Lidl-äidin tunnustukset: ”Ostan edullisesti ihania lastenvaatteita ruokaostosten lomassa!”

Yhteistyössä Lidl Suomi ja Marsaana Communications. Sain Lidlin vaatteita testiin Marsaanan kautta.

Lähiruokakauppamme on Lidl ja siellä tulee asioitua useamman kerran viikossa. Ruokaostosten lomassa kierrän aina tsekkaamassa myös keskihyllyt eli ne, joissa on ruokien sijaan vaatteita ja kodintarvikkeita. Hyvin usein myös ostan vaatteita ja kodintarvikkeita Lidlistä.

Tällä hetkellä minun lempitreenitoppini on Lidlin valikoimista ja mitään muita kuin Lidlin sukkahousuja en enää halua ostaa. Samoin pikkarit ja sukat ostan nykyään lähes pelkästään Lidlistä. Kaapista löytyy myös pari Lidlistä ostettua mekkoa, neuletakki, leggingsejä ja näihin keleihin loistavasti sopiva, jo pari vuotta sitten ostettu softshell-takki. Kaikki nämä ovat jatkuvasti käytössä ja ovat kestäneet loistavasti. Monta kertaa yllätän ihmiset kertomalla, että vaatteeni on Lidlin valikoimista. Edelleen se tuntuu olevan kummallista, että sieltä saa hyvin istuvia, siistejä ja käytännöllisiä vaatteita.

Lidl lanseeraa tällä viikolla, torstaina 11.10. uuden rennon countryside henkisen CHEROKEE-vaatemalliston aikuisille & lapsille. Mallisto sisältää mukavia ja lämpöisiä syysvaatteita, kuten villatakkeja ja ruudullisia flanellipaitoja. Lapsille löytyy mm. talvitakkeja ja farkkuja. Pääsin tutustumaan näihin jo etukäteen Marsaanan loungessa.

Lapsille turvallisia vaatelöytöjä ruokaostosten ohessa

Olen aiemminkin ostanut Lidlistä lapsilleni niin sisä- kuin ulkovaatteita. Voitteko kuvitella, että ne ovat kestäneet aivan äärimmäisen hyvin! Esimerkiksi Kirpun talvihaalari oli huippukunnossa seuraavalle käyttäjälle päästessään.

Nyt torstaina kauppoihin tulevassa mallistossa lasten vaatteita on kokoja 86-116. Sain testiin Kirpulle kahdet farkut ja kaksi takkia. Lisäksi kassiin sujautettiin pitkähihainen paita kummitytöllemme. Poikien pitkähihaisia paitoja en Marsaanan loungessa nähnytkään, mutta kuvastossa ne näyttävät kivoilta. Varsinkin sininen kiinnostaa, vaikka siinä ei olekaan dinosauruksia – Kirppu ei kuulemma suostu käyttämään kuin dinosaurusvaatteita.

Vähän kyllä harmittaa, että tässä mallistossa koot loppuvat jo 116 senttiin. Sikuriina nimittäin olisi riemuiten pukenut päälleen kaikki tyttöjen paidat, perhoskuvioidut farkkuleggingsit ja kumman tahansa talvitakin. Lisäksi minä kaipailin mallistoon vähän rennompia housuja lapsille farkkujen rinnalle. Tosin collegehousupoikamme yllätti ja tykästyi farkkuihin ihan toden teolla, kuten Instagramissa jo kerroinkin:

Lildin farkuissa – kuten muissakin Lupilu-lastenvaatteissa – on asialliset ja asiaankuuluvat Öko-tex-merkinnät (Oeko-Tex). Tämä riippumattomien tutkimuslaitosten myöntämä sertifikaatti takaa, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Se onkin yksi maailman johtavia terveysmerkintöjä tekstiiliteollisuudessa.

Muodin pitää mielestäni olla täysin myrkytöntä! Olinkin tyytyväinen lukiessani, että Lidl on allekirjoittanut Greenpeacen Detox-sitoumuksen. Lidl on siis luopunut tai luopumassa tekstiilien ja kenkien tuotantoprosesseissa normaalisti käytettävistä, mutta ympäristölle haitallisista kemikaaleista koko tuotantoketjussa eli raaka-aineen tuotannosta aina valmiiseen tuotteeseen saakka. Lidlin tavoitteena on luopua omien tuotemerkkiensä toimitusketjuissa näistä kemikaaleista täysin vuoteen 2020 mennessä. (Lidl Suomi)

Hutiostokset saa vaihdettua ja palautettua helposti

On matkan varrella tullut tehtyä pari hutiostostakin. Vaatteita kun ei oikein Lidlissä pysty sovittamaan, niin joskus mukaan on sattunut väärän kokoinen vaate. Jonkin kerran taas olen kotona todennut, että väri tai malli ei vaan sovikaan minulle, vaikka koko olisikin ollut oikea. Vaihdot ja palautukset ovat kuitenkin onnistuneet helposti, kunhan kuitti on ollut mukanaja vaatteissa laput tallessa. Ihan kaikkea (esim. alusvaatteita) ei luonnollisestikaan voi vaihtaa tai palauttaa, kuten ei muissakaan kaupoissa, mutta muuten vaatetta voi sovittaa kotona ja vaihtaa tai palauttaa, jos ei olekaan hyvä. Onneksi!

