#lempivaatteeni: Lempivaatteen syvin olemus

Minulla on useita lempivaatteita. Aivan ehdottomat ovat villasukat: niitä löytyy eri värisiä, eri pituisia ja muutenkin vähän erilaisia eri tarpeisiin. Lempivaatteisiini lukeutuu myös flanelliset kotihousut, muutamat neuletakkini, joista harmaa hupullinen kashmirneule on tällä hetkellä ykkössuosikkini, sekä merinovillakerrasto, jota ilman en tämänkään talven pakkasilla olisi tullut toimeen. Kuitenkin on yksi ylitse muiden: mekot.

Olen mekkoihminen, rakastan mekkoja. Minun on oikeasti nykyään jopa vaikea pukeutua muuhun kuin mekkoihin. Käytän niitä aina, jos vaan mitenkään voin. Omistan kyllä yhdet farkut, mutta en usko, että ne sopivat minulle tällä hetkellä. Ovat varmasti kaapissa kutistuneet. En ole tullut sovittaneeksi niitä pitkään aikaan, koska viihdyn mekoissa.

Olen muutenkin lempivaateihminen. Kun löydän lempparini, pitäydyn siinä. En yleensä juurikaan mieti, olenko käyttänyt lempivaatettani jo samalla viikolla tai ylipäänsä usein. Tosin en välttämättä laita samaa vaatetta kahtena peräkkäisenä päivänä päälleni. Paitsi ehkä joskus, kun tekee mieli.

Minulla on muutamia vaatteita, jotka ovat pysyneet lempivaatteina läpi vuosien – ja kehon muutosten. Toisten kohdalla rakkauteni on ollut ailahtelevaista. Lempivaatteet vaihtuvat toki hieman myös vuodenajan mukaan: kesäisin käytän paljon enemmän värejä kuin syksyllä ja talvella, jolloin turvaudun mustaan ja muutenkin tummiin sävyihin. Kesällä myös helmat hulmuavat enemmän kuin talvella.

Mutta mikä tekee lempivaatteesta erityisen? Miksi ja miten jostain vaatteesta tulee lemppari? Minulla on tiettyjä kriteerejä, joiden pitää täyttyä, jotta jokin vaate muuttuu lempivaatteeksi. Välillä riittää, että yksi kriteereistä täyttyy, mutta parasta on, jos kaikki kolahtavat kohdilleen.

Kaksi lempimekkoani: vasemalla läpi vuoden käytössä oleva lyhyt ja hihaton kukkamekko, oikealla kesäinen maksimekko.

Tunne ja fiilis

Joskus kun pukee uuden vaatteen päälleen, tulee heti sellainen tunne, että tämä, tämä se on. Pukeutuminen on sekä järki- että tunneperäistä. Täällä Suomessa on pakko ottaa huomioon sää, joten pukeutumisessa on pakko käyttää järkeä. Kuitenkin tunne on useimmiten vahvasti mukana. Kun pidän siitä, miltä näytän jokin vaate päälläni ja minun on helppo ja mukava olla vaatteessa, olen usein mutenkin tyytyväinen itseeni ja olooni. Se säteilee ulospäin. Jos taas joudun pohtimaan, miltä näytän vaatteessani tai harmittelen ulkonäköäni, sekin varmasti näkyy – tai ainakin tuntuu ja vaikuttaa olotilaani. Lempivaate tekee olon hyväksi.

Taskut, kiitos

Taskut! Miksei mekoissa ole taskuja? Rakastan taskuja!Mekkojen taskut – silloin kun niitä on – ovat ihanat, koska ne ovat isommat kuin housujen taskut. Niihin mahtuu parhaimmillaan kännykkä, lompakko ja huulikiilto. Muuta en usein tarvitsekaan. Lempivaatteessani pitäisi siis ehdottomasti olla taskut. Ainakin täydellisessä lempivaatteessa.

Tämä mekko on kestänyt käyttöä: mustavalkoinen maksimekko on kesällä luottomekkoni.

Pitkää ikää ja monikäyttöisyyttä

Ostan vaatteita, jopa mekkoja, nykyään enää todella harvoin. Kestävä kulutus pääajatuksenani yritän löytää niitä käytettyinä tai valita Suomessa valmistettuja tuotteita. Lisäksi toivon, että mekkoni olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä ja monikäyttöisiä.

