Olematon Olga ihastutti äitiä ja kummastutti ekaluokkalaista

Kirja saatu arvioitavaksi kustantajalta. Teksti sisältää linkin kustantajan sivuille.

***

Olga on tyttö, jota kukaan ei oikein huomaa tai muista, jonka keltainen sadetakki sekoittuu tuulen nostamiin syksyisiin lehtiin tai joka on pukeutunut kukkahaalariin sattumoisin juuri silloin kun istahtaa kukalliseen nojatuoliin.
Mutta kukaan meistä ei ole kuka tahansa, vaan jokainen on omanlaisensa ja haluaa tulla nähdyksi, vaikka olisi kuinka pieni. Ihan niin kuin Olga.
(Otava)

”Se oli… hämmentävä!” totesi Sikuriina luettuani kirjan lapsille iltasaduksi ensimmäistä kertaa.

Olematon Olga (Otava 2018) on monitasoinen, hauska, oivaltava ja hämmentäväkin kirja. Kirjan kertoja puhuu suoraan lukijalle tarkoituksenaan esitellä Olga, joka kuitenkin karkailee ja katoaa. Välillä keltatakkinen Olga saattaa hävitä keltaiseen lehtikasaan, toisen kerran taas kertoja unohtuu kertomaan jostain aivan muusta kuin Olgasta, esimerkiksi hukatuista tavaroista tai kolossikalmarista.

Olematon Olga onkin osittain aivan ihanaa tajunnanvirtaa, johon samaistun täysin. Olen itse juuri sellainen, joka hyppii herkästi asiasta toiseen – ja palaa siihen alkuperäiseen asiaan lopulta useiden mutkien kautta. Kirjan kerronta polveilee asiasta toiseen, hyppelehtii ja jättää aukkoja. Kertoja kertoo asioita, joita tulee mieleen, kuten että tuhatjalkaisella ei ole tuhatta jalkaa tai että metrilaku on vain 70 senttiä pitkä.

Olematon Olga on tavallaan parempi itse luettuna kuin ääneen luettuna. Tekstin asettelu ja erilaiset fontit pääsevät silloin oikeuksiinsa – vaikka toki ääneen luettuna yritin muuntaa äänensävyä ja hyödyntää erilaisia äänenpainoja sen mukaan, miten teksti eteni. Ekaluokkalainen Sikuriina hyötyi siitä, että kuljetin sormea tekstiä pitkin samalla, kun luin kirjaa. Hän hahmotti näin kirjan eri kohdat paremmin. Kohta nelivuotiaalle Kirpulle kirjasta aukeaa ihan eri jutut kuin siskolleen. Kirppua kiinnosti lähinnä kolossikalmari ja värikkäät kuvat. Kirjaa suositellaankin ymmärrettävästi yli viisivuotiaille.

Kuvittaja Satu Kettusen kuvat ovat aivan ihanat. Värikkäissä kuvissa on pehmenä ihana tunnelma. Ne ovat tarpeeksi esittäviä, mutta antavat myös ihanasti tilaa mielikuvitukselle. Kuvat vievät tarinaa eteenpäin ja tukevat tekstiä. Kuvien kautta pystyy oikeastaan sukeltamaan tarinaan. Kuvissa on myös ihanaa huumoria, esimerkiksi ostoskeskuksen liukuportaista löytyy kaksi yllättävää hahmoa, jotka olivat meidän mielestämme karhuemo ja sen poikanen.

Teksti avautuu lukukertojen myötä

Ensimmäisellä lukukerralla Olematon Olga tosiaan hämmensi lapsiani todella. Toisella lukukerralla Kirppu hihkui, kun löysi kuvista kaikkea kivaa. Kolmannella kerralla Sikuriina totesi, että nyt hän ehkä tajuaa jo, mistä kirja kertoo. Uskon, että kirjaan palataan vielä monta kertaa. Siihen ei helposti kyllästy!

Sikuriinalla kesti vähän aikaa hahmottaa, ketkä kaikki esiintyvät kirjan kuvissa: kertoja, sinä (eli se, jolle kerrotaan), Olga ja monta monituista sivuhahmoa. Olgasta tuli Sikuriinan suosikki – onhan viimeisen aukeaman Olga pitkine silmäripsineen kyllä aivan huikean ihana.

Kirjan sanoma on ihana: jokainen meistä on tärkeä ja merkityksellinen! Olematon Olga tarjoaakin tähän teemaan liittyen ihanasti tilaa omalle pohdinnalle ja keskustelulle. Mikä meistä tekee erityisiä? Miksi on tärkeää tulla huomatuksi? Miten voimme huomioida toisiamme? Miltä tuntuu, kun kukaan ei huomaa?

Suosittelen kirjaa myös koulussa luettavaksi ja hyödynnettäväksi. Ja aivan varmasti itse luen kirjan ensi lukuvuonna ekaluokkalaisilleni koulussa. Dokumenttikameralla voi näyttää kuvat ja tekstitkin, jolloin oppilaat saavat kokea koko kirjan ihanuuden. Lukemisen jälkeen voisimme sitten vaikka maalata vesiväreillä omat Olgat. Tai piirtää lempiasioitamme. Tai pohtia draaman keinoin sitä, miten voi valita olla ystävällinen toisille. Kirjaa voi käsitellä vaikka millä ihanilla tavoilla!

Oleellista on muistaa tämä:
Aina on mahdollista valita myös ilo. 
Ainakin melkein aina.
Ainakin toisinaan. Ainakin aina
on mahdollista olla toiselle ystävällinen.
Kuten Olga on.

Suosittelen tutustumaan Olemattomaan Olgaan. Mutta malta mielesi ja tutustu häneen rauhassa. Silloin varmasti saat eniten kirjasta irti.

-Saara