Meillä lapset saavat vaikuttaa siihen, mitä päälleen pukevat. Me neuvomme, esitämme toiveita ja ohjailemme, mutta emme pakota käyttämään mitään vaatteita. Joskus jokin lasten vaate onkin mennyt vaihtoon sen takia, että kuosi tai väri ei ole ollut kiva. Ja se on ihan ok!

Entäs sitten eettisyys?

Pyrin ostamaan suurimman osan perheemme vaatteista kierrätettyinä: kirppiksiltä, second hand -liikkeistä tai netistä). Olisi myös ihanaa, jos voisi ostaa vain Suomessa valmistettuja tuotteita, mutta ikävä kyllä niitä on hyvin rajoitetusti ja ne tuppaavat maksamaan melko paljon. Toki yleensä laatukin on hyvää ja laadusta olen valmis maksamaan, mutta ikävä kyllä ihan kaikkia käyttövaatteita ei vaan ole varaa ostaa suomalaisilta merkeiltä.

Sellainen pienimuotoinen (lue: valtameren kokoinen) maailmantuska ja epäilys iski, kun tajusin, miten edullisia nämä vaatteet taas kerran ovat. Varsinkin, kun oli juuri lukenut, että erinäisiä vaateketjuja syytetään halpatuotannosta eli työntekijöiden palkkojen polkemisesta. Lidliä ei kuitenkaan näissä jutuissa mainittu.

Googlasinkin sitten hakusanoilla ”Lidl eettisyys”. Lidl onkin nykyään hyvin avoin tuotannostaan:

”Vaihtuvasta käyttötavaravalikoimastamme löytyy vuoden aikana satoja erilaisia vaatekappaleita. Vaatemerkkejämme ovat esimerkiksi Crivit, Livergy ja Esmara ja myymälöistämme löytyy uusia käyttötavaraeriä viikottain. Vaatteet ja kengät valmistetaan pitkäaikaisten yhteistyökumppaneidemme tehtailla pääasiassa Aasiassa, mutta myös esimerkiksi Euroopassa ja Afrikassa. Tavarantoimittajamme sitoutuvat eettisiin toimintaohjeisiimme ja heitä auditoidaan säännöllisesti BSCI:n kriteerien mukaisesti ulkopuolisen kolmannen osapuolen toimesta. Pitkäaikaisen yhteistyön ansiosta olemme päässeet yhdessä kehittämään toimintaamme ja onnistuneet luomaan kattavan luotettavien tavarantoimittajien verkoston.

Täällä voit tutustua listaan tehtaista, joilla omien tuotemerkkiemme tekstiilejä ja kenkiä valmistetaan. Listalta löytyvät tiedot kaikista Suomen Lidlissä myytävien omien merkkien kenkien ja tekstiilien tuotantolaitoksista. Lidlin monipuolinen käyttötavaravalikoima vaihtuu viikottain, ja myynnissä on kenkien ja tekstiilien lisäksi myös kodin pienelektroniikkaa, työkaluja, leluja ja sisustustavaraa. Kaikkien listan tuotantolaitosten tuotteita ei välttämättä päädy myyntiin Suomeen. Kartalta näet, mistäpäin maailmaa Lidlissä myytävät vaatteet ja kengät tulevat.”
(Lidl Suomi)

Lidlin edullisten hintojen takana ovatkin ilmeisesti pienet mallistot ja suuret, mutta kuitenkin rajatut volyymit. Hyvä näin!

Mallisto kaupoissa torstaina

Lasten vaatteiden lisäksi torstain mallistossa on vaatteita myös aikuisille. Itselleni sain testiin aivan ihanan neuletakin, jota olen käyttänyt nyt lähes joka päivä. Se on lämmin, mukava ja tyylikäs – yksi lempivaatteistani tällä hetkellä. Ihanaa!

Nyt vaan jään odottamaan, että Lidl vastaa isompien kokojen kysyntään. Ja toivon, että tämän malliston lempivaatteita on vielä torstaina iltapäivälläkin kaupoissa jäljellä. Usein nimittäin suosituimmat vaatteet loppuvat heti alkuunsa.

Torstaina siis Lidliin!

-Saara