”Sano aaaaaaaaa” eli hampaiden pesemisen vaikeudesta (ja siitä, miten se yhtäkkiä sitten sujuukin)

Kirppu on nyt 1,5-vuotias ja hänellä on 11 hammasta. Hän sai ensimmäiset hampaansa vasta noin seitsenkuisena (kirjoitan ”vasta”, koska Sikuriinalle ekat hampaat puhkesivat jo nelikuisena). Kirpun hampaiden peseminen on aina ollut haaste. Kirppu tykkää kyllä todella paljon hammasharjoista ja harjaa mielellään omia hampaitaan eli imeskelee harjaa ja yrittää juosta se kädessä/suussa. Me perheen aikuiset emme kuitenkaan ole oikein koskaan saaneet kunnolla pestä hänen hampaitaan.

Ja voin kertoa, että olemme kokeilleet vähän kaikkea, esim.

  • hämäystä jollain tosi kivalla lelulla: Ajatuksena siis, että Kirppu tutkii kiinnostuneena lelua ja aikuinen pesee hampaat samalla vähän vaivihkaa.
  • kehuja, hehkutusta, tsemppausta, houkuttelua: Joka kerta, kun Kirppu avaa suun ja saamme edes vähän tökättyä hammasharjaa suun suuntaan, olemme kehuneet häntä. Toisaalta jos suu ei ole oikein auennut, olemme yrittäneet erilaisia tsemppauksia, hehkutuksia, houkuttelua yms. Tyyliin ”Kirpulla on SUUUUUUUURI suu! Onpa se suuri! Näytätkö, miten suuri suu sinulla on?”
  • Jordanin hammaspesulaulua: Oletteko jo tutustuneet tähän korvamadoksi muuttuvaan rallatukseen?
  • kutittelua: Toiveena, että suu pysyy sen verran auki, että hampaat saa pestyä ja että hekotus vie huomion pois toimenpiteestä.
  • kahden harjan taktiikkaa: Yksi harja lapsen käteen, toinen aikuiselle. Samalla, kun lapsi itse ”harjaa”, aikuinen pääsee samalla apajalle oikeasti harjaamaan. (Joo, just… Kirppu ainakin pitää yleensä suutaan kiinni ”harjatessaan” hampaitaan ja kääntää päätään pois, jos joku toinen yrittää tulla väliin.)
  • käsinukkea: Pari kertaa se toimikin, että Nalle Puh tuli pesemään Kirpun hampaat. Minulla vaan meinasi käsi krampata, kun piti jotenkin onnistua pitämään kiinni hammasharjasta ja pesemään Kirpun hampaita parilla sormella eli sen Nalle Puhin käsillä. Puhhuh.
  • telkkaria, iPadia: Kirppu saa aika harvoin katsoa telkkaria. Se ei kuitenkaan ole auttanut. Yleensä pää kääntyilee ja käsi huitoo harjaa pois, jos hampaiden pesulla kehtaamme häiritä Kirpun hetkeä piirrettyjen äärellä.
  • aikuisen omaa hammasharjaa: Siis että aikuinen näyttää itse mallia eli pesee omia hampaitaan samalla. Tai antaa Kirpun pestä. Joo, se on kivaa, mutta ei se yhtään helpota Kirpun hampaiden harjausta. Huoh.

Kaikkea on siis kokeiltu. Toistaiseksi olen aamuisin antanut Kirpun pestä itse hampaansa eli imeskellä harjaa. Iltaisin olemme miehen kanssa vuoroin käyttäneet aikaa keskittyäksemme Kirpun hampaiden pesuun. Näiden lisäksi Kirppu saa ksylitolipastilleja ruokailujen jälkeen.

Eilen illalla olin ulkoiluttamassa koiraa hampaidenpesuaikaan eli puolisoni hoiti homman. Kun tulin kotiin, minulle kerrottiin suorastaan hihkuen, että Kirpun hampaat oli saatu pestyä helposti ja kunnolla. Sikuriina oli kuulemma auttanut. Mahtava juttu!

Ja sitten! Sama tapahtui tänään! Annoin Kirpulle hammasharjan omaan käteensä ja hän aloittikin sen imeskelyn tutulla tavalla. Sitten Sikuriina ilmestyi Kirpun eteen ja näytti mallia: ”Katso, suu avataan tälleen. Aaaaaaaaaaa…” Ja siinä he sitten olivat, kaksi linnunpoikaani, suut apposen auki. Jouduin tosin hakemaan sen toisen hammasharjan vielä omaan käteeni (eli hyödynsin kahden harjan taktiikkaa), koska Kirppu ei suostunut luopumaan harjastaan, mutta sain kuin sainkin ihan kaikki 11 hammasta harjattua huolella! Uskomatonta! Siskon esimerkki toimi tässäkin hommassa!

Luultavasti huomenna taas pitää keksiä jokin uusi kikka, mutta nyt fiilistelen tätä!

Miten teillä sujuu hampaiden peseminen? Oletteko keksineet jotain ihan loistavaa kikkaa, joka toimii takuuvarmasti?

Ja tosiaan kuvassa olevat Kirpun hammasharjat on saatu blogin kautta lahjaksi. Sikuriinan sähköhammasharjassa oli aiemmin Tuhkimo, nyt Tähkäpää. Prinsessat ovat ihania, kun auttavat pesemään hampaita. Salutemin hammastahna toimii, koska ei vaahtoa liikaa. Sikuriina inhoaa vaahtoa.

-Saara