Lukulauantai: Opitaan uusia sanoja!

Tiedätkö mikä on pönkki? Varmasti tiedät, jos olet lukenut Peppi Pitkätossua! Kirjoja lukemalla oppii paljon – myös uusia sanoja. Niitä ihan oikeitakin.

Yhdessä lukeminen kehittää lapsen sanavarastoa – ja aikuisenkin

Yhdessä lukeminen on monella tavalla kannattavaa. Pisa-tutkimuksissakin on todettu, että lasten lukutaitoon vaikuttavat kotitaustan lisäksi vanhempien omat lukutottumukset ja asenteet lukemista kohtaan. Ilman lukevia aikuisia, ei kasva lukevia lapsia!

Tilanteet, joissa aikuinen kohdistaa lapsen huomion tekstin lisäksi myös kuviin, kehittävät lapsen sanavarastoa. Vauvoille kannattaa toistella tuttuja sanoja, joita kuvissa näkyy: eläimiä, kehonosia, ruokia jne. Puhuvien lasten kanssa voi jo edetä siihen, että kyselee lapselta, mitä kuvissa on.

Lasten Keskuksen vuoden 2018 uutuuskirjat Äkkää ja tökkää (Fiona Watt) ja Sen sadan sortin sanakirja (Rosie Hore) tukevat lapsen sanavaraston kehittymistä. Ja mikä parasta: niitä on todella hauska lukea!

Äkkää ja tökkää

Äkkää ja tökkää (kirjoittanut Fiona Watt, kuvittanut Stephen Barker ja suomentanut Kalle Nuttila) on ihanan selkeä ja mahtavan värikäs! Siinä on erilaisia ihanasti kuvitettuja teemoja ja niihin liittyven valtavasti kysymyksiä kuvista. Kirja on todella vuorovaikutteinen, ja se sopii myös ihan pienille. Lapsen ei tarvitse itse osata edes puhua, koska useimmissa kohdissa riittää vain ”äkkääminen ja tökkääminen” eli vastauksen voi osoittaa sormella.

Kirjan avulla lapsi oppii uusien sanojen lisäksi värejä, vertailua, muotoja ja laskemista!

”Millä sammakolla on vaaleanpunainen vatsa?”

”Löydätkö alakuloisen aaveen?”

”Mikä hiekkalinnoista on pienin?”

”Kenellä on kolme silmää?”

Kirppu ihastui kirjaan todella. Kun kirjan valmiit kysymykset loppuivat, hän vaati minua keksimään lisää. Osasipa hän itsekin keksiä kysymyksiä minulle ja Sikuriinalle!

Vaikka kirja olikin kolmevuotiaamme mieleen, olin itse sitä mieltä, että se sopii paremmin hieman pienemmille, vasta puhumaan opetteleville. Annoinkin siis kirjan jo eteenpäin ihanalle kummitytölleni. Ja tästäkös Kirppu suuttui!

Onneksi hyllystä löytyi toinen ihanuus: Sen sadan sortin sanakirja!

Sen sadan sortin sanakirja

Sen sadan sortin sanakirja (kirjoittanut Rosie Hore, kuvittanut Rachel Saunders ja suomentanut Anna-Reetta Sipilä) on todellinen aarre sanaston kehittämiseen! Se on täynnä sanoja! Lisäksi sen avulla voi opetella sepittämään satuja tai ratkaisemaan pulmia.

Sen sadan sortin sanakirja on ylistys värikkäälle kielellemme. Sen sivut ovat täynnä suomen kielen sanoja, synonyymejä, vastakohtia ja epätavallisia ilmaisuja lapselle tutuista aihepiireistä. (Lasten Keskus)

Kirjassa on parikymmentä erilaista teemaa ja satoja teemoihin liittyviä sanoja. Sen avulla voi opetella esimerkiksi perheeseen, kehoon, ruokailuun tai luonton liittyvää sanastoa. Värikkäät ja hauskat kuvat innostavat lukemaan kirjaa uudelleen ja uudelleen.

Kirppu ihastui varsinkin Pahikset-sivuun, mutta tykkäsi valtavasti koko kirjasta. Kirpun lisäksi myös koulun elokuussa aloittava Sikuriina innostui tästä kirjasta. Varsinkin ruokaympyrä kiinnosti – siitä kun oli puhuttu juuri tällä viikolla kouluterveystarkastuksessa. Kirjassa oli niin paljon luettavaa ja tutkittavaa, että siihen ei ihan heti kyllästy!

Suosittelemme lämpimästi näitä kirjoja yhteisiin lukuhetkiin sanavarastoa kehittämään!

Opettajille vinkiksi: nämä kirjat sopivat loistavasti myös oppitunneille – varsinkin esi- ja alkuopetukseen! Itse innoistuin varsinkin tästä Sen sadan sortin sanakirjasta ja sen ”tutkiminen ja mittaaminen” -aukeamasta.

Muistakaa, että sillä ei loppujen lopuksi ole juurikaan väliä, mitä luetaan. Pääasia on, että luetaan!

-Saara

Kirjat saatu arvioitavaksi kustantajalta.