”Lumoava nainen” on matka naiseuteen ja hyvinvointiin

”Tasapaino ei löydy etsimällä, vaan se pitää luoda. Arkeen voi tuoda rituaaleja, joissa otat ajan itsesi kohtaamiseen, jotta opit pitämään itsesi kaikista tasoista paremmin huolta ja pysyt yhteydessä maailman taianomaisuuteen. Hetket itsen kanssa ovat kannustavia, konkreettisia työkaluja matkalle itsensä syvempään tuntemukseen.”

Meri Mortin upea kirja Lumoava nainen (Hidasta elämää / Otava 2018) rohkaisee jokaista naista tutustumaan itseensä syvemmin. Kuten kirjan takakannessa kerrotaan, se on ”kiehtova matka naiseuden ytimeen, johon kuuluu tärkeänä osana yhteys luontoon – sisaruuden voimaa unohtamatta”.

Pääsin nyt syksyllä I love me -messuilla kuuntelemaan Meri Mortia, kun hän kertoi kirjastaan. Meri on joogaopettaja, vapauden liikkeen ohjaaja ja kuvittaja, jonka esiintymistä oli upea seurata. Samalla kun Meri kertoi kirjastaan, saimme kokeilla hieman liikkumista ja joogaakin, hengittämistä. Se teki hyvää keskellä kuhisevaa messutapahtumaa. Olinkin messujen jälkeen onnessani, kun pääsin tutustumaan Lumoava nainen -kirjaan.

Kirja on jaettu kuuteen osaan: 1. Alussa oli kuu / 2. Naisen ja kuun yhteiset syklit / 3. Elämän kierto / 4. Villi ja vapaa / 5. Saa nauttia / 6. Sisaruus. Jo pelkkä sisällysluettelo kiehtoi minua. Minä ainakin haluan olla villi ja vapaa ja nauttia elämästäni. Kun otin kirjan ensimmäisen kerran käsiini ja selasin sitä, ihastuin siihen. Kirjan kauniit kuvat sykähdyttävät. Kirjasta löytyy jo ihan vain ensimmäisellä selailulla paljon kiehtovia asioita. Kun kirjaan syventyy, huomaa, että se on kirjoitettu tyylikkäästi, kauniisti ja houkuttelevasti.

Minäkö muka lumoava nainen?

Aivan kaikki kirjassa ei kolahda minuun, eikä tarvitsekaan. Monet asiat kuitenkin jäävät resonoimaan mieleeni. Olenhan minä aika lumoava. Tai ainakin olisin, jos jaksaisin olla.

”Olemme syntyneet maailmaan, jossa on loputon määrä tekemistä sekä saavutusten ja menestymisen tavoittelua. On hyvin helppo ylittää omat rajansa ja olla tunnoton omille tarpeilleen. Kun tätä tapahtuu yhä uudelleen ja uudelleen, keho ja sydän väsyvät.”

Tiedän jo aika paljon itsestäni, mutta olen usein laiska, menen siitä missä aita on matalin, enkä toimi kuten olisi minulle parhaaksi. Sen takia minulla on hieman liikaa painoa, en veny jooga-asanoihin sujuvasti tai jaksa juosta puolimaratonia. Sen takia minulla on usein hartiat jumissa ja väsynyt olo.

Syytän ruuhkavuosia, kiirettä ja stressiä, vaikka tiedän, että jaksaisin kaikkea paremmin, jos liikkuisin, venyttelisin ja nukkuisin enemmän. Oikeasti kyse on muustakin. En ole ehkä osannut huomioida itseäni oikein, en ole osannut ottaa käyttöön juuri minulle sopivia toimintatapoja. Ja nyt kun alan ymmärtää tätä, jokin osa minusta vastustaa muutosta. Niin käy hyvin usein.

Huomaan palaavani yhä uudelleen saman teeman äärelle: itserakkaus. Tai oikeastaan sen puute. Kun olen lomalla, muistan hieroa kookosöljyä iholle joka ilta ja nautiskelen omasta rentouttavasta hetkestä. Käytän aikaa laadukkaaseen syömiseen ja liikun luonnossa. Mutta kotiin ja arjen humuun palattua työtehokkuus korostuu ja nautiskelu vähenee kuin varkain.”

Allekirjoitan täysin. Ja haluan muuttaa tämän.

