HURLUMHEI

Lempeää perhe-elämää ja pedagogiikkaa pilke silmäkulmassa

Puuseppä vai puutarhuri? -kirja herättää pohtimaan omaa suhdetta lapsiin ja lapsuuteen (mukana arvonta)

30.1.2018 Kasvatus Kirja-arviot 27 Comments

Kasvatatko lastasi kuin puuseppä, joka muokkaa puusta haluamansa kappaleen? Vai oletko kuin puutarhuri, joka luo kasveilleen mahdollisimman suotuisat olosuhteet, jotta ne voivat kukoistaa? Kirjassaan Puuseppä vai puutarhuri? Vanhemmuuden suorittamisesta onnellisen lapsuuden tukemiseen (Art House 2017) lapsuustutkija ja isoäiti Alison Gopnik haastaa koko vanhemmuuden käsitteen. Hän tarkastelee kriittisesti suorittamiseen perustuvaa vanhemmuusmallia, jossa ajatellaan, että vanhempien on kasvatettava lapsiaan tietyllä tavalla ollakseen niin sanotusti ”hyviä vanhempia”.

Alison Gopnik työskentelee psykologian professorina ja filosofian apulaisprofessorina Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä ja on alansa tunnetuimpia asiantuntijoita. Teoksessaan hän valottaa onnellista lapsuutta ja tasapainoiseksi aikuiseksi kasvamista uusimman lasten oppimiseen ja kehityshistoriaan keskittyvän tutkimuksen kautta sekä tutkiskelee lapsuutta ja oppimista nykyajan, menneisyyden, evoluution sekä inhimillisen rakkauden näkökulmista.

Tämä ihana isoäiti kertoo kirjassaan myös anekdootteja lapsenlapsensa elämästä ja heidän välisestä suhteestaan. Näissä pätkissä näkyy vahvasti rakkaus lapseen ja lapsen kanssa, lapsen ehdoilla puuhaamiseen. Kirja onkin Gopnikin mukaan sekä isoäidin että tutkijan ja filosofin tuote. Hän toivoo, että tutkijuuden ja isoäitiyden yhdistäminen kirjassa auttaa ymmärtämään vanhempana olemisen arvoa.

Vanhempana olemista vai vanhemmuutta?

Alison Gopnik muistuttaa, että vanhempana oleminen on itse asiassa eri asia kuin vanhemmuus (engl. parenting), joka terminä on yleistynyt vasta 1970-luvulla. Kirjassaan Gopnik tarjoaakin vanhemmille ikään kuin vapautuksen vanhemmuuden vaatimuksista: ”[I]tse asiassa vanhemmuus on kamala keksintö. Se ei ole parantanut lasten eikä vanhempien elämää, vaan on eräissä suhteissa muuttanut sen ehkä entistä pahemmaksi. Yrityksestä tehdä lapsista kelvollisia aikuisiaon tullut keskiluokkaisille aikuisille loputon ahdistuksen, syyllisyyden ja turhautumisen lähde.”

Gopnik kritisoi useiden vanhempien hyvää tarkoittavaa tapaa muokata lastaan omiin toiveisiinsa sopivaksi tai toisaalta kasvattaa lasta ennalta määrättyyn muottiin – samaan tapaan kuin puuseppä muokkaa puuta haluamallaan tavalla. Sen sijaan hän toivoo, että vanhemmuus olisi enemmän kuin puutarhan hoitoa eli lapsen luontaisten taipumusten tukemista:

”Lapsista huolehtiminen on ehdottoman perustava, erittäin arvokas osa ihmiselämää. Mutta se ei ole puusepäntaitoa, tavoitehakuista toimintaa, jonka päämääränä on muovata lapsesta tietynlainen aikuinen. Vanhempana oleminen on kuin puutarhan hoitamista. Siinä on tarkoitus luoda antoisa, vakaa ja turvallinen ympäristö, joka antaa monille erilaisille kukille tilaisuuden loistaa. — Siinä on tarkoitus muodostaa jämerä ja silti joustava ekosysteemi, joka antaa lapsille mahdollisuuden luoda monia erilaisia, arvaamattomia aikuisen tulevaisuuksia. Siinä on kyseessä inhimillinen suhde, sitoutunut, ehdoton rakkaus tietyn vanhemman ja tietyn lapsen välillä.”