Kaapistani löytyy lukuisia mekkoja, jotka täyttävät lempivaateen kriteerit tai ainakin osan niistä. Yksi mekko on kuitenkin ylitse muiden (vaikkei siinä olekaan taskuja!). Musta, kauniisti leikattu mekko venyi raskauksien aikana mahan mukana, mutta toimii täydellisesti myös ns. normaalitilassa. Se mahdollisti myös kätevän imetyksen, koska siinä on avara ja joustava kaula-aukko. Kyseinen Love2wait-merkkinen mekkoni on laadukas: se on ollut muistaakseni jo Sikuriina odotuksesta asti eli noin seitsemän vuotta enemmän tai vähemmän aktiivikäytössä, eikä siinä edelleenkään ole nypyn nyppyä.

Tämä musta lempimekkoni on todella monikäyttöinen eli sen saa asustettua kivasti niin arkeen kuin juhlaankin. Olen käyttänyt sitä esimerkiksi töissä, bileissä ja brunssilla niin kesällä, syksyllä, talvella kuin keväälläkin. Hihattoman mekon alle voi talvella pukea merinovillapaidan tai päälle neuletakin, kesällä se toimii ihan vaan sandaalien kanssa. Siihen sopivat erilaiset korut ja vaikka hauskat leggingsit. Musta mekko tuntuu jotenkin turvalliselta päällä ja sen leikkaus tuntuu imartelevan vartaloani. Lisäksi se on äärimmäisen mukava päällä.

Vasemmalla yllä mainittu musta lempimekkoni, muissa kuvissa ihana tunika, jossa on kunnolliset TASKUT!

Käytännöllistä tyyliä

Minulle luokanopettajana on todella tärkeää, että vaatteeni ovat käytännöllisiä. Liikun työssäni paljon, vaikka en pidäkään liikuntatunteja. Kuitenkin esimerkiksi draamatunneilla vääntäydyn välillä ties mihin asentoihin ja lisäksi ainakin viikottain tulee jonkin verran kiipeiltyä, kumarreltua ja kyykisteltyä. Vaatteen pitää olla sellainen, että voin toimia vapaasti, eikä tarvitse miettiä, kestääkö vaate menossa mukana.

Tämän mekon löysin Facebookin kierrätysryhmästä. Jos käyn baarissa tai yökerhossa ystävien kanssa, laitan sen lähestulkoon aina päälleni. Se on kaunis, monikäyttöinen, tyylikäs ja ihana!

Harkiten kaupoille

Olisipa ihanaa, jos jokainen vaatekaapista löytyvä vaate olisi lempivaate. Kuitenkaan näin ei yleensä ole, vaan kaappiin eksyy vaatteita, jotka eivät syystä tai toisesta ole niin lemppareita. Jokin vaate saattaa kulahtaa käytössä, kutistua pesussa tai vain ollakin syystä tai toisesta vähemmän täydellinen kuin aluksi tuntui.

Jotta kaapissa olisi mahdollisimman monta lempivaatetta, kannattaa ostoksia harkita seuraavien kysymysten avulla:

  • Onko vaate laadukas?
  • Kestääkö vaate käyttöä eli onko sillä pitkä käyttöikä?
  • Viehättääkö vaate esteettisesti? Onko se pikamuotia vai jaksaako sitä katsella pidempäänkin?
  • Onko vaate mukava päällä?
  • Sopiiko vaate hyvin omalle vartalotyypille?
  • Onko vaate valmistettu kestävästi? Voisiko vastaavan löytää käytettynä (esim. kirppikseltä)?

Kun on pohtinyt näitä kysymyksiä ja päätyy ostamaan vaatteen, on ostopäätös tehty harkiten ja vaate varmasti sen arvoinen. Ehkä siitä tulee uusi lempivaatteesi. Toivottavasti.

Millainen on sinun lempivaatteesi? 

-Saara

Tämä teksti on osa Eettisen kaupan puolesta ry:n  #Lempivaatteeni-kampanjaa, jolla kannustetaan käyttämään vaatteita pidempään. Tekstiiliteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuuden ala öljyn jälkeen. Suomessa heitetään pois arviolta yli 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuosittain, eli 13 kiloa jokaista suomalaista kohden. Tämä on liikaa!

#Lempivaatteeni-kampanjassa suomalaisia herätellään ymmärtämään vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä vaatimaan pikamuotiteollisuuteen muutosta. Pikamuodin nopeista sykleistä ja alhaisista hinnoista kärsivät sekä luonto että halpatyömaiden työntekijät. Ansaitsemme eettisiä, ekologisia ja kestäviä vaatteita!

Pääkuva: Pixabay