Naistenpäivänä tekstari – kukkia vaikka aina, sesongin mukaan

Nykyään naisten asema Suomessa on jo todella hyvä. Saamme äänestää, käydä töissä, kouluttautua. Saamme pukeutua haluamallamme tavalla, ajaa autoa, harrastaa, liikkua ulkona ja olla sellaisia kuin haluamme. Onkin välillä vaikea muistaa, että epätasa-arvo on edelleen näin 2000-luvullakin suuri maailmanlaajuinen ongelma. Kansainvälinen naistenpäivä on nyt torstaina 8.3.2018. Se on päivä, jolloin naisten asema nostetaan taas keskusteluihin.

Meidän perheessämme kasvaa Sikuriina, prinsessa, tahtotyttö, iltavilli, luonnonlapsi, matikkanero… Lapsi, jonka toivon saavan kasvaa maailmaan, jossa tasa-arvo on itsestäänselvyys. Maailmaan, jossa saa olla juuri sellainen kuin haluaa. Sukupuolesta välittämättä.

Olemme Sikuriinan kanssa lukeneet paljon kirjaa Iltasatuja kapinallisille tytöille (S&S 2017) ja puhuneet siitä, miten hienoa on, että tällainen kirja on tehty, miten paljon minäkin olen oppinut sen kautta ja etenkin siitä, miten upeita naisia maailmassa on – ja on ollut. Tässä upeassa iltasatukirjaksikin soveltuvassa kirjassa tutustutaan sataan todelliseen tyttöön ja naiseen, jotka ovat muuttaneet maailmaa tai oman elämänsä rohkeasti ja lupaa kyselemättä. He ovat eläneet kauan sitten tai he elävät nyt ja ovat hallitsijoita, merirosvoja, taiteilijoita, urheilijoita, astronautteja, tieteilijöitä, tai ihan tavallisia ihmisiä, joiden elämä on tai on ollut jotenkin merkittävää. Suosittelen tutustumaan!

Naistenpäivä ennen ja nyt

Kansainvälistä naistenpäivää on vietetty jo pitkään, 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Kuitenkin vasta vuonna 1975 siitä tuli virallinen YK:n teemapäivä. Naistenpäivällä on pitkä ja vivahteikas historia, joka käsittää mm. lakkoja ja kokoontumisia, joissa on vaadittu naisille äänioikeutta, työoikeutta, oikeutta ammattikoulutukseen ja työsyrjinnän lopettamista.

Kansainvälinen naistenpäivä on virallinen juhlapäivä useissa maissa. Perinteeksi on muodostunut, että miehet kunnioittavat ja muistavat äitejään, vaimojaan, tyttöystäviään ja muita läheisiä naisia ruusulla tai jopa pienillä lahjoilla. (Wikipedia)

Suomessakin naistenpäivään on ruvettu liittämään enemmän ja enemmän kaupallista sisältöä: Miehiä muistutetaan mainoksissa paitsi ruusuista, myös suklaista ja muista herkuista. Naisille puolestaan mainostetaan mm. jumppatunteja, joita vetää paidaton miesohjaaja (en edes kykene kertomaan, miten paljon tällainen miehen esineellistäminen ja naisten toiveiden ja tavoitteiden aliarviominen ärsyttää – voimme keskustella siitä vaikka kommenteissa). On naistenpäivän juhlia ja kahvitilaisuuksia. Ja hyvä niin.

Kannattaa kuitenkin edelleen muistaa, että sen lisäksi, että naistenpäivänä juhlistetaan naisten sosiaalisia, poliittisia ja taloudellisia saavutuksia, on myös tärkeää nostaa esiin asioita, joissa edistystä ja kehitystä edelleen tarvitaan. Maailma ei ole vielä valmis. Edistystä ja kehitystä tarvitaan edelleen. Ja toki myös kukkia.

Suomen UN Women: Tekstari naisille

Tässä naistenpäivän olemusta ja problematiikkaa pohtiessani huomasin Facebookissa Suomen UN Womenin tapahtuman tai kampanjan ”Tekstari naisille ruusun sijaan”. Kampanjasta kerrotaan näin:

”Ruusuja naistenpäivänä? Ruusut eivät suojele väkivallalta.
Tänäkin naistenpäivänä joka kolmas nainen maailmassa on kokenut väkivaltaa. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei tunne maantieteellisiä, uskonnollisia tai kulttuurisia rajoja. Ruusujen sijaan naiset tarvitsevat suojaa väkivallalta ja tukea selvitäkseen sen vaikutuksista.”

