Puluboi hurmaa agenttina ja opettaa uskomattoman mielettömiä kaveritaitoja

Töttölöö! Tunnetko jo Veeran Salmen luoman Puluboin? Jos et, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän suorasanaiseen ja kakkahuumoria viljelevään Hakaniemen torin puluun, joka inhoaa yli kaiken r-kirjainta. Puluboi on loistava mainosmies, josta kuoriutuu tässä uusimmassa kirjassa myös huikea agentti NollaBullaNolla! Puluboi seikkailee ystävänsä Ponin kanssa useissa kirjoissa ja lisäksi vielä valkokankaallakin tänä vuonna ilmestyneessä Puluboin ja Ponin leffassa.

”Jos kotikulmillasi sattuu ihmeellistä ihmisiin liittyvää kiemulointia, älä epälöi olla yhteydessä agentti Nollabullanollaan. Puhelimeni on: Pulufon T3000.”

Kirjassa Puluboi, Agentti NollaBullaNolla ja kamukiemurat (Otava, 2018) Puluboi perustaa agenttitoimisto Kiemulan ja nappaa kaverikseen Ikivauvan, jonka kanssa rupeaa selvittämään erilaisia ystävyyteen liittyviä ongelmia eli kamukiemuroita. Vastauksia etsitään mm. kysymyksiin: Mitä jos toinen aina määrää? Pitääkö kaikki kutsua synttäreille? Entä jos on niin ujo, ettei saa ystäviä?

”Tämän kiljan luettuasi viisautesi lisääntyy jotain 99 plosenttia ja maailmasta tulee 40 plosenttia palempi paikka. Tsalla lalla.”

Sujuvaa tekstiä, mainioita hahmoja

Veeran Salmen teksti on sujuvaa ja sitä on todella hauska lukea, vaikka aluksi r-kirjaimen puuttuminen meinasi aihettaa pulmia. Toisaalta nimenomaan ääneen luettaessa minä ainakin eläydyn Puluboin looliin ihan huomaamattani ehkä juulikin sen takia, että Puluboilla on ihan oma tyylinsä puhua: Töttölöö! Jos Puluboi puhuukin hassusti niin Ikivauva puolestaan ei juuri osaa vielä puhua. Onneksi Puluboilla on puhelimessaan tlanslaattoli, jolla vauvan puheesta saa kuin saakin selvää!

”Ystävät hyvät: Miettikää, pohtikaa, pinnistelkää, ponnistelkaa, pullistelkaa, pyllistelkää… Ei, älkää pyllistelkö, mutta ylittäkää aina keksiä, miten kaikki pääsisivät mukaan, eikä kukaan jäisi ulkopuolelle, koska yksinäisyys on maailman inhottavin peikko.”

Kirjan hahmot ovat niin hulvattomia, että ne naurattavat takuulla. Kirjasta löytyy puhuvan pulun lisäksi mm. Ikivauva, kuningatar, joka määrää aina välillä, erilaisia lapsikavereita sekä peikko. Peikko tuntuu kirjan alussa olevan vähän väärässä paikassa. Ainakin meidän lukuraatiamme sen ilmestyminen ihmetytti. Kuitenkin peikolla oli selvästi oma tarkoituksensa kirjassa. Sen avulla opittiin taas vähän uutta ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Ehkä myös erilaisuudesta.

”Ja alvaa, mitä minä olen ajatellut. Olen nimittäin ajatellut Peikkoa. Kaiken ajattelun jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että Peikko on peikkomainen siksi, että hän on yksin.”

Kaveritaitoja, tutkimuksia, testejä, muistio ja opas – kaikki yksissä kansissa

Kirjassa kaveritaitoja voi opetella myös tutkimalla pientä ystäväopasta sekä tekemällä Onko hymysi herkässä? -testin. Lisäksi kirjasta löytyy Liitojenlatkaisulyhmän muistio, Agentti NollaBullaNollan tiivis käytöstapaopas kiileiselle ja peikkotesti sekä vaikka mitä muuta uskomattoman mielettömän jäljettömän hauskaa ja hassua.

Emmi Jormakaisen hieno, nelivärisenä toteutettu kuvitus tukee tekstiä hienosti. Meillä ainakin kolmevuotias Kirppu jaksoi seurata iltasatuna lukemaamme -kirjaa juurikin kuvien takia erittäin hyvin. Kuvat innostivat myös Sikuriinaa lukemaan kuvatekstejä itse (hän on siis ekaluokkalainen ja harjoittelee lukemista).

Kirjan lopussa selviää myös totuus Ikivauvasta. Kannattaa lukea!

Suosittelemme kirjaa erityisesti noin 5-8-vuotiaille. Sitä voi lukea niin kotona kuin eskarissa tai koulussakin. Huumori puree pahemmin kuin hyttyset viime kesänä eli ihan valmasti naulattaa! Samalla voi oikeasti oppia jotain. Kiitos siis Veera Salmelle upean aiheen valitsemisesta!

Suosittelen myös opettajia nappaamaan tämän kirjan opetuksen tueksi. Kaveritaitojen treenaamista varten kirja tarjoaa oivaa materiaalia niin toiminnallisiin kuin draamallisiinkin hetkiin.

Kurkkaa myös lyhyt video Puluboin muuttumisesta agentiksi!

-Saara

Kirja saatu arvioitavaksi kustantajalta.