#slowmorning: Open kesäläksy jokaiselle lomalaiselle

Eilen oli SE päivä, nimittäin kevätjuhlapäivä. Päivä, joka on täynnä erilaisia tunteita. Moni on onnellinen ja huojentunut, kun jälleen yksi kouluvuosi on saatu päätökseen. Osa kokee pettymystä huonosta todistuksesta, harmia siitä, ettei näe kesälomalla ystäviään tai kaipausta, jos tiet vievätkin eri suuntiin kesäloman jälkeen. Tunteita riittää kevätjuhlassa aina laidasta laitaan. Ja hyvä niin.

Nyt on aika antaa tunteiden tasoittua. Koululaisilla ja meillä opettajilla nimittäin alkoi kesäloma. Monella muulla se siintää vielä (lähi)tulevaisuudessa. Osalla ei lomaa olekaan, mutta toivottavasti ihania kesäisiä vapaapäiviä kuitenkin.

Kesä ja loma ovat vapauden aikaa. Silloin saa rentoutua, nautiskella, fiilistellä ja tehdä juuri sitä, mitä itse tahtoo. (Tai näin moni ainakin toivoo, todellisuus voi toki olla toista.)

Omille oppilailleni annoin kuitenkin tälle kesälle yhden ihan oikean läksyn: heidän pitää kuvata ja tunnistaa 15 kasvia omaan digikasvioonsa kuudetta luokkaa varten. Hommaa jatketaan sitten yhdessä koulussa. Kieltämättä tämä läksy aiheutti aika paljon nurinaa. Onneksi siinä päästiin jo yhdessä vähän alkuun, joten veikkaan sen olevan lopulta helppo nakki.

Itse jäin kuitenkin vielä miettimään näitä kesähommia. Mitä ihan jokaisen pitäisi kesällä tehdä? Onko sellaisia asioita? Mietin, millaisen kesäläksyn haluaisin antaa ihan jokaiselle lomalaiselle. Tällaisen listan sain kasaan:

***

Saara-open kesäläksy ihan jokaiselle lomalaiselle

1. Loikoile nurmikolla, katsele taivasta.

2. Syö lempiherkkuasi, esimerkiksi jäätelöä.

3. Tapaa ystäviä ja kavereita.

4. Tutki luontoa, tee retkiä.

5. Leiki ja pelaa (esim. mölkkyä, hippaa, piilosta…).

6. Nuku pitkään. Nuku myös päiväunia.

7. Piirrä jotain, vaikka katuliiduilla.

8. Ui, juokse, pelaa palloa tai liiku jollain muulla haluamallasi tavalla.

9. Lue kirjoja ja lehtiä, vaikka sarjakuvia. Lue myös ääneen!

10. Ota kainaloon, halaa ja kerro, että rakastat.

***

Millainen kesä sinulla on luvassa? Kuinka monta kohtaa aiot tästä läksystä toteuttaa? Entä mitä läksystäni puuttuu?

-Saara