Puhun lapsille Jeesuksesta – ja syystä (varsinkin jouluna)

Joulun aikaan ruvetaan puhumaan joka vuosi siitä, saako joulujuhlassa laulaa Enkeli taivaan tai saako koulussa olla Tiernapoikia, jouluevankeliumia tai jopa Luciaa. Keskustellaan siitä, pitääkö joulukirkkoon mennä vai onko se itse asiassa jo täysin kiellettyä. Myös monet vanhemmat miettivät, mitä kertoa lapsilleen joulun vietosta.

Pitääkö se Jeesus oikeasti mainita? Entä jos lapsi kysyy siitä jotain?

Minä ja puolisoni kerromme lapsillemme Jeesuksesta: Että joulu on Jeesuksen syntymän juhla. Että joulua ei olisi ilman Jeesusta. Ainakaan sellaisenaan.

Toki ennen Jeesustakin on vietetty talven juhlia. Ja nykyään yhä monet viettävät joulua enemmän keskitalven juhlan tapaan tonttuineen ja lumihiutaleineen kuin Jeesuksen syntymän kunniaksi. Joulussahan todella yhdistyy kristilliseen juhlaan muinainen roomalainen saturnalia-juhla, Euroopan pohjoisten kansojen keskitalven juhla ”yule” sekä Suomessa vietetty vanha vuodenvaihteenjuhla kekri.

Minä itse olen kasvanut suht perinteisessä suomalaisessa kodissa. Meillä on luettu iltarukoukset ja olemme käyneet kirkossa silloin tällöin. Joka joulu olemme lukeneet joulupöydässä jouluevankeliumin vanhempieni vihki-Raamatusta. Olen käynyt rippikoulun ja ollut isosenakin. Itselläni tämän kevyesti kristillinen kasvatus antoi voimaa, kun olin lukioaikaan vaihto-oppilaana Arizonassa pienessä mormonikylässä. Minua, 17-vuotiasta, vaikutteille altista teinityttöä ei niin vain käännettykään mormoniksi. Ei vaikka lähetyssaarnaajat kuinka kävivät ”syömässä” ja siinä ohella vähän juttelemassa. Tiedostin oman uskoni ja tiesin tarpeeksi muista uskonnoista ollakseni kriittinen.

Perinteiden siirtämistä sukupolvelta toiselle

Nyt omien lasten suhteen olemme tosiaan onneksi puolisoni kanssa löytäneet helposti yhteisen linjan kristillisessä kasvatuksessa yleensä, mutta erityisesti myös joulun suhteen: Haluamme siirtää perinteitä sukupolvelta toiselle. Meillä on adventtikynttelikkö, jonka kynttilöitä jopa välillä muistamme polttaa. Koristelemme kotiamme enkeleillä ja seimiasetelmilla. Laulamme joululauluja. Käymme joulukirkossakin.

Tietävätpähän sitten, mitä vastaan kapinoivat.

Lapsille tarjoamme juuria, kulttuuria ja perinteitä. Jos he jossain vaiheessa ilmoittavat, että kirkossa käyminen ei tunnu hyvältä, emme heitä siihen missään nimessä pakota. Aivan varmasti kuitenkin keskustelemme asiasta, koska silloin osoitamme kiinnostusta lastemme mielipiteisiin ja ajatuksiin ja opetamme heitä perustelemaan näkemyksiään. Tärkeää on oikeasti tarjota lapsille tietoa – myös uskon asioista. Tietävätpähän sitten, mitä vastaan kapinoivat.

Opetamme lapsillemme myös paljon muusta kuin kristinuskosta. Kerromme, että kaikki eivät vietä joulua ja tutustumme muiden tapoihin juhlia erilaisia juhlapäiviä. Sikuriina pääsi viettämään eskarissaan Eid-juhlaa vuosi sitten syksyllä, ja se oli aivan mahtavaa!

Muistan kuulleeni jostain, että härkäpäinen ateismi sopii kasvatukseen yhtä huonosti kuin pakottava uskonnollisuus. Siispä tärkeää on etsiä se kultainen keskitie. Minun kristinuskoni ei ole keltään pois- Toisaalt myöskään kenenkään muun ateismi tai muu usko ole minulta pois.

Älä pelkää uskoa tai uskontoa

Uskoa tai uskontoa ei kannata pelätä. Iso osa useiden meidän suomalaisten kulttuuriperimästä liittyy kristinuskoon. On paljon tapoja, taidetta, käsitteitä ja kertomuksia, jotka jäävät turhan vieraaksi, jos lapsi ei tunne Raamattua lainkaan. Ei se silti tarkoita sitä, että lapsen pitäisi uskoa.

Lapsille kannattaa puhua totta, kertoa omia mielipiteitään ja perustella asioita – lapsentasoisesti tietenkin. Aina he eivät ymmärrä, mutta välillä he yllättävät todella. Kuitenkin kannattaa muistaa, että lapsen mielessä Jeesus on suunnilleen samalla viivalla kuin Ryhmä Haun Vainu, Oktonauttien Kapteeni Valkonen, My Littlen Ponyjen Rainbow Dash tai Frozenin Elsa. Uskovainen lapsi on hullunkurinen käsite. Uskovaisuus kuuluu isompien maailmaan.

Päiväkodeissa ja kouluissa saa kertoa lapsille jouluevankeliumista – se on uskontoihin ja muihin katsomuksiin tutustumista. Joulukirkkoonkin voidaan mennä, kunhan se on kaikille vapaaehtoista. Ja juhlassa voidaan laulaa Enkeli taivaan, sillä perustuslakivaliokunta on linjannut, että juhlaan sisältyvän yksittäisen virren vuoksi koko juhlaa ei voida pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.

Olisi mielenkiintoista kuulla muiden ajatuksia aiheesta. Puhutaanko teillä jouluna Jeesuksesta?

-Saara