Näin äitinä ja suomalaisena naisena haluan opettaa lapsilleni tasa-arvoa, muiden huomioon ottamista ja tuen tarjoamista. Mielestäni näitä kaikkia voin opettaa mm. lähettämällä yhdessä Sikuriinan kanssa tekstiviestin ja lahjoittamalla 10 euroa, voidaan tarjota terapiaa ja neuvontaa jopa kuudelle väkivallan uhriksi joutuneelle naiselle Afrikassa ja Aasiassa. Sitten julkaisemme yhdessä somessa alla olevan kuvan (joka löytyy Suomen UN Womenin Facebook-tapahtumasta) ja tanssimme naistenpäivän kunniaksi PMMP:n Tytöt-biisin tahdissa!

Miksi Suomen UN Women?

UN Women on YK:n tasa-arvojärjestö ja maailman johtava naisten ja tyttöjen puolestapuhuja. UN Womenin tavoitteena on saavuttaa maailma, jossa on yhtä arvokasta syntyä tytöksi kuin pojaksi – jossa miehillä ja naisilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet.

Un Women on iso, kansainvälinen järjestö, jonka toiminta on vakiintunutta. Toki tällaisen ison koneiston pyörittämiseen menee rahaa, mutta rahaa menee myös kohteeseen. UN Women on tehnyt ja tekee edelleen paljon naisten hyväksi yli 90 maassa. Niissä maissa, jossa oikeuksien puolustamista ja apua eniten tarvitaan.

Kukkia vaikka joka päivä – suomalaisten naisten yrityksistä!

Voisiko ajatella, että jokainen – siis ihan jokainen – ansaitsee kukkia ihan vaikka joka päivä? Ei niiden ostamiseen tarvita mitään erityistä syytä, varsinkaan sellaista, mikä liittyy sukupuoleen. Minusta ainakin on ihanaa, kun kotoa löytyy sesongin mukaisia leikkokukkia, vaikka olenkin aivan onnettoman huono hoitamaan niitä. Ja minä ostan itse kukkia kotiin melko usein.

Kukkia kannattaa ehdottomasti ostaa kukkakaupoista, koska moni kukkakauppias on naisyrittäjä! Eli toki kukkiakin ostamalla pystyy tukemaan naisia ja naisten asemaa, mutta aika paljon pienemmässä mittakaavassa kuin lahjoittamalla Suomen UN Womenille. Ja hei, Kauniisti kotimainen -verkkosivuilta löytyy kivasti tietoa kotimaisista kukista sekä niiden sesongeista. Kannattaa tutustua!

Voisitko kuvitella käyttäväsi vaikkapa 20 euroa ensi viikolla: toisen 10 euroa tekstarina Suomen UN Womenin kampanjaan ja toisen 10 euroa suomalaisessa kukkakaupassa ruusuun tai vaikka tulppaaneihin? Iloa lähelle ja kauas!

-Saara

***

Lisää tietoa Suomen UN Womenin kampanjasta:

Jokaisella lähetetyllä tekstiviestillä voidaan tarjota terapiaa ja neuvontaa jopa kuudelle väkivallan uhriksi joutuneelle naiselle Afrikassa ja Aasiassa.

UN Womenin tuella valtiot tiukentavat myös lakeja naisten ja tyttöjen suojelemiseksi väkivallalta ja syyllisten rankaisemiseksi. Tuemme palvelujen parantamista väkivallan uhreille ja pysyvän asennemuutoksen aikaansaamista perheissä, yhteisöissä ja koko yhteiskunnassa.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women toimittaa avun suoraan perille kaikkein heikoimmassa asemassa oleville naisille.

Lisätietoja UN Womenin työstä väkivaltaa vastaan: https://www.unwomen.fi/naistenpaiva2018

(Keräyslupa RA/2017/137 )

***

PS. Missään tapauksessa en suosittele olemaan ostamatta ruusuja. Ehkä toivoisin, että ostettaisiin jotain sesongissa olevia kukkia, kuten nyt keväällä tulppaaneja. Ja niitäkin pienistä kukkakaupoista! Silloin tulee taas kannattaneeksi suomalaista yrittäjyyttä – usein tosiaan jopa naisyrittäjiä.