Sisarussuhde ja loma: Lapseni kasvoivat yhteen pitkän loman aikana

Olen tosiaan siinä ammatissa, jota kadehditaan näin kesäisin. Meillä luokanopettajilla on nimittäin noin yhdeksän viikkoa kesälomaa. Ei paha, varsinkaan lasten kannalta.

Lapsia ajatellen ammattini tämä puoli on ihana. Varsinkin sitten, kun he aloittavat koulun, olen minäkin lomalla (melkein) aina silloin, kun hekin ovat. Ei siis tarvitse miettiä lastenhoitojärjestelyitä lasten syys-, joulu-, talvi- ja kesälomien ajalle. Yleensä olen tähänkin asti pitänyt lapset hoidosta kotona lomalla minun loma-aikani lähes kokonaan. Tänä kesänä he olivat hoidossa vielä kesäkuun ensimmäisen viikon, koska käytin silloin aikaa ensi lukuvuoden suunnitteluun.

Pitkä loma on lapsille ihanaa. Tosin välillä kuulee, että se on myös tylsää, yksinäistä, kurjaa ja mälsää. Meillä on onneksi niin, että omasta sisaruksesta on nykyään yllättävän paljon seuraa. Kuusivuotias Sikuriina ja kolmevuotias Kirppu ovat todella löytäneet yhteisen sävelen tänä kesänä.

Sisko ja sen veli: Majakka ja perävaunu

”Vaikka kasvaisi isoksi niin aina se on silti pikkuveli. Niin kuin, äiti, sun pikkuveli.” -Sikuriina

Kirppu palvoo siskoaan. Sisko on tärkein, ihanin ja mahtavin. Kirppu toistaa siskon juttuja ja nauraa siskon perässä, vaikkei välttämättä ihan kaikkea ymmärtäisikään.

”Parasta siskon kanssa on uiminen!” -Kirppu

Siskon kanssa Kirppu uskaltaa tehdä ja kokeilla kaikenlaista. Yleensä Kirppu nimittäin on aika hitaasti syttyvä diesel-lapsi, mutta rohkean ja nopeasti syntyvän siskonsa kanssa hän uskaltaa kokeilla uusia asioita. Siskon kanssa sujuu niin uiminen kuin kiipeleminenkin. Siskoon on myös hyvä turvautua vieraissa paikoissa, kuten vaikka Puuhamaassa ja Ruotsin risteilyllä.

Toki sisarusten suhde ei ole pelkkää auvoa. Välillä on riitaa jostain tavarasta, kateutta, jos toinen saa vaikka useamman mansikan, ja lisäksi he kilpailevat meidän vanhempien (etenkin minun) huomiosta. Useimmiten sisarukset osaavat selvittää riitansa keskenään. Joskus tarvitaan aikuisten apua. Näitä tavallisia sisarusten välisiä kahnauksia yms. olemmekin saaneet ratkoa, mutta suurimman osan ajasta olemme lähinnä olleet kiitollisia siitä, että lapsillamme on toisensa.

Leikki sujuu yhdessä (yleensä)

”Parasta on, kun on saanut olla paljon pikkuveljen kanssa. Ja saanut leikkiä paljon yhdessä.” -Sikuriina

Sisarusten leikit syntyvät yleensä aivan itsestään. Yhtäkkiä onkin kotileikki pystyssä tai maja rakennettuna. Kauppaleikki on myös aivan hitti. Sitä varten Kirppu ja Sikuriina eivät tarvitse kuin muutaman kiven tai oksan ja leikki on jo vauhdissa.

Yhteinen ihastus ja kiinnostuksenkohde tänä kesänä ovat olleet kiiltosilmäpehmolelut (tai kiilusilmät). Niitä on yhdessä bongailtu kaupoista, kinuttu vanhemmilta ja niillä on leikitty monenmonituiset leikit. Kiiltosilmäpehmolelut nukkuvat lasten kanssa ja reissaavat mukanamme. Lempparit vaihtuvat, mutta kiiltävät silmät pysyvät.

Ihanaa on ollut myös huomata, että kotosalla ollessamme Kirppu otetaan isompien tyttöjen leikkiin mukaan silloinkin, kun Sikuriinalla on paras kaveri kylässä.