Kirja antaa aihetta pohtia omaa tyyliään toimia vanhempana sekä haastaa ajattelemaan jokaisen vanhemman suhdetta omiin lapsiinsa. Gopnik muistuttaa teoksessaan, että vanhemmuus on suhteessa olemista, eikä suorittamista tai lapsen muokkaamista. Meidän aikuisten kuuluu vain ohjata lapsia oikeaan suuntaan, eikä suinkaan suunnistaa lasten puolesta. Gopnik muistuttaa meitä myös yhdestä minun lempiasioistani eli leikin merkityksestä. Huojentavaa on mm. kuulla, että on todettu korrelaatio raisun leikin ja sosiaalisen kompetenssin välillä: ”Ihmislapsilla raisu leikki merkitsee myöhemmin parempaa sosiaalista kompetenssia.”

Gopnik pohtii kirjan lopussa myös äärimmäisen oivaltavasti sitä, miten teemme päätöksen hankkia lapsia – ja toisaalta myös päätöstä olla hankkimatta lapsia. ”Päätös lasten hankkimisesta ei koske pelkästään siitä päättämistä, mitä haluat, vaan siitä päättämistä, mikä aiot olla. — Ihminen joka päättää olla hankkimatta lapsia voi kannattaa muita arvoja hyljeksimättä lasten arvoa.”

Lempeää pohdintaa ja tiukkaa tiedettä

Kirja on lempeän pohtiva ja mielestäni myös todella vapauttava. Se on helppolukuinen, vaikka osittain sisältää hyvinkin tieteellistä tekstiä, mukaan lukien tutkimuksia ja erilaisia tieteellisiä kokeita. Veli-Pekka Ketolan suomennos on laadukas, selkeä ja miellyttävä.

Kirja on jaettu yhdeksään jaksoon:

1) Johdanto: Vanhemmuuden paradoksit
2) Lapsuuden evoluutio
3) Rakkauden evoluutio
4)Katselemalla oppiminen
5) Kuuntelemalla oppiminen
6) Leikki työnä
7) Varttuminen
8) Tulevaisuus ja menneisyys: Lapset ja teknologia
9) Lasten arvo

Puuseppä vai puutarhuri? -teosta ei välttämättä tarvitse lukea alusta loppuun järjestyksessä, vaan siitä voi valikoida mieleisensä osiot. Kannattaa tosin huomioida, että osioiden välillä on joitakin viittauksia, jotka jäävät epäselviksi, jos kirjaa ei lue kokonaan. Kirjan lopusta löytyy ihana, valtavan pitkä kirjallisuusluettelo, josta löytyy luettavaa kaikille vanhemmuudesta tai Alison Gopnikin ajatuksista enemmän kiinnostuneille.

Suosittelen lempeää ja mielenkiintoista kirjaa kaikille vanhemmille sekä vanhemmuudesta haaveileville. Se herättää todella ajattelemaan omaa suhdettaan lapsiin – nykyisiin tai mahdollisesti tuleviin. Se auttaa myös ymmärtämään omia vanhempia paremmin. Siinä on myös maailman ihanin ”epäjärjestelmällisyyden ylistys”, jossa todetaan mm. että lapset ovat auttamattoman, kiistämättömän sottaisia ja että olivat vanhemmuuden palkkiot millaiset tahansa, siisteys ei kuulu niihin. Jo pelkästään näiden virkkeiden takia olin valmis luottamaan tämän isoäiti-tutkija-filosofin ajatuksiin.

Lisäksi voin lämpimästi suositella kirjaa myös opettajille ja ammattikasvattajille. Alison Gopnik pohtii nimittäin kirjassaan mm. lapsen oppiaikaa ja koulutaitoja. Tosin tässä koulua käsittelevässä jaksossa huomaa kulttuurieron: yhdysvaltalainen koululaitos eroaa suomalaisesta. Me Suomessa onneksi teemme jo paljon asioita, joita Gopnik peräänkuuluttaa. Uusi opetussuunnitelma nimittäin kannustaa meitä opettajia hyödyntämään oppilaiden luontaista uteliaisuutta ja oppimistaitoja. Muistetaan, että liika opettaminen tappaa luovuuden, siksi lasta ei tulisi neuvoa liikaa. Leikki puolestaan on lapsille tärkeää, vaikka aikuiselle se näkyykin usein turhana, eihän leikissä oikeasti tehdä mitään järkevää. Kuitenkin juuri leikki on se, mikä auttaa lasta oppimaan. Minua ja opettajuuttani kirja ainakin herätteli taas sopivalla tavalla. Katson oppilaitani taas hieman uusin silmin.

