Tippukivitapaus valloittaa koko perheen

Äiti!!!!!!!!!!!!

Sun pitää osata:

Skipata seivata ja stepata
duunata dissata ja dipata
roudata relata ja rageta
sheivata skiiata ja kiiata
– saat muuten gudbait niiata!

***

Oletteko jo kuulleet Tippukivitapauksesta? Tämä Leena Ruohosen kirjoittama ja Erika Kallasmaan kuvittama runokirja (Otava, 2017) on jo päässyt niin levytykseen runojen lauluversioina kuin Kansallisteatterin lavallekin näytelmän muodossa. Ja konserttejakin on! Me kävimme Sikuriinan kanssa kuuntelemassa Tippukivitapaus-konserttia tässä kevättalvella. Oli hieno!

Tippukivitapaus vaikuttaa saaneen ainakin meidän lähipiirissämme kaikki 5-6-vuotiaat aivan hurmoksiin. Runot ovat hauskoja ja tarttuvia – ja runoista tehdyt biisit jäävät kyllä helposti soimaan päässä. Runojen hahmot ovat mainioita ja vauhtia piisaa niin kirjassa kuin lauluissakin.

Kirppu, joka rakastaa kaikkea vähän jännää ja hurjaa, fanittaa varsinkin runoa Raakalaisen ruokalista. Sikuriinan lemppareita ovat Jos on hanskat (jonka sävellettyyn versioon on myös mainio koreografia) jaTukaani, tule mukaani – sekä luonnollisestikin myös Äiti, sun pitää osata, joka löytyy tämän tekstin alusta ja johon Sikuriina lisää, että äidin pitää myös osata blogata! Tietty!

***

Haaparannan Tapani

Hej Tapani,
paranna tapasi!
huus vastarannan poliisi.

HAA! Parannan tapani!
huus Haaparannan Tapani
ja rannalla tapansa paransi.

***

Minä itse luokanopettajana ja kirjallisuuden ystävänä arvostan Tippukivitapausta valtavasti. Sen kieli on hauskaa – eikä mitään ihan helppoa. Oma kieli menee solmuun, kun yrittää lukea vaikka runon Hopi hopi haneen. Aika monen sanan merkitystä olemme myös lasten kanssa yhdessä pohtineet. Heidän sanavarastonsa on kehittynyt huimasti Tippukivitapausta lukiessa. Samoin heille on auennut erilaiset mahdollisuudet kielellä leikittelyyn, siihen tapaan kuin leikitellään vaikkapa yllä olevassa runossa Haaparannan Tapani.

Lasten kanssa kannattaa lukea runoja! Ne ovat hauskoja! Ja vaikkeivat ne välttämättä aukeaisi heti aikuiselle, lapsi voi kuitenkin hyvinkin saada heti runon ajatuksesta kiinni. Tai vaikkei saisikaan, runoissa kuulee ihanaa kielen rytmiä ja sanojen muotoja, jota ei välttämättä muuten kuulisi. Ne kehittävät lapsen kielitajua enemmän kuin uskoisikaan.

Sikuriina ja minä suosittelemme Tippukivitapausta ihan kaikille! Se on aivan ihana kirja!

Joko Tippukivitapaus on vienyt teidät mukanaan? Mikä on sinun tai lastesi lempiruno?

-Saara

Kirja saatu kustantajalta.