kuunnellen.

Sisällä oleminen olikin lopulta vesirokossa tylsintä – sattui nimittäin niin, että Sikuriinan vesirokon aikaan oli monta sadepäivää, ja sadevaatteet tuntuivat kurjilta päällä. Välillä tuntuikin, että aikaa vaan riitti ja riitti, eikä aina ollut tekemistä. Lastenohjelmia annoin lasten katsoa enemmän kuin tavallisesti, mutta niihinkin kyllästyi yllättävän nopeasti.

Kyselin puuhavinkkejä omassa Facebook-profiilissani, ja niiden sekä oman mielikuvituksemme avulla laadin yhdessä Sikuriinan kanssa seuraavan listan:

– rakentakaa maja
– pitäkää välipalapiknik vaikka olohuoneessa tai parvekkeella
– pelatkaa lautapelejä (useista kirjastoista voi myös lainata!) ja muistipelejä yms.
– tehkää taikataikinaa
– perustakaa maalauspaja
– kuunnelkaa satukasetteja
– värittäkää värityskuvia
– perustakaa lääkärin vastaanotto pehmoleluille
– tehkää tarroilla ja värikynillä maisema
– kertokaa tarinoita
– kootkaa palapelejä
– leikkikää taikahiekalla tai kokeilkaa tehdä sitä itse (reseptejä löytyy netistä)
– kaivakaa esiin unohtuneita leluja
– lukekaa kirjoja
– tehkää toisillenne hassuja kampauksia
– kokeilkaa Lasten Omaa Satukirjastoa (lisätietoja esim. Lastut-blogissa täällä)

Ihan kaikkia vinkkejä emme itse asiassa lasten kanssa edes ehtineet ottaa käyttöön. Sikuriina nimittäin ihastui puuhakirjoihin, joita meille on kertynytkin aika kasa (miten ihmeessä?) ja teki niitä pitkään ja hartaasti. Onneksi nämä vinkit toimivat myös silloin, kun on jostain muusta syystä tylsää. Kannattaa ottaa puuhavinkit talteen – ja vinkata omat parhaat puuhajutut vaikka kommenttina!

5. Tavatkaa kavereita, jotka eivät voi saada vesirokkoa

Meillä on muutamia ystäväperheitä, joilla joko on jo ollut vesirokko tai jotka ovat ottaneet vesirokkorokotukset. Oli mukavaa saada seuraa, kun pystyimme kutsumaan heitä kylään tai käymään heidän luonaan. Sikuriina ainakin kaipaa ikäistänsä seuraa, sillä äiti on usein tylsä ja pikkuveli ärsyttää. Heh…

Skype tai muut videopuhelusysteemit ovat myös toimiva tapa ottaa yhteyttä ulkomaailmaan. Ja vesirokkoaikaan on hauska vaikka opetella yhdessä tekstarien tai muiden vastaavien viestien lähettelyä vaikka emojien avulla.

Minä ainakin nautin, kun lapset leikkivät välillä ystävien kanssa ja minä sain juoda kupin kahvia aikuisseurassa.

”Muista pyytää apua! Älä jää yksin!

+Vanhemmalle: Huolehdi myös itsestäsi

Älä tee kuten minä: Minä en nukkunut ja unohdin juoda. Kuljin zombiena ympäriinsä ja kiukuttelin puolisolleni. No, en ihan koko aikaa, mutta liian paljon kuitenkin. Onneksi Kirpun sairastaessa mieskin oli lomalla, ja osan ajasta olimme itse asiassa anoppilassani. Sain nukkua. Se oli ihanaa!

Muista siis juoda, syödä ja nukkua aina, kun mahdollista (jos et öisin pysty nukkumaan). Muista pyytää apua! Älä jää yksin! Neuvolaan kannattaa ottaa yhteyttä, jos muuten tuntuu, ettei apua saa. Sovi puolisosi kanssa työnjaosta, jos mahdollista. Älä yritä tehdä kaikkea itse, yksin. Et silloin varmasti jaksa huolehtia lapsestasi kunnolla.

***

Jos voisin valita, ottaisin lapsille rokotukset taudin sairastamisen sijaan. Missään nimessä en suosittele taudin tahallista tartuttamista, vesirokkobileitä tms. Kyseessä on sairaus, joka tarvitsee huolellista hoitoa! 

Onko teillä jo sairastettu vesirokko? Mikä auttoi? Vai oletteko jo ehkä ottaneet rokotukset? Kerro ihmeessä kokemuksia kommenttina.

-Saara