Sikuriina joustaa todella paljon veljensä suhteen: kun tahtoikäinen Kirppu päättää jotain, on usein vain helpompi mennä mukana. Toisaalta myös Kirppu kestää kyllä todella paljon Sikuriinan ”käskytystä” eli leikinohjausta ja päätösten tekemistä veljenkin puolesta.

Ja siis kyllähän nämä tappelevatkin. Kummallakin riittää omaa tahtoa ja omia ajatuksia, eivätkä ne aina mene yhteen. Aina ei Sikuriina jaksa joustaa, eikä Kirppu toimia toisen antamien ohjeiden mukaan.

Unikin maistuu siskon vieressä

Kirppu on nukkunut koko kesän aikana noin kolmena yönä ”täyden yön” eli yhteensä noin 10 tuntia putkeen heräämättä kertaakaan. Nämä yöt hän on nukkunut siskon vieressä mökin viileässä piharakennuksessa.

Eräänä aamuna Sikuriina huuteli minulle, että Kirppu makaa hänen kätensä päällä. Kun menin häätelemään Kirppua kauemmas siskosta, Sikuriina kiirehti korjaamaan: ”Ei kun musta se on ihanaa! Mä vaan halusin kertoa.”

Välillä tarvitsee omaa tilaa

Kyllähän sen huomaa, että vaikka sisarussuhde on vahva ja nämä kaksi ovat ylimpiä ystäviä, kaipaavat molemmat välillä omaa tilaa. Sikuriina saa yleensä hengähtää hetken silloin, kun Kirppu nukkuu päiväunia. Kirppu puolestaan osaa välillä vetäytyä omiin oloihinsa puuhaamaan itsekseen. Tai tulee syliin kirjan kanssa ja ilmoittaa, että luetaan!

Sikuriinalla oli pitkään kerrossängyn yläpedillä oma valtakuntansa, jonne Kirppu ei päässyt ollenkaan. Pidimme tarkoituksella Kirpun poissa sieltä eli emme kannustaneet milloinkaan harjoitelemaan yläsänkyyn kiipeämistä. Nyt kuitenkin Kirppu päätti itse yhtäkkiä vaan kiivetä siskon sänkyyn. Ja kappas, nykyään hän pääseekin sinne hyvin, mutta alas tuleminen ei onnistu vielä. Nyt olemmekin opetelleet uusia sääntöjä. Mielestäni on tärkeää, että jokaisella on oma paikka, jossa saa olla rauhassa ja määrätä itse siihen liittyvistä asioista.

Loman aikana ehtii tutustua

Olemme siis lasten kanssa lomailleet kohta seitsemän viikkoa ja vielä on jäljellä reilu viikko. Olemme ehtineet olla kotona, mutta myös reissata ja tehdä paljon kaikkea. Suurimman osan ajasta lapset ovat olleet toistensa seurassa. Esimerkiksi mökeillä ollessamme ei ole juuri ollut muita lapsia kummityttömme vierailua lukuun ottamatta.

Pitkä loma on mahdollistanut sen, että lapseni ovat saaneet rauhassa tutustua taas toisiinsa. He ovat löytäneet yhteiset jutut, kun ovat saaneet rauhassa ja pirteinä leikkiä ja touhuta yhdessä.

Sikuriina osaa jo lukea ja ymmärtää Kirppua todella hyvin. Usein Sikuriina onkin se, joka nykyään tietää jo Kirpun nenän asennosta, mikä on vikana tai mitä Kirppu haluaa. Hän osaa myös vetää oikeasta narusta ja saa Kirpun nauramaan kippurassa.

Miten teillä loma on vaikuttanut sisarusten keskinäisiin suhteisiin?

-Saara

Tämä teksti kuuluu Maitokahvimedian kesäkampanjaan, jossa bloggaajamme pohtivat kesää ja lomaa eri näkökulmista.

Lue myös:

Always somewhere else – Loma ilman riitelyä – Mahdotonta?

Mademoiselle Camomilla – Suoritusvapaa kesä

Metsäemo – Kesä, eikä mitään tekemistä

Pölyä pinnoilla – Kesälomamme saldo – lapsia kuunnellen, tiliä tyhjentämättä

47 palasta – Ex tempore-reissu kolmen ipanan kanssa ja 20 vinkkiä sen onnistumiselle