Mennään metsään! 8 vinkkiä metsässä puuhailuun lasten kanssa

Puolisoni totesi jokin aika sitten, että vie lapset paljon mieluummin luontoon kuin leikkipuistoon. Vaikka itse viihdyn myös leikkipuistoissa, arvostan tätä ihan valtavasti. Ja uskokaa tai älkää, jopa meillä Itä-Pasilassa luontoa on runsaasti lähellä. Lapsia ei välttämättä tarvitse roudata Keskuspuistoon (jonne meiltä ei ole edes montaa kilometriä), vaan pieni metsäpläntti tai kallioalue riittävät pitkäksi aikaa leikkeihin ja tutkimusmatkoihin. Toki, jos pääsee oikeasti metsään, kannattaa sinne mennä. Luontosuhde on tärkeä monesta syystä!

Miksi metsään, tai luontoon ylipäänsä, kannattaa mennä? Luonnossa liikkuminen tukee lapsen terveyttä ja hyvinvointia. Raitis ilma tekee hyvää ja luonto rauhoittaa, luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta ja sykettä ja alentaa stressiä. Luonto rentouttaa, parantaa keskittymiskykyä ja vähentää negatiivisia ajatuksia. Luonnossa pääsee purkamaan energiaa tai vaikka meditoimaan. Luonnossa oppii helposti ja nopeasti uutta (jos viitsii nähdä edes vähän vaivaa) ja saa myös mahdollisuuden kehittää mielikuvitustaan. Luonnossa liikkuminen kehittää myös motoriikkaa. Kaiken lisäksi lapset viihtyvät luonnossa todella hyvin, useimmiten paremmin kuin kotona sisällä (kunhan päällä ja jalassa on oikeat varusteet).

Mitä kaikkea voi ja kannattaa tehdä lasten kanssa luonnossa? Tässä muutama vinkki:

1. Tutkimusmatkailua

Tutkikaa, löytyykö maasta erikoisia kiviä, keppejä, kaarnaa, marjoja tai sieniä. Mitä niistä tulee mieleen? Kuka voisi asua kiven kolossa, puun onkalossa tai vaikka sienen alla?
Uuden ulottuvuuden tutkimiseen saa, jos ottaa kiikarit mukaan.

2. Askartelutarvikkeiden etsintää

Männynkävyistä saa tehtyä kransseja, kukkia (ohje uusimmassa Ihana-lehdessä), eläimiä tai vaikka pelinappuloita. Kaarnalaiva kelluu oikeasti ja tammenterhoista saa vaikka leikkiherkkuja leikkikeittiöön. Syksyn värikkäitä lehtiä voi kuivata ja tehdä niistä kortteja, kirjanmerkkejä yms. Pinterest on täynnä ideoita ja metsästä saa maksutonta materiaalia. Täältä löytyy vauva.fi-bloggarikollegan tuoreet vinkit askarteluun. 🙂
Muistakaa kuitenkin, että maltti on valttia. Sammalta tai jäkälää ei saa riipiä (niiden kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin) ja irtonaisiakin asioita kannattaa kerätä vähän kerrallaan. Käpyjä ei saa ottaa puista, mutta pudonneita käpyjä saa noukkia maasta.

3. Aistiseikkailu

Pysähtykää välillä ja keskittykää vain kuuntelemaan, haistelemaan tai vaikka maistelemaan (esim. puolukoita tai muuta yhtä turvallista). Esimerkiksi Sikuriina kertoi viikonloppuna nelivuotiaan varmuudella, että metsä humisee ja kahisee ja että siellä tuoksuu laholta.

4. Metsässä leikkiminen

Metsässä voi myös leikkiä vaikka piilosta, hippaa tai muita perinneleikkejä. Metsästä voi löytyä majapaikka tai sinne voi perustaa leikkikaupan (myyntiin erilaisia käpyjä, tikkuja, oksia jne. ja maksuvälineiksi vaikka lehtiä ja marjoja). Vain mielikuvitus on rajana!

5. Tavoitteiden asettaminen koko perheelle

Luonnossa voi liikkua suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti. Marjojen ja sienten poimimisen lisäksi tavoitteena voi olla esimerkiksi vuodenajan erityismerkkeihin tutustuminen (keväällä Luonto-Liiton kevätseuranta) tai uusien lajien, näin syksyisin vaikka sienten, opettelu (lasten kanssa kannattaa treenata vaikka tattien, kantarellin tai suppilovahveron tunnistamista). Toki tavoittena voi olla myös jonkin eläimen bongaaminen tai uuden leikkipaikan löytäminen. Lisää vinkkejä löytyy vaikka Luonto-Liiton Luontopolku-oppaasta.

6. Metsän antimien kerääminen ja niistä nauttiminen

Metsä on nyt täynnä herkkuja: mustikoita löytyy vielä, puolukka-aika on vasta alkanut ja sieniä riittää pitkälle syksyyn. Kotona on ihana nauttia metsästä löytyneistä aarteista. Jos sienet epäilyttävät suutuntuman takia, kannattaa kokeilla vaikka silkkistä (soseutettua) sienikeittoa. Puolukoista puolestaan saa ihanaa vispipuuroa. Reseptejä löytyy googlaamalla.

7. Eväsretki

Välipalan voi syödä kannon nokassa tai kiven päällä istuen. Istuma-alustaksi käy myös sammalmätäs (varsinkin jos jalassa on vedenpitävät housut tai mukana jotain, minkä voi levittää pyllyn alle).
Meidän puolukkareissullamme Sikuriinalle maistui leipä ja juusto sekä itse poimitut (ok, mamma auttoi) puolukat. Erikoisherkkuna mukana oli muumilimua. Kuvassa Sikuriina syö itse ja syöttää Remukselle puolukoita. Nauttivat molemmat.

8. Kännykkä mukaan

Uutta intoa kävelyyn saa vaikka pistämällä munan hautumaan Pokémon GO’ssa (pitää kävellä 2/5/10 kilometriä, jotta munasta kuoriutuu Pokémon). Saattaa metsästä löytyä myös Pokémoneja, vaikkei lähellä olisikaan yhtään stoppia tai gymiä. Kannattaa siis ladata akut ja varmistaa, että mukana on riittävästi poképalloja. 😀
Lajintunnistus (niiden oikeiden kasvien ja eläinten tunnistaminen siis) puolestaan sujuu vaikka LuontoPortin avulla kätevästi ja hauskasti. Kannattaa tutustua! Toki kännykkä auttaa myös suunnistamaan ja toimii kamerana.

Metsässä on ihanaa. Muista, että aikuisena olet vastuussa siitä, että retki on turvallinen: Valitse kaikille oikeat varusteet. Pidä huolta, että tiedät, missä olette. Älä valitse liian pitkää reittiä, että ette väsy liikaa. Muista ottaa mukaan riittävästi juotavaa (ja evästä). Huolehdi, että lapset liikkuvat turvallisesti, mutta älä rajoita liikaa – anna kiipeillä, hypellä ja ryömiä niin paljon kuin haluavat.

Nauttikaa! Laitetaan koko perheen luontosuhde kuntoon!

-Saara