Top 7 vinkit: Näin pilaat perheesi mökkiloman sataprosenttisesti!

Mökkiloma edessä, odotukset korkealla. Sinulla on kädessäsi avaimet onneen – tai surkeaan ja onnettomaan lomaan. Jälkimmäisen saat, kun toimit näin:

1. Älä delegoi!

Varmista, että huolehdit itse kaikesta. Älä vaan delegoi mitään. Siivoa ja puunaa kotikin vielä ennen lähtöä. Älä unohda pestä ikkunoita ja puunata vaatekaappeja! Nyt on oikea aika käydä läpi lasten pieneksi jääneet vaatteet siinä pakkaamisen ohella.

2. Pakkaa pieniä nyssyköitä

Tavarat kannattaa pakata kasseihin summamutikassa. Ja mieluiten pieniin pussukoihin matkalaukun sijaan. Reissussa on sitten kiva etsiä juuri sitä kaivattua tavaraa kiroten, että ”kyllä minä sen tänne jonnekin pistin”. Autoa pakatessakin pääsee pelaamaan kivaa tetristä, kun sulloo niitä lukuisia pussukoita ja nyssyköitä takakonttiin.

Kaupassa kannattaa panostaa herkkuihin, joita on juhannuksena runsaasti tarjolla.

3. Kauppaan juhannusaattona

Kauppaan suunnataan tietenkin viime tipassa, yleensä vasta juhannusaattona. Kauppalista on turhake. Hyvä tulee, kun vaan ostaa, mitä mieli tekee. Ja kauppaan kannattaa mennä nälkäisenä. Tulee ostettua varmasti pelkästään kaikkea ”järkevää”. Se hedelmä-vihannesosasto kannattaa skipata kokonaan, koska eihän kukaan sellaisia kuitenkaan syö – paitsi se vegaaniserkku, joka on myös tulossa mökille ja jonka tulon kaikki ovat unohtaneet.

4. Ruuhkaan ilman navia

Matkaan kannattaa lähteä pahimpaan ruuhka-aikaan. Matkaeväitä ei varmasti kukaan kaipaa ja viihdykkeeksi riittää se, että tapellaan radiokanavista. Tauot ovat yliarvostettuja, perille pääseminen on niin tärkeää, että matka ajetaan vaikka hampaat irvessä. Korkeintaan pissalle voidaan ehkä pysähtyä, jos on ihan pakko.

Mahdollisen ajomatkan reittiä ei kannata katsoa etukäteen. Onhan se navigaattori kuitenkin olemassa. Sehän siis on varmasti päivitetty, eikö? Ja onhan siinä kartassa varmasti vain päätiet, eikä pikkuruisten mökkiteiden hämähäkin verkolle kalpenevaa labyrinttiä?

5. Mökillä mokaat näin

Veden juominen ja auringolta suojautuminen ovat aivan turhaa hapatusta. Ei Suomen kesässä varmastikaan ole sellaista hetkeä, että oikeasti tarvitsisi huolehtia liiasta lämmöstä. Ihan höpöhöpöä kaikki aurinkorasvat, hatut ja uv-suojat. Hyttysiä on kyllä, mutta eihän niitä kukaan muista ennen kuin vasta perillä. Jostain saattaa ehkä löytyä viimekesäistä ohvia. Sitä etsiessä saa mökinkin kätevästi raivosiivottua. Tulitikkuja tuskin siivotessa löytyy tai jos löytyy, ne luultavasti ovat märkiä.

6. Väärät varusteet

Mökillä on hyvä huomata, että autoon on pakattu väärät varusteet. Mitä luultavimmin auton perästä löytyy kahden viikon roskat – ja siinä tapauksessa tietenkin ne oikeat varusteet löytyvät roskiksesta. Jos löytyvät. Kenen vika, kysyn vaan!

7. Itkupotkuraivarit

”Anna nyt, kun minä itse hoidan kaiken, pois alta risut ja männynkävyt” -meininki on toiminut tähänkin asti, joten sillä on hyvä jatkaa. Huutamalla se saunakin lämpenee, tiuskimalla saa juhannusfiiliksen nousemaan ja itkupotkuraivarit auttavat illallisen laitossa. Ja kaikilla oli niin mukavaa…

Jos kuitenkin…

Ymmärsitte varmaan pointin. Miten olisi jos otettaisiin nämä lomat ihan iisisti?
Kaikilla on toiveita ja haaveita loman sujumisen suhteen. Jos nämä eivät kohtaa, eikä osata keskustella, joustaa tai ottaa toisia huomioon, niin sitten kyllä kolisee. Olisiko ennen lomaa vaikka mahdollista kirjata toiveita paperille ja sitten sopia yhdessä, mitä niistä voidaan toteuttaa?

Minä ainakin otan liikaa vastuuta itselleni, enkä osaa delegoida hommia vieläkään kovin hyvin. Jostain syystä edelleen ajattelen, että saan hommat hoidettua helpommin ja nopeammin, kun vaan itse teen. Onneksi puolisoni osaa ottaa tämän jo aika hyvin huomioon ja ottaa vastuuta. Ja onneksi hän jaksaa olla rauhallinen (tai on riittävän hidas hämäläinen).

Luotan siihen, että kunhan osaan itse vähä vähältä antaa muillekin vastuuta ja delegoida hommia, ne tulevat hoidetuksi ja me pääsemme reissuun ilman hermostumisia, tiuskimisia tai raivareita. Ennakointi ja eväät auttavat. Ja kommunikaatio on ehdottomasti avain onneen!

Ihanaa juhannusta! Ja hyviä lomia!

-Saara

Ps. Lue ihmeessä myös Pölyä pinnoilla -blogin Hennan teksti Mökkielämä: Selviytymisopas äideille.