Mullin mallin Molli auttaa sanoittamaan tunteita hauskalla tavalla

Molli on pieni ja kiukkuinen olento, joka asuu yksin suuren puutarhan keskellä. Sillä on haave. Se haluaisi ystävän, jonka kanssa voisi kuiskailla salaisuuksia, istua vierekkäin ihan hiljaa tai laittaa kaikki hyrskyn myrskyn. Ja mikä parasta – mököttää yhdessä!

Saadakseen ystävän Molli opettelee kauniita lauseita ja harjoittelee kumartamaan kohteliaasti. Se haluaisi valloittaa hymyllään. Mutta Molli ei osaa hymyillä. Ja kuitenkin hymyn sanotaan olevan paras lahja, jonka ystävälle voi antaa…”

Katri Kirkkopellon Molli (Lasten Keskus, 2016) oli yhdessä vaiheessa kirja, jota Sikuriina halusi lukea uudestaan ja uudestaan. Molli on kauniisti kuvitettu, mukaansatempaava kertomus, jossa saa vähän jännittää, mutta myös nauraa hykerrellä. Siinä oppii samalla myös, miksi kannattaa edes yrittää hymyillä toiselle.

Viime viikolla meille tuli odotettu paketti: Sikuriina hihkui ilosta saadessaan käsiinsä Mullinmallin Molli -kirjan. Käännettävässä kirjassa on kaksi osaa: Hah! Hommia hyvän tuulen hyrinöihinja Pah! Puuhaa pahan tuulen puuskiin. Kumpikin osa on koostettu pienistä tarinoista ja runoista sekä niihin liittyvistä puuhatehtävistä. Kirjan puuhista löytyy askartelua, pelejä, sokkelo, väritystehtävä ja vaikka mitä muuta.

Alle kympin hintainen Mullin mallin Molli tukee lapsen tunnetaitojen ja itsesäätelyn kehitystä. Sen avulla lapsen kanssa pystyy juttelemaan erilaisista tunteista ja pohtimaan miten tunteisiin voi itse vaikuttaa. Tunnetaidot ja itsetuntemus perustuvat nimittäin kykyyn havaita, tunnistaa ja tiedostaa omia tunteita. Niitä tarvitaan myös, jotta pystyy toimimaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa ja olemaan empaattinen: Jos ei pysty tunnistamaan omia tunteitaan, on hankala myöskään havaita toisten tunteita. (Lähde: Suomen Mielenterveysseura)

Sikuriina ihastui kirjan murjotuskarkottimeen ja hekotushoukuttimeen, mutta kaikkein eniten häntä houkutti Salaperäiset otukset -tarinaan liittyvä tehtävä, jossa sai keksiä oman otuksen, joka piilottelee Mollin puutarhassa. Sikuriina piirsi ja askarteli kirjan pikkukuvien (ja äidin pikkutarkkojen leikkaustaitojen) avulla koiramaisen otuksen:

”Se on tosi nopea. Tai vikkelä. Se kuulee tosi hyvin. Se pitää nauk-nauk-ääntä. Se on tosi hyvä piiloutumaa. Sen nimi on Tuffeli. Se syö lehtiä sekä marjoja. Se kulkee takajaloilla ja etujaloilla niin kuin koira.”

Suosittelemme Sikuriinan kanssa Mullin mallin molli -kirjaa kaikille suunnilleen yli 4-vuotiaille puuhista ja askartelusta sekä saduista ja tarinoista tykkääville. Varsinkin sellaisille, joiden tunteet menevät välillä ihan mullin mallin! Mullin mallin Molli on myös oikein hyvä kirja vaikka lahjaksi! Vink, vink!

-Saara

Kirja saatu kustantajalta arvioitavaksi.