Ruuhkavuosiopas ohjaa helpompaan arkeen

Ruuhkavuosiopas on saatu arvioitavaksi kustantajalta. Teksti sisältää linkin kustantajan sivuille. 

”Tämä kirja ei ole selviytymisopas, sillä elämän ei tule olla pelkkää selviytymistä päivästä toiseen edes ruuhkavuosina. Elämästä tulee voida nauttia kokonaisvaltaisesti. Kirjan tärkein viesti on, että voit saada ihan kaiken. Voit saada sekä antoisan perhe-elämän että mielekkään työuran, mitä ikinä se juuri sinulle tarkoittaakaan. Sinun ei tarvitse valita tai elää muiden odotusten mukaan. Voit olla oma tulkintasi hyvästä vanhemmasta, hyvästä työntekijästä ja hyvästä ihmisestä.

Omaa arkea niin töissä, kotona kuin vapaa-ajallakin voi johtaa toivomaansa suuntaan myös ruuhkavuosien aikana. Hyvän, sujuvan arjen rakentaminen mahdollistaa myös töissä kukoistamisen. Se vaatii tietoisia valintoja ja itsetuntemusta. Juuri siihen tämä kirja tarjoaa tukea ja työkaluja sekä hyväksi havaittuja konkreettisia neuvoja.”
(Tuuma)

***

Ruuhkavuosiopas – Rakenna hyvä arki ja kukoista töissä (Tuuma 2019) on tietokirja kaikille, jotka haparoivat keskellä omaa elämäänsä, oravanpyöräänsä ja ruuhkavuosiaan ja yrittävät vaan selvitä seuraavaan päivään, viikkoon, kuukauteen tai lomaan asti… Se on kirja, joka opastaa ja ohjaa, mutta vaatii myös tekoja lukijalta.

Heti alkuun voin paljastaa suuren salaisuuden: Ruuhkavuosiopas korostaa suunnittelun ja kommunikaation merkitystä. Mutta ei hätää, niitä pystyy harjoittelemaan oppaan tehtävien avulla pala kerrallaan. Ja niiden avulla pystyy rakentamaan oikeasti paremmin toimivan arjen.

Kirjan ovat kirjoittaneet Laura Hannola, Julia Isoniemi, Johanna Kalliomäki, Linda Rautanen, Laura Rönnholm ja Riina Salmivalli. He ovat myös asiantuntijayritys Fambition Consulting Oy:n perustajaosakkaita. He siis työskentelevät ruuhkavuosia elävien ihmisten kanssa ja lisäksi myös itse elävät keskellä samoja kiireen täyteisiä vuosia!

Vaikka ihan jokaisen perheen tilanne on omanlaisensa ja sellaisenaan erityinen, tietyt haasteet varsinkin perhe-elämässä toistuvat ainakin useimmissa perheissä samankaltaisina. Kirjoittajat kertovat kirjassaan onnistumistaan, mutta myös niistä asioista, jotka ovat oppineet kantapään kautta. Kirja on lempeä ja anteeksiantava opas, joka kuitenkin kannustaa saavuttamaan itselle sopivia päämääriä.

Nämä oivallukset allekirjoitan täysin! Aivan loistavaa! Juuri näin! Nämä pitäisi saada julisteena!

Viisi osaa voi lukea vapaassa järjestyksessä

Kirja on jaettu viiteen osaan, joita voi lukea ja joiden harjoituksia voi tehdä vapaassa järjestyksessä sen mukaan, mitä itse juuri sillä hetkellä kaipaa ja mikä sopii parhaiten omaan tilanteeseen. Osat ovat:

  1. Tunne itsesi ja roolisi
  2. Huolla hyvinvointisi perusta
  3. Järjestele arjen nallekarkit
  4. Tavoittele sopivaa tasapainoa
  5. Kukoista töissä

Ensimmäisessä osassa tutustutaan omaan itseen ja pohditaan omia arvoja, itseen kohdistuvia odotuksia ja selvitetään, miten sytyttää sisäinen motivaatio. Toisessa osassa pohditaan, miten on mahdollista huoltaa lapset, parisuhde sekä läheiset ja ystävät ja samalla huolehtia myös omista tarpeista, kuten unesta ja levosta, ravinnosta, liikunnasta, harrastuksista ja seksistä.

Kolmannessa osassa priorisoidaan ja pyydetään apua sekä puhutaan rahasta ja muista vaikeammista asioista. Neljäs osa haastaa lukijan etsimään elämäänsä tasapainoa niin ajanhallinnan kuin omien rajojen suhteen. Viides osa on erityisesti asiantuntijatyöläiselle suunnattu työkalupakki, jonka avulla työ sujuu helpommin ja tehokkaammin.

Kirja oikeastaan kasvatusopas aikuiselle, joka haluaa kehittyä itse, eikä siis suinkaan mikään lastenkasvatusopas. Toki lasten kasvattaminenkin helpottuu, jos ja kun puitteet ovat kunnossa – niin kotona kuin oman pään sisällä.

Tässä tehtävässä piirretään omat piirit: turvaverkko ja tukipiiri. Tämä helpottaa hahmottamaan sitä, että arjesta ei tarvitse selvitä yksin.

Ota aikaa, anna armoa

Ruuhkavuosiopas on täyttä asiaa ja asiaa siinä onkin niin paljon, että sitä riittäisi varmasti useampaankin oppaaseen. Kerralla luettuna kirjan kaikki anti ei oikein pääse oikeuksiinsa tai avaudu kunnolla – isehän siis toki ahmin kirjan suunnilleen yhdellä istumalla. Parhaiten kirjaan ja sen oppeihin pääsee käsiksi, kun lukee sitä rauhassa ja tekee myös kirjan harjoituksia niihin oikeasti keskittyen. Mutta vaikka kirja onkin ehkä parhaimmillaan rauhassa nautittuna, huomasin, että sain kuin sainkin siitä paljon irti myös ns. kertahotkaisulla. Onneksi, koska ruuhkavuosien keskellä aika on kortilla. Itselle kannattaakin antaa armoa myös tässä asiassa. Siitä kirjassakin puhutaan!

On mahtavaa, jos kirjaa pystyy lukemaan – ja tehtäviä tekemään – mahdollisen puolison tai kumppanin kanssa. Kun kaikki perheen arjen pyörityksestä vastuussa olevat aikuiset ovat kärryillä perheen asioista ja perheellä on yhdessä sovitut käytänteet. Kirjaa kannattaa joka tapauksessa lukea niin, että hyväksyy sen sellaisenaan (vaikka jokin juttu ärsyttäisikin), mutta poimii itselleen ne parhaat, toimivimmat vinkit. Kaikki neuvot ja vinkit eivät vaan edelleenkään sovi kaikille.

Ruuhkavuosiopas on mielestäni kirja, joka täytyy pitää jatkuvasti esillä (vaikka sitten siinä silityslaudalla keskellä parvekeremontti-, matkallepakkaamis- ja kesäsiivouskaaosta). Sen opit ovat nimittäin sellaisia, että ne tuppaavat unohtumaan arjen kiireessä. Kun kirjaa selaa taas vähän, muistaa monta tärkeää, arkea helpottavaa asiaa.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille ruuhkavuosioireista kärsiville – niin ensiapuun kuin kriisin keskelle!

-Saara