Mehiläisvahakynttilät onnistuvat helposti – vaikka yhdessä lasten kanssa!

Perinteinen mehiläisvahakynttilä valmistetaan aidosta mehiläisvahasta. Se tuoksuu miellyttävältä ja palaa valuttamatta ja savuttamatta. Mehiläisvahalevyjä saa askartelutarvikeliikkeistä. Hinnat vaihtelevat yllättävän paljon, joten kannattaa vertailla. Luonnollisesti kannattaa myös olla tarkkana siitä, että kyseessä on puhdas mehiläisvaha.

Mehiläisvahakynttilöitä on helppo tehdä lastenkin kanssa. Kolmevuotias Kirppu ei vielä juuri jaksanut niiden tekemiseen keskittyä, mutta ekaluokkalainen Sikuriina oli todella innoissaan. Mehiläisvahalevyjä lämmitetään vain vähän, joten ei ole vaaraa, että lapsi polttaisi itsensä kynttilöitä tehdessä.

Mehiläisvahalla voi myös koristella itse tehtyjä tai valmiita kynttilöitä. Sikuriina tykkäsi koristeluhommasta kovasti. Hän leikkasi koristeeksi sydämiä ja ohjeisti minua leikkaamaan mm. numeroita adventtikynttilää ja hänen omaa seuraavaa synttärikynttiläänsä varten.

Näin teet helpot mehiläisvahakynttilät

Tarvikkeet:

  • mehiläisvahalevyjä

  • sydänlankaa

  • hiustenkuivaaja

  • sakset

  • terävä veitsi

Mehiläsvahaa on helppo leikata saksilla ja terävällä veitsellä.

1. Leikkaa vahalevy ja sydänlanka sopivan mittaisiksi. Leikkaamalla vahalevyn vinottain kulmasta kulmaan, saat yhdestä levystä kaksi ”kruunukynttilää”. Jos taas leikkaat levyn puoliksi pituussuuntaan, saat kaksi matalaa tasapaksua kynttilää (katso kuva alla).

Vasemmalla olevat kynttilät on tehty pitkästä suorakaiteen muotoon leikatusta levystä. Oikealla olevat on tehty kolmion mallisesta levystä.

2. Lämmitä vahaa kevyesti hiustenkuivaajalla niin, että se rupeaa hieman kiiltämään. Vaha pehmenee nopeasti, joten varo lämmittämästä liikaa.

Näin rullaat kynttilän

3. Aseta sydänlanka kynttilän pituussuunnan mukaisesti, niin että lanka tulee hieman yli yläpäästä (sytytyslangaksi) ja alapäästä (ettei se pääse karkaamaan).

4. Paina lanka kevyesti kiinni vahalevyyn ja taita levyn reuna sydänlangan päälle. Aloita kyttilän rullaaminen tasaisesti langan reunasta aloittaen. Alku saattaa tuntua hankalalta ja aikuisen kannattaakin tehdä se. Kun sydänlanka on piilossa, rullaaminen helpottuu ja lapsi pääsee helposti mukaan hommaan.

5. Rullaa mehiläisvahalevy loppuun asti. Painele ulkoreuna varovasti kiinni kynttilään.

Adventtikynttilää voi polttaa pätkän jokaisena adventtina jouluun asti

6. Koristele kynttilä halutessasi vahalevystä leikatuilla kuvioilla. Kuvioita voi leikata saksilla tai terävällä veitsellä. Lapsi voi piirtää kuviot levyyn ja aikuinen voi auttaa leikkaamisessa. Kuviota kannattaa lämmittää varovasti ennen kuin painaa sen kiinni kynttilään.

Ihania kynttiläntekohetkiä!

– Saara

Tämä teksti on osa Touhutorstai-sarjaa.