Rutiinit tuovat turvaa – myös lomalla

Yhteistyössä Kuvakuu.

Sana rutiini on jotenkin kuivakka ja ikävän kuuloinen. Rutiinit ovat kuitenkin aivan ihana asia, kun niitä osaa ajatella ja hyödyntää oikein. Minä ainakin nautin omista rutiineistani: aamulla juon hyvää tummapaahtoista kahvia, illalla pesen ja hoidan kasvoni tietyllä tavalla ja tiskokoneenkin täytän omaan tyyliini sen enempää ajattelematta. Rutiinit hoituvatkin yleensä sen kummemmin miettimättä, ajattelematta tai suunnittelematta. Ja se tekee niistä ihania!

Jos rutiinit ovat kelloon sidottuja ja pikkutarkkoja, niistä tulee helposti stressi. Parhaimmillaan rutiinit kuitenkin helpottavat elämää ja tuovat tunteen elämänhallinnasta. Jos rutiineja ei olisi, joutuisimme käyttämään hirveästi aikaa ja voimia yksinkertaisiinkin askareisiin. Tämän huomaa silloin, kun rutiinit jostain syystä rikkoontuvat, esimerkiksi jos tiskikone menee rikki, sää muuttuu yllättäen, eikä säähän sopivia vaatteita olekaan käden ulottuvilla, tai perheenjäsen sairastuu.

Lapselle rutiinit tuovat turvaa ja rauhaa

Lapsi hyötyy rutiineista monella tavalla. Ne tuovat lapsen elämään struktuuria ja pysyvyyttä, turvaa ja rauhaa. Kun asiat sujuvat rutiinilla, niistä tulee hyviä tapoja, eikä niitä tarvitse ajatella. Meillä esimerkiksi Sikuriina tuppaa jättämään vaatteensa juuri sinne, missä ne riisuu. Nyt harjoittelemme sitä, että vaatteet viedään aina joko pyykkiin tai oman sängyn päätyyn, kun ne on riisuttu. Toivon mukaan tästä tulee rutiini ja tapa, josta ei kohta enää tarvitse muistutella. Se helpottaisi (ainakin minun) elämää!

Koko perheen yhteisiä rutiineja voivat olla esimerkiksi:

  • ulkoilu
  • ruokaileminen
  • kirjojen lukeminen
  • aamu- ja iltapuuhat
  • lepohetket
  • hellittelyhetket (esimerkiksi iltasadun yhteydessä)
  • yhteiset leikki- ja puuhahetket.

Kun näihin luodaan tietty säännönmukaisuus ja ennakoitavuus, sujuu lapsen arki mukavasti. Lapsi tietää saavansa ruokaa ja lepoa, läheisyyttä, leikkiaikaa ja huomiota.

Rutiinit vahvistavat lapsen elämänhallinnan tunnetta, itseluottamusta ja jaksamista, kun hänen ei tarvitse käyttää energiaa sen pohtimiseen, miten arki sujuu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lapsi ei mene rikki, eivätkä rutiinit romutu, vaikka niitä ei ihan joka päivä seurattaisi pilkuntarkasti.

Kuvat auttavat rutiinien luomisessa ja hahmottamisessa

Lasten aikakäsitys on hyvin erilainen kuin meidän aikuisten. Lapsi elää usein hetkessä, ja tämän takia lapsen on vaikea hahmottaa tulevaisuutta. Minä ainakin turhaudun välillä, kun juuri olemme sopineet lasten kanssa, että he voivat leikkiä vielä kymmenen minuuttia, sitten siivotaan ja mennään suihkuun, eikä tämä sopimus kuitenkaan lopulta pidä. Lapset ehtivät siinä kymmenessä minuutissa unohtaa siivoamiset ja suihkut. He saattavat ehtiä aloittamaan uuden leikin, joka on aivan täysin kesken, kun minä olen sitä mieltä, että nyt pitäisi lopettaa.

Kuvat auttavat lasta hahmottamaan paremmin ajankulua ja tulevaisuutta. Me käytämme Kuvakuun selkeitä ja helposti hahmotettavia kuvia esimerkiksi ilta- ja aamupuuhien apuna. Olen kiinnittänyt laminoitujen kuvien taakse magneetit, jolloin ne tarttuvat jääkaapin oveen. Näitä sitten yhdessä järjestelemme eri tavoin oveen tarpeen mukaan. Välillä me aikuiset laitamme ne lapsille valmiiksi, välillä suunnittelemme ja pohdimme päivän kulkua yhdessä lasten kanssa.

Aamupuuhat

Iltapuuhat

Koska kuvissa on magneetit, on niitä helppo laittaa jääkaapin oveen ja ottaa pois sen mukaan, miten päivä on edennyt. Välillä kuitenkin laitan kuvien viereen yllä näkyvän piippurassista ja helmestä tehdyn osoittimen: helmeä siirretään aina alaspäin sitä mukaa, kun hommat on hoidettu. Sikuriina on tykästynyt tähän helmiosoittimeen. Se toimii kuitenkin mielestäni parhaiten silloin, kun samat kuvat ovat pysyvästi jossain, esimerkiksi lastenhuoneen ovessa. Ehkä meillekin laitetaan nyt helmiosoittimet ja tietyt kuvat pysyvästi lastenhuoneen oveen kertomaan aamu- ja iltapuuhista.

Kuvien avulla pystyy myös tekemään lapsille koko päivän päiväohjelman tai vaikka kertomaan, mitä tapahtuu illalla, kun tullaan hoidosta kotiin.

Erään keskiviikkoillan ohjelma

Muista huolehtia rutiineista lomallakin

Loma on ihanaa aikaa. Kesällä Suomessa on valoisaa yötä myöten, eikä lomalla ole kiire, joten usein koko perheen rytmi muuttuu. Rutiineista kannattaa kuitenkin pitää kiinni kesälläkin, koska silloin paluu arkeen loman loputtua on huomattavasti helpompaa. Lisäksi rutiinien jatkuva rikkoontuminen saattaa aiheuttaa lapsessa turvattomuutta ja epävarmuutta.

Meillä esimerkiksi Kirppu tarvitsee päiväunet. Hän nukkuukin ne suunnilleen samaan aikaan joka päivä – olimme me sitten missä vain. Onneksi hän on tottunut nukkumaan päiväunet myös rattaissa. Usein Kirppu haluaa mukaansa päiväunille Haukku-nimisen pehmolelunsa, rutiini tämäkin.

Suosittelen lämpimästi Kuvakuun kuvia rutiinien luomiseen ja niiden tueksi myös kesälomalle. Kannattaa tutustua valikoimaan Kuvakuun sivuilla!

Miten suhtaudut rutiineihin? Pidättekö rutiineista kiinni myös kesällä? Entä mistä rutiinista et luopuisi?

-Saara

Kuvat saatu Kuvakuulta bloggausta vastaan. Muuten en kuitenkaan hyödy klikkauksistanne Kuvakuun sivuille.