Minulle kirjan yhdeksi kirjan tärkeimmistä anneista nousi Gopnikin ajatus siitä, että vanhempien ja lasten väliset suhteet ovat ainutlaatuisia ja arvokkaita itsessään. Luokaamme siis hyvät, turvalliset välit lapsiimme ilman, että yritämme liikaa kontrolloida heidän tulevaisuuttaan. ”Hyvänä vanhempana oleminen merkitsee, että lapsilla on tilaisuus onnistua tavoilla, joita me emme olisi voineet koskaan ennustaa tai kuvitella.”

Arvonta!

Mikä parasta! Saan arpoa lukijoideni kesken Alison Gopnikin teoksen Puuseppä vai puutarhuri? Vanhemmuuden suorittamisesta onnellisen lapsuuden tukemiseen. Kerro kommentissa, mikä on lempipuuhaasi lasten kanssa (omien lastesi tai ”lainattujen”). Osallistumisaika päättyy sunnuntaina 4.2. klo 21.00. Suoritan arvonnan viimeistään seuraavana päivänä. Jätä kommentin yhteyteen sähköpostiosoitteesi, jotta voin voiton sattuessa kohdallesi ottaa sinuun helposti yhteyttä. Julkaisen voittajan nimen tässä bloggauksessa viimeistään maanantaina 5.2.2018.

Voit tuplata mahdollisuuden voittoon osallistumalla arvontaan myös Facebookissa.

Onnea arvontaan!

”Rakkaudella ei ole päämääriä eikä mittapuita eikä suunnitelmia mutta sillä on tarkoitus. Rakkauden tarkoitus ei ole muuttaa rakastamiamme ihmisiä vaan antaa heille sitä, mitä he tarvitsevat kukoistaakseen. Sen tarkoitus ei ole muovata rakastettumme kohtaloa vaan auttaa häntä muovaamaan omansa.”
(Alison Gopnik)

-Saara

Kirja saatu arvioitavaksi kustantajalta. 

äitiyskasvatuskehityskirja-arviovanhemmuus

Palapelit kehittävät, innostavat, opettavat ja viihdyttävät

"Äiti, mua pelottaa! Mä en halua! Tää on vaikeeta!" - Ethän vähättele lapsen tunteita

27 thoughts on “Puuseppä vai puutarhuri? -kirja herättää pohtimaan omaa suhdetta lapsiin ja lapsuuteen (mukana arvonta)”

  1. 6tytönäiti
    30.1.2018 at 20:07

    Leipominen, askartelu, ulkoilu.. 🙂

    Vastaa
  2. Hanna Söder
    30.1.2018 at 20:44

    Tällä hetkellä lukeminen on lempparitekemistä sekä minulle että pojalle. Reilu puolitoistavuotias jaksaa nyt kuunnella ja osallistua tarinaan kuvitusta kommentoimalla.

    Vastaa
  3. Anne Oja
    30.1.2018 at 20:58

    Omat lapseni ovat aikuisia, mutta saan aivan kohta oman ensimmäisen lapsenlapseni❤️. Sydän aivan pakahtuu kun ajattelen mitä kaikkea ihanaa voin hänen kanssaan puuhastella. Vaikka nyt mietiskelen asioita mitä voisimme yhdessä tehdä, niin lapsen kiinnostuksen kohteethan ne silti määrittävät. Yhdessä leikkiminen, kirjojen katselu ja lukeminen ovat varmasti tulevan isoäidin ajatuksissa. Myös yhdessä liikkuminen ja luonnon ja asioiden ihmetty olisi ihanaa. Kaikista tärkeintä on läheisyyden antaminen ja lapsen kuunteleminen❤️

    Vastaa
  4. Marjo Sundberg
    31.1.2018 at 05:41

    Lasten kanssa parasta on uppoutua heidän leikkiin mukaan täysillä! Ja maalaaminen on myös kivaa!