Äidiltä lapsille, opettajalta oppilaille

Olen jo pitkään ollut kiinnostunut seksuaalikasvatuksesta ja lukenut siitä paljon. Haluan luoda kotiini ilmapiirin, jossa kaikesta on turvallista puhua ja kysyä. Haluan opettaa lapsilleni, että kehollisuudessa ei ole mitään noloa tai hävettävää. Että oma keho on tärkeä, rakas, ihana. Haluan tuoda koulussakin esiin positiivista minäkuvaa, tukea oppilaitani heidän kasvussaan ja kehityksessään ja tarjota tietoutta luulojen ja kuvitelmien tilalle.

Minä haluan opettaa lapsilleni (ja oppilailleni) taitoja, joilla he saavat elämästään parhaan irti. Haluan opettaa heitä hengittämään, hellittämään, kuuntelemaan itseään ja kehoaan. Tiedän, että parhaiten pystyn opettamaan sen olemalla heille esimerkkinä, esikuvana. Mutta koska itsekin vielä harjoittelen näitä asioita, koen, että on tärkeää puhua niitä ääneen. Jos jokin vaikka jäisi lapsilleni mieleen ja ajatuksiin asiana, jonka he voisivat elämässään toteuttaa. (Lasten mindfulnessista ja rentoutusharjoituksista tulossa tekstiä pian.)

”Se miten kasvattajana suhtaudut kuukautisiin, vaikuttaa suoraan lapsiin. Se, tuleeko pojastasi empaattinen ja naiseutta ymmärtävä ja tukeva kanssakulkija ja tyttärestäsi kehoaan ja naiseuttaan juhliva aikuinen, on myös sinun käsissäsi. Sanat muokkaavat todellisuutta, joten puhu kierrostasi ja kuukautisistasi rakkaudella.”

Lumoava nainen -kirjassa on hieno luku ”Kun tytöstä tulee nainen – tietoinen transitio”, josta ylläoleva tekstinpätkä on lainattu. On todella tärkeää tiedostaa se, miten puhuu itsestään ja toisista naisista, kuukautisista ja kierrosta. Ja ylipäätään, on tärkeää puhua, kertoa, jakaa tietoa! Ja sitten kun oma tyttäreni saa ensimmäiset kuukautisensa, on tärkeää juhlistaa niitä – esimerkiksi Lumoava nainen -kirjan vinkkien avulla.

Kirja avautuu ajan kanssa

Lumoava nainen on paljon muutakin kuin mistä tässä kirjoitin. Kirjasta löytyy roppakaupalla toiminnallisia vinkkejä, joogaharjoituksia (esim. vaihdevuosille sopiva harjoitus), naisten kertomia tarinoita ja anekdootteja sekä paljon tietoa ja ajatuksia. Minä en ainakaan pysty sisäistämään kirjaa yhdellä lukaisulla, vaan uskon sen seuraavan kanssani pitkään, ehkä jopa lopun elämääni. Välillä se saattaa unohtua kirjahyllyyn, mutta toivon löytäväni sen taas sieltä tarpeen tullen.

Uskon, että kirjan tekstit avautuvat parhaiten ajan kanssa. Kirjaa pitää pureskella ja fiilistellä rauhassa. Ja jos jokin juttu ei tunnu itsestä hyvältä, sen voi ohittaa. Saattaa olla, että joskus tulee kuitenkin tarve palata siihen – tai sitten se ei vaan osu koskaan omalle kohdalle. Joku toinen saattaa kuitenkin saada apua juuri siitä ajatuksesta, ohjeesta, harjoituksesta tai lausahduksesta.

Muistetaan sisaruus! Tuetaanhan kaikki toisiamme – sukupuoleen katsomatta!

-Saara

Kursiivilla olevat sitaatit ovat Meri Mortin kirjasta Lumoava nainen (Hidasta elämää / Otava 2018). Kirja saatu kustantajalta.

Tämä teksti on osa Minun maanantaini -sarjaa, jossa yritän löytää itsestäni jotain muuta kuin sen kiireisen ja turhautuneen kahden lapsen työssäkäyvän äidin, joka lähinnä tunnen olevani. (Tiedän, että taaskaan en saanut tekstiä ulos maanantaina, mutta annan sen itselleni anteeksi. Toivottavasti sinäkin annat.)