Rakas ekaluokkalainen – kirje äidiltä esikoiselle

Rakas oma ekaluokkalaiseni,

Reppu on pakattuna ja vaatteet katsottuna. Unilelu kainalossasi menit hetki sitten etsimään unta. Olet vielä kovin pieni ihminen, mutta jotenkin nyt niin kovin ison äärellä. Saa nähdä, miten uni tulee…

Huomenna aloitat koulutiesi. Minä pääsen onneksi saattamaan sinut kouluun yhdessä isäsi kanssa. Kenelläköhän meistä on eniten perhosia vatsassa?

Tasan seitsemän vuotta sitten tällä samaisella elokuun viikolla aloittelin itse uutta kouluvuotta ekaluokkalaisten opettajana. Samalla tunsin ensimmäisiä kertoja, miten rupesit liikkumaan mahassani. Olin vasta raskausviikolla 19 ja suunnattoman ihmeissäni masumyllerryksestä. Ja onnesta sekaisin.

Viisi vuotta sitten tällä samalla elokuun viikolla seisoin päiväkodin pihalla ja katselin, kun tutustuit ensimmäistä kertaa uuteen hoitopaikkaasi. Olin sydän syrjälläni ja taas suunnattoman ihmeissäni siitä, miten nopeasti sopeuduit. Tutustuit päiväkodin aikuisiin, pääsit leikkeihin, ihastuit uusiin leluihin ja olit luottavainen. Itkujakin tuli, tietenkin, mutta niistä selvittiin. Niin sinä kuin me vanhempasikin.

Eskarivuotesi oli hieno, nautit siitä suunnattoman paljon. Sait uusia ystäviä, ja löysit sen ihan kaikkein parhaankin ystävän. Opit paljon ja sait kukoistaa omana itsenäsi. Kesän aikana olet löytänyt itsellesi tärkeän harrastuksen, uimisen, ja nauttinut lomailusta täysin rinnoin. On ollut ihanaa, että olemme saaneet lomalla olla paljon yhdessä.

Nyt edessäsi on paljon uutta. Se jännittää, mutta toivottavasti sellaisella ihanan positiivisella, kihelmöivällä tavalla. Tänään, juuri ennen koulun alkua, kävimme seurakunnan järjestämässä kouluun siunaamisessa. Lauloimme siellä yhdessä laulun Minun ystäväni, jossa lauletaan:

Minä olen vielä pikkuinen ja siksi tahtoisin oppia tään maailman paljon paremmin.
Ja kun mä sitten joskus olen aikuinen, niin toivon, että oppimasta koskaan lakkaa en. 

Tätä lauloimme yhdessä vielä illalla kotonakin. Toivottavasti pääset jo huomenna nauttimaan oppimisesta ja uusista jutuista. Toivottavasti saat ystäviä ja osaat kasvaa yhdessä heidän kanssaan. Toivottavasti pysyt leikkiväisenä ja laulavaisena. Toivottavasti haluat vielä pitkään, että minä ja isäsi saatamme sinua kouluun ja haemme kerhosta kotiin. On tärkeää kasvaa, mutta ethän kasva liian nopeasti, rakkaani.

Onnea, iloa, tsemppiä, nautintoa, hauskuutta, oppimisen riemua ja kaikkea muuta ihanaa koulutiellesi!

Rakkain terveisin,
äitisi Saara