    Vastaa
  5. Johanna
    31.1.2018 at 08:58

    Ulkoulu metsässä ja kirjan lukeminen. ❤️

    Vastaa
  6. Elise H.
    31.1.2018 at 12:49

    Lautapelien pelaaminen ja yhdessä leipominen ovat mukavaa puuhaa 🙂

    Vastaa
  7. Virpi
    31.1.2018 at 14:07

    Vau, kiva arvonta! Retkeily metsässä lasten ja koiran kanssa on kivaa, samoin kaikkia kiinnostavan hyvän dokumentin tai elokuvan katsominen.

    Vastaa
  8. Marja-Liisa
    31.1.2018 at 18:40

    Parasta on, kun päästään yhdessä mökille ja kiireet unohtuvat. Saunotaan, uidaan, nautitaan.

    Vastaa
  9. Aino
    2.2.2018 at 07:47

    Leipominen ja kirjojen lukeminen 🙂

    Vastaa
  10. Annakaisa
    2.2.2018 at 09:53

    Lukeminen 😊 meidän pieni tyttö tykkää eniten siitä ❤️

    Vastaa
  11. Meeri
    2.2.2018 at 10:22

    Filosofiset ja syvälliset keskustelut! Lapset 4,5v ja 2,5v tietävät jo äidin heikon kohdan ja kysyvät nukkumaan käydessä kysymyksiä kuten ”Miksi ihmiset haluavat eri asioita”, ”Mitä on yksinäisyys” ja ”Miksi muut pelkäsivät Elsaa, vaikka hän tarkoitti vain hyvää?” Äiti innostuu niin, että unohtaa sammuttaa valot.

    Vastaa
  12. Tiina
    2.2.2018 at 10:51

    Tykkään kovasti lukea lapsen kanssa, kun olen itsekin melkoinen kirjatoukka on kiva huomata että lapsikin nauttii lukemisesta 😊

    Vastaa
  13. Maija
    2.2.2018 at 10:56

    Lukeminen ja ”juttelu”, 4,5 kuukautisella on niin paljon asiaa!

    Vastaa
  14. Julia
    2.2.2018 at 11:41

    Parasta on tehdä jotain sellaista mitä 3-vuotiaani itse ehdottaa. Eräänä päivänä tutkimme puiden kuoria koko aamun. En olisi itse osannut ehdottaa sitä. Meillä oli tosi mukava metsäretki.

    Vastaa
  15. Mindi
    2.2.2018 at 12:15

    Lukeminen lapset kainalossa ja pohdiskelevat keskustelut!

    Vastaa
  16. Pingback: "Äiti, mua pelottaa! Mä en halua! Tää on vaikeeta!" - Ethän vähättele lapsen tunteita - HURLUMHEI
  17. Hanna
    2.2.2018 at 12:37

    Kiireetön luonnossa oleilu, luonnonilmiöiden ihmettely ja eväiden syöminen on parasta. Näinä harvinaisina lumisina päivinä lasten vetäminen pulkassa. Yhdessä saunominen. Musiikin kuuntelu ja hullunkurinen tanssiminen. (Tulipa monta!)

    Vastaa
  18. Anniina
    2.2.2018 at 12:49

    Ehdottomasti tanssiminen ja hassuttelu. Lapsi on 1-vee😘

    Vastaa
  19. Simo
    2.2.2018 at 12:52

    Läsnäolo, lukeminen, matkustaminen, syöminen

    Vastaa
  20. Osallistuja
    2.2.2018 at 13:27

    Leikkiminen 1-vuotiaam kanssa

    Vastaa
  21. Pirjo Eränen
    3.2.2018 at 19:33

    Yhdessä teinin mielimusiikin kuuntelu, tanssiminen ja laulaminen.

