Tunteellinen krokotiili ja muut tarinat käsittelevät yhdessä kasvamisen teemoja
***Tunteellinen krokotiili -kirja saatu kustantajalta. Teksti sisältää kaupallisia linkkejä.***
”Aah, ihanaa”, Toukka huokaisi ja ryysti vettä lammikon pinnasta. Aurinko oli laskemassa, eikä se porottanut enää niin kuumasti. Yhtäkkiä joku hyppäsi veteen. Pärskeet roiskuivat Toukan päälle. ”Hei, mitä sinä luulet tekeväsi?” Toukka huusi.
Lammikolle saapuvat myös kujeileva Apina, viisas Leijona, tunteellinen Krokotiili, lempeä Kirahvi sekä ujo ja epävarma Virtahepo. Mutta voiko näin erilaisesta joukkiosta tulla ystäviä keskenään? Mitä ne voivat oppia toisiltaan?
(Lasten Keskus)
Tunteellinen krokotiili ja muita tarinoita baobab-puun juurelta (Lasten Keskus, 2020) on Marketta Pyysalon kirjoittama ja Nadja Sarellin kuvittama ihana satukirja, jossa on 19 muutaman sivun mittaista tarinaa. Kirjan sadut ja kuvat on julkaistu alun perin vuonna 2018 osana Swazimaahan (nykyinen Eswatini) suuntautunutta EduGate-hanketta, jonka tarkoituksena oli kouluttaa esikoulunopettajia ja tehdä heille opetusmateriaalia. Tämän takia kirjassa seikkailee afrikkalaisia eläimiä Afrikan maisemissa suomalaisten metsäneläinten ja Suomen metsien sijaan. Tunteellinen krokotiili -kirja on hankkeeseen tehdyistä saduista ja kuvista editoitu, mutta projektista erillinen suomenkielinen teos.
Tunteellinen krokotiili -kirjan teemoja ovat ystävyys, yhteistyö, suru, kiusaaminen, sovinto, rehellisyys, rakkaus, itsetunto ja luonnon kunnioittaminen. Nämä koskettavat meistä jokaista ja näitä on hyvä harjoitella satujen ja tarinoiden avulla pienestä pitäen.
Tunteellinen krokotiili -kirjan sadut sopivat hyvin ääneen luettaviksi. Niitä voi toki värittää esimerkiksi sorminukkejen avulla. Tosin kirjan kuvatkin ovat niin ihania, että myös niitä kannattaa tutkia. Nadja Sarellin värikäs kuvitustyyli tukee kerrontaa ja herättää kirjan hahmot eloon. Kuvien avulla pääsee seikkailemaan Afrikan savanneille ja niiden kautta pystyy eläytymään hahmojen tunteisiin. Kuvat ovat niin isoja, että niitä on helppo tutkia myös lapsiryhmän kanssa.
Lempeää kerrontaa, luonteenvahvuuksia ja erilaisuuden opettelua
Tunteellinen krokotiili -kirjan eläinhahmot ovat hyvin persoonallisia ja heillä on selvästi jokaisella omat luonteenvahvuudet, joita on helppo nimetä. Lasten on myös mahdollista samaistua kirjan hahmoihin: ”Tuo apina on ihan yhtä vilkas kuin minä”, totesi kolmasluokkalainen Sikuriina.
Me kaikki olemme erilaisia – aivan kuten kirjan päähenkilötkin ovat. Näiden keskenään hyvin erilaisten ystävysten seikkailut sekä kirjan lämmin ja lempeä kerrontatyyli auttavat kohtaamaan erilaisuutta ja ainutlaatuisuutta. Kirjan satujen tarinat ja niiden opetukset ovat hyvin selkeitä, ja juuri siksi niitä on helppo käsitellä pientenkin lasten kanssa.
Kirjan tarinat sopivat yhteisiin lukuhetkiin ja rauhoittumiseen niin kotona kuin varhaiskasvatuksessakin. Lisäksi ne toimivat hyvin myös alkuopetuksessa. Tarinoiden ympärille pystyy keksimään erilaisia tehtäviä, harjoituksia ja leikkejä yms. joiden avulla tarinan teemaa voi syventää esimerkiksi koulussa tai päivähoidossa. Myös kuvataidetyöt ja askartelut luonnistuvat helposti kirjan tarinoiden pohjalta.
Tunteellinen krokotiili -kirja sopii parhaiten päiväkoti-ikäisille ja eskareille. Viisivuotias Kirppu piti kirjasta ja sen tarinoista kovasti, kun luimme niitä iltasaduksia. Kolmasluokkalainen Sikuriinakin piti kirjasta ja sen tarinoista, mutta ei kuulemma välttämättä halua kuulle niitä enää uudelleen. Ajattelin itse ottaa kirjan käsittelyyn koulussa tokaluokkalaistenkin kanssa. Veikkaan, että saan luotua kirjan tarinoiden pohjalta aika kivoja draamatunteja: leikkejä, eläytymistä, rooliin sukeltamista ja pieniä näytelmiäkin!
Lukuiloa!
-Saara