Toimintaterapia – mitä ja miksi?

Kirjoitin aiemmin Sikuriinan proteeseista. Ne tuntuivat kiinnostavan kovasti ja saimme aiheeseen liittyen paljon kysymyksiä. Näihin vastaamme Sikuriinan kanssa piakkoin. Tulossa on mm. video siitä, miten proteesi puetaan.

Sikuriinan toimintaterapia on myös herättänyt paljon kiinnostusta. Meillä on aivan huikea toimintaterapeutti, joka lähettelee kuvia meille vanhemmille jokaiselta toimintaterapiakerralta. Nyt sain luvan julkaista näitä kuvia blogissakin.

Nyt viimeisimmällä kerralla toimintaterapiassa Sikuriina rakenteli uusilla ihanilla Duploilla huvipuiston.

Miksi toimintaterapiaa?

Myoelektrisen proteesin sujuva käyttäminen vaatii harjoittelua. Me vanhemmat emme osaa sen käyttöä opettaa itsenäisesti, vaan tarvitsemme siihen ammattilaisen apua. Kun Sikuriina sai päätöksen myoelektrisen proteesin käyttöön ottamisesta, hän sai myös maksusitoumuksen toimintaterapiaan. Toimintaterapiaa on ollut 2-3 kertaa kuussa koko myoelektrisen proteesin käyttämisen ajan (kesällä ja lomien aikana muutenkin on tosin ollut taukoja).

Toimintaterapia on ollut todella laadukasta ja sen ansiosta Sikuriina osaa käyttää proteesia nykyään jo hienosti. Lisäksi toimintaterapeutti on käynyt päiväkodissa ja nyt eskarissa ohjaamassa ja opastamassa työntekijöitä, jotta he osaavat siellä tukea Sikuriinaa proteesin käytössä.

Toimintaterapia on ollut oikeastaan harrastus Sikuriinalle. Se on ihana tunti, jolloin hän saa askarrella, leikkiä ja touhuta yhdessä luotettavan ja vain häneen keskittyvän aikuisen kanssa. Sikuriina nauttii toimintaterapiasta suunnattoman paljon ja menee sinne innosta hyppelehtien. Kotiin lähteminen sen sijaan on aina melko hankalaan…

Mitä toimintaterapia on?

Toimintaterapia on proteesin käytön aktiivista harjoittelua. Siellä opetellaan ja harjoitellaan käytännön juttuja, kuten vetoketjujen sulkemista, leikkaamista, rusetin tekemistä ja ompelua. Lisäksi Sikuriina opettelee proteesin sujuvaa käyttöä leikin avulla.

Myoelektrisen proteesin käyttöä harjoittavassa toimintaterapiassa pyritään tavallaan olemaan vähän tavallista kehitystä ja ikätasoa edellä. Eli siellä harjoitellaan jo valmiiksi asioita, joita on tulossa esimerkiksi eskarissa tai koulussa. Toki aina tartutaan herkästi myös niihin haasteisiin, joita lapsella mahdollisesti on juuri sillä hetkellä. Taitava toimintaterapeutti osaakin keskustella sekä vanhempien että lapsen kanssa ja myös kuulostella lasta.

Sikuriina toimintaterapiassa

Kuvia Sikuriinan toimintaterapiakerroilta:

Toimintaterapiassa harjoitellaan paljon myös erilaisia tarkkuutta ja hienomotoriikkaa kehittäviä juttuja.
Sikuriina ompeli itselleen pienen hymynaamaisen maskotin. Pikkutarkka homma vaatii paljon keskittymistä, mutta valmis työ on ihana palkinto!
Ihan itse ommeltu pehmomaskotti!
Sikuriina tykkää myös rakennella!
Muovailuvahoilla on helppo harjoitella proteesin käyttöä eri tavoin.
Näitä pieniä nukkeja löytyy kotoakin nykyään aika monta. Niiden pukeminen ei ole ihan helppoa.
Erilaista kokoamista ja rakentelua: kahden käden käyttämistä yhtäaikaisesti.

Toimintaterapia on siis tätä ja paljon muuta. Lisää kuvia voin laittaa, kunhan löydän koneen kätköistä. Kiinnostaako nähdä lisää?

Kysykää ihmeessä, jos on jotain, mitä en tajunnut vielä selittää!

-Saara

Ps. Osallistu Lapsimessulippujen arvontaan Hurlumhein Facebookissa ja Instagramissa!