    Vastaa
  22. T
    4.2.2018 at 03:30

    Lukeminen 🙂

    Vastaa
    • HurlumheiSaara
      5.2.2018 at 19:57

      Onnea! Voitit arvonnassani kirjan ”Puuseppä vai puutarhuri?”! Laitan sinulle sähköpostia. 🙂

      Vastaa
  23. Tiia
    4.2.2018 at 04:46

    Hassuttelu

    Vastaa
  24. Tiia
    4.2.2018 at 04:46

    Hassuttelu ja höpsöttely

    Vastaa
  25. Maritta
    4.2.2018 at 07:39

    Lukeminen ja leppoisa juttelu

    Vastaa
  26. Eeva S.
    4.2.2018 at 18:25

    Muskari ja työkaluilla leikkiminen on meillä vauvan kanssa lempi puuhaa ☺️

    Vastaa
Vastaa Peruuta vastaus

Mikä Hurlumhei?

Hurlumhei on kahden lapsen äidin ja luokanopettajan, Saaran, ajatuksia ja kokemuksia perheestä, kasvatuksesta ja elämästä. Blogin kantavia ajatuksia ja teemoja ovat lempeä perhe-elämä, pehmeät arvot, positiivisuus ja armollisuus.

 

 

Viimeisimmät artikkelit

  • Lumi ja Lunni – Pieni kirja ystävyydestä valloittaa kuvituksellaan ja tarinallaan
  • Tunteellinen krokotiili ja muut tarinat käsittelevät yhdessä kasvamisen teemoja
  • Pomenia, Taikamaailman suuri seikkailu -kirja valloittaa, hurmaa ja inspiroi
  • Luova kirjani auttaa päästämään luovuuden valloilleen
  • Fanni-kirjat ja -kortit viihdyttävät ja opettavat tunnetaitoja ihanasti

INSTAGRAM

Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Arkistot

  • marraskuu 2020 (1)
  • lokakuu 2020 (2)
  • syyskuu 2020 (1)
  • elokuu 2020 (3)
  • heinäkuu 2020 (1)
  • toukokuu 2020 (1)
  • huhtikuu 2020 (3)
  • maaliskuu 2020 (1)
  • helmikuu 2020 (2)
  • tammikuu 2020 (1)
  • joulukuu 2019 (3)
  • marraskuu 2019 (1)
  • lokakuu 2019 (3)
  • syyskuu 2019 (2)
  • elokuu 2019 (2)
  • kesäkuu 2019 (1)
  • huhtikuu 2019 (2)
  • maaliskuu 2019 (2)
  • helmikuu 2019 (5)
  • tammikuu 2019 (2)
  • joulukuu 2018 (4)
  • marraskuu 2018 (7)
  • lokakuu 2018 (8)
  • syyskuu 2018 (5)
  • elokuu 2018 (9)
  • heinäkuu 2018 (13)
  • kesäkuu 2018 (10)
  • toukokuu 2018 (6)
  • huhtikuu 2018 (7)
  • maaliskuu 2018 (9)
  • helmikuu 2018 (9)
  • tammikuu 2018 (6)
  • marraskuu 2017 (1)
  • lokakuu 2017 (3)
  • syyskuu 2017 (8)
  • elokuu 2017 (1)
  • heinäkuu 2017 (2)
  • kesäkuu 2017 (6)
  • toukokuu 2017 (1)
  • huhtikuu 2017 (2)
  • helmikuu 2017 (1)
  • tammikuu 2017 (2)
  • lokakuu 2016 (1)
  • syyskuu 2016 (4)
  • elokuu 2016 (2)
  • kesäkuu 2016 (1)
  • toukokuu 2016 (1)

Avainsanat

arki askartelu DIY dysmelia ekaluokkalainen eskarilainen hyvinvointi joulu kasvatus kasvu kehitys kertominen kirja kirja-arvio Kirppu kommunikaatio koulu koululainen kouluunmeno kuvakirja lasten ehdoilla lasten kanssa Lasten Keskus lastenkirja lastenkirjallisuus leikki loma luetaan yhdessä lukemaan oppiminen lukeminen Lukulauantai luontosuhde minun maanantaini otava otavankirjat perhe pikkukäsi puuhaa Sikuriina touhutorstai tunnekasvatus tunnetaidot vanhemmuus vertaistuki äitiys

Yhteystiedot

sähköposti: saara@hurlumhei.fi

Proudly powered by WordPress | Theme: Doo by ThemeVS.