#slowmorning: Tietoinen hengitys rentouttaa, pidentää pinnaa ja helpottaa oloa

Hengitys. Mikä itsestäänselvyys. Automaatio.
Eihän sitä tarvitse ajatella lainkaan. Miksi pitäisi? Keho huolehtii siitä kuitenkin. Sen on pakko
.

Kuitenkin hengitys on paljon muutakin kuin kehon automaattinen toiminto. Itse huomaan, että hengitän eri tilanteissa eri tavalla. Stresaantuneena hengitän hyvin pinnallisesti ja kireästi, kun oikeasti pitäisi yrittää hengittää rauhallisesti, pitkään ja syvään. Hengitys nimittäin purkaa stressiä. Me jokainen pystymme kontroilloimaan hengitystämme toisin kuin esimerkiksi pulssia tai verenkiertoa. Hengityksellä pystymme vaikuttamaan yllättävänkin paljon kehomme tapaan reagoida erilaisiin asioihin, kuten stressiin, suruun, pelkoon ja kipuun.

Tietoisen hengityksen avulla on mahdollista vaikuttaa parasympaattiseen (tahdosta riippumattomaan) elimistöön. Hengitysharjoitusten on havaittu auttavan mm. univaivoihin, kehon virheasentoihin, immuniteettiin ja keskittymiskykyyn. Kaiken lisäksi hengitysharjoitukset ovat helppoja ja mukavia! Minä olen hurahtanut hengittelyyn ja oman hengityksen seuraamiseen Yin-joogassa, jossa pysähdytään asanoihin pitkäksi aikaa (jopa 5-7 min). Tietoista hengitystä voi hyödyntää joogasalin ulkopuolella: kotona siirtymätilanteissa, töissä silloin kun stressaa tai työmatkalla kännykän tuijottamisen sijaan.

Rentoudu keskittymällä vain hengitykseesi

Nykyään puhutaan paljon erilaisista elämän keventämisen muodoista, kuten downshiftaamisesta ja mindfulnessista. Ne ovat tulleet kiireiseen elämäämme, koska oikeasti tarvitsemme taukoja ja rentoutumista. Rentoutuminen on olennainen osa hyvinvointia. Kun olemme rentoja, olemme usein myös tyytyväisiä. Rentona ajatus kulkee ja elämä tuntuu kevyeltä.

Rentoutumiseen riittää usein ihan vain pieni pysähtyminen ja tietoinen hengittäminen. Muuta ei välttämättä tarvita. Tietenkin jos pystyy lisäämään vielä vaikka syväkyykyn, venytyksen, hartoiden pyörittelyä tai vaikka pienen happihyppelyn ulkona, saa koko kehon rentoutumaan mielen mukana.

Joogasalilla harjoitellaan hengittämistä, samoin useat mindfulness-tekniikat liittyvät nimenomaan hengitykseen, mutta tietoisen hengityksen ei tarvitse välttämättä olla mitään erityisen opeteltua tai harjoiteltua. Voit vain tarkkailla itseäsi ja tapaasi hengittää, sinun ei välttämättä tarvitse edes muuttaa hengitystäsi – älä ainakaan tuomitse tapaasi hengittää. Voit tunnustella, miltä kehossasi tuntuu, kun keskityt vain ja ainoastaan seuraamaan omaa hengitystäsi hetken aikaa.

Kun ottaa oman hetken ja keskittyy vain hengitykseen, saattaa yhtäkkiä löytää tilaa uusille ajatuksille ja ideoille, omalle itselle. Kun keskityt hengityksen havainnointiin, löydät oman ominaisen tapasi hengittää ja opit tarvittaessa vaikuttamaan siihen.

Tietoinen hengitys pidentää pinnaa

Onneksi puolisoni hoitaa meillä lasten aamutoimet, koska minä huomaan varsinkin aamuisin kiireessä hermostuvani todella herkästi. Muutenkin lähtötilanteet näin talvella ovat minulle haastavia. Haluaisin, että lapset pukevat reippaasti ja ovat kanssani mahdollisimman nopeasti ulkona ovesta. Tämä on kuitenkin vielä vain toiveajattelua. Lähdön hetki on usein pitkä ja monivaiheinen pisallakäynteineen, parittomine hanskoineen, hukassa olevine kenkineen jne…

Onneksi olen löytänyt nyt tavan pidentää pinnaani ja lisätä jaksamistani näissä tilanteissa: hengittäminen. Kun huomaan, että pinna kiristyy, muistan nykyään jo melko usein hengittää syvään ja rauhoittua hengityksen avulla. Saatan sulkea silmäni hetkeksi ja keskittyä vain hengittämiseen. Kun olen itse rauhoittunut, asiat sujuvat yleensä paljon helpommin. (Aina hengittäminenkään ei yksin auta, mutta sitä kannattaa kuitenkin kokeilla.)

Kokeile vaikka!

Mikset siis kokeilisi: Pidä pieni tauko siitä, mitä olet tekemässä. Voit vaikka päättää, että keskityt hengitykseen 5-10 hengityskierroksen (sisää-ulos) ajan. Keskity tämä aika vain hengitykseesi.

Vedä nenän kautta ilmaa sisään. Tunne, kuinka rintakehäsi laajenee kylkilihasten nostaessa kylkiluitasi, palleasi painuu alaspäin ja ylävatsasi kohoaa hieman. Pidä ihan pieni tauko, ja laske sitten ilma suun kautta hitaasti ulos. Toista. Tunnustele oloasi, kehoasi. Älä yritä liikaa, anna ilman virrata vapaasti.

Kokeile rauhassa, miten hengityksen muuttaminen vaikuttaa sinuun. Voit ajatella, että uloshengityksen avulla annat turhien paineiden, turhan lastin poistua kehostasi, ja sisäänhengityksellä valmistaudut ottamaan vastaan tulevan.

Tällaisen hengityshetken voi pitää kesken päivän tai vaikka sängyssä juuri ennen nukahtamista. Tietoisesta hengityksestä löytyy paljon tietoa netistä, myös erilaisia hengitysharjoituksia. Tässä muutama minun löytämäni (huom. tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, linkitän vain mielestäni kiinnostavia):

Vinkkaa ihmeessä, jos tiedät muita hyviä harjoituksia!

Muistetaanhan hengittää! Ihanaa vuotta 2019!

-Saara

Tämä teksti syntyi näin vuoden alussa, uudenvuodenlupausten keskellä ja Yin-joogan jälkeen hengityksen taas kulkiessa kevyesti. En ole alan asiantuntija, enkä edes kovin kokenut tietoinen hengittäjä. Olen kuitenkin huomannut, miten tärkeää hengittäminen oikeasti on. Teksti on osa Maitokahvimedian #Slowmorning-sarjaa.

Blogini on ollut hiljaiselossa joulunaikaan ja sen jälkeen. Lopetin nimittäin joulukuussa Kirpun imettämisen ja imetyshormonien poistuessa kehostani neljä vuotta piilossa pysytellyt fibromyalgia iski minuun taas kyntensä. Vähitellen löydän taas oikeat tavat elää fibron kanssa ja jaksan taas varmasti jatkaa kirjoittamista. Kiitos, kun luit. Ihanaa talvea!

Kuvat: Pixabay