Tytön oma kirja innosti perustamaan Mimmiklubin

Työssäni luokanopettajana tapaan päivittäin paljon erilaisia, eri-ikäisiä lapsia, kuulen heidän pohdintojaan, näen onnistumisia ja epäonnistumisia ja aistin asioita, joita he eivät välttämättä uskalla sanoa ääneen. Oman luokkani 11–12-vuotiaissa näen tunteiden laajan skaalan heidän yrittäessään selviytyä lapsuuden ja nuoruuden välimaastossa.

Onneksi neuvoja, vinkkejä ja tietoa on nuorille tarjolla. Jokin aika sitten sain käsiini Marawa Ibrahimin kirjoittaman Tytön oman kirjan (Otava 2018). Luin sen siltä istumalta. Kirja oli valloittava!

***

Tytön oma kirja
50 vinkkiä: Rakasta itseäsi joka hetki

”Kaikki. Järjestyy. Kyllä. Oikeasti! Usko pois. Kehosi on sataprosenttisesti sinun, ja se on IHANA!”

Tämä kirja on opas siskolta toiselle, kaikille tytöille. Tsemppausta, rutkasti hyvää mieltä ja kallisarvoisia käytännön vinkkejä!
Marawan kuukautiset alkoivat, kun hän oli kymmenen. Silloin hän olisi halunnut, että joku viisas, hauska, suorapuheinen ja totaalisen ei-nolo nainen olisi istunut hänen kanssaan alas ja kertonut kaiken mitä tulee tietää naiseksi kasvamisesta. Niinpä hän nyt halusi kirjoittaa tämän kirjan, sinulle.
(Otava)

***

Tytön omassa kirjassa on mainion tekstin lisäksi upea kuvitus. Sinem Erkasin valokuvat ovat hauskoja ja kepeitä, mutta samalla herätteleviä ja informatiivisia. Lotta Sonnisen suomennos puolestaan on virheetöntä, joten kirjaa on ihana lukea niin itsekseen kuin ääneenkin.

Kirjassa edetään hyvin sekalaisessa järjestyksessä asiasta toiseen. On korkokenkiä, vartalon muotoja, menkkoja, ystävyyttä… Eikä sekalaisuus haittaa yhtään! Päin vastoin, sen takia kirjassa säilyy kepeys ja huumori.

Mimmiklubi – vakavaa asiaa kevyesti ja lempeästi

Tytön oma kirja on täynnä vakavaa asiaa, mutta siinä on ihanan keveä ja lempeä ote. Se on innostava ja jotenkin todella lohdullinen kirja.

Muistan, kun olin suunnilleen 5.-6.-luokkalainen ja käsittelimme koulussa ihmisen biologiaa. Miesopettajamme oli äärimmäisen fiksu ja antoi naispuolisen terveydenhoitajamme (tai itse asiassa luultavasti jonkun sen alan opiskelijan) pitää tunnin vain meille tytöille. Se tunti oli kaikessa jännittävyydessään paitsi hihityttävä myös valaiseva.

Innostuin kirjasta kovasti ja sain idean perustaa kouluumme Mimmiklubin viidesluokkalaisille tytöille. Sainkin luvan pitää nyt loppukeväästä vielä viiden kerran kokonaisuuden. Koostin kirjan pohjalta klubin, johon kutsuin kaikki koulumme tytöksi itsensä kokevat 5.-luokkalaiset.

Ideoin, että klubissa käsiteltäisiin seuraavia aiheita:

 • minä maailmassa: millainen olen, mistä pidän, mitä haluan, mistä haaveilen…
 • minä ja muut: suhteeni ystäviin, parhaaseen kaveriin, luokkatovereihin, perheeseen / suvaitsevaisuus, muiden hyväksyminen…
 • minä ja kehoni: miten suhtaudun kehooni ja siinä tapahtuviin muutoksiin, mitä ne muutokset edes ovat, miksi olen erilainen kuin kaverini, miten voin paremmin, mistä löydän vastauksia kysymyksiini…
 • mieli myllertää: omat ajatukset, ulkomaailman ”paineet”, sosiaalinen media, surut ja ilot…
 • UKK eli usein kysytyt kysymykset tai ne kysymykset, joita ei välttämättä uskalla kysyä… (kysymyksiä saa jättää postilaatikkoon joka kerralla ja niitä käsitellään viimeisellä kerralla nimettöminä)

Loin Mimmiklubiin myös säännöt:

 • Jokainen on tervetullut juuri sellaisena kuin on.
 • Klubissa saa jutella tai vain kuunnella. Kuitenkin muiden kertomat jutut pidetään luottamuksellisina eli niitä ei kerrota klubin ulkopuolella. Jos jokin asia jää vaivaamaan, saa siitä kysyä kertomatta klubilaisten nimiä.
 • Muita kuunnellaan ja kunnioitetaan.
 • Klubissa ei tarvitse olla tosissaan, mutta se kuitenkin pitää ottaa tosissaan. Eli on eri asia pitää hauskaa yhdessä muiden kanssa kuin huvitella muiden kustannuksella.
 • Loput säännöt kehitetään ja kirjataan yhdessä ensimmäisellä kerralla.

Mimmiklubista tuli aivan mahtava

Erinäisten aikataulusäätöjen jälkeen kävi niin, että suurin osa Mimmiklubiin osallistuneista joutui odottelemaan kerhotunnin alkua 45 minuuttia oman koulupäivänsä päättymisen jälkeen. Pelkäsin aluksi, että tämä odottelu turhauttaa ja romuttaa koko homman. Toisin kävi!

Tarjosin tytöille mahdollisuuden tulla luokkaani tekemään läksyjä, viettämään aikaa ja syömään eväitä koulun jälkeen. He saivat mahdollisuuden ja tilan vapaaseen yhdessäoloon. Kerhon alkaessa läksyt on jo tehty ja tytöillä selvästi rento ja hyvä olo. Sitten onkin helppo keskittyä yhteiseen tekemiseen.

Mimmiklubi onkin ollut nyt yksi työviikkojeni ehdottomista kohokohdista!

12 vinkkiä nuorille (tytöille)

Vauva.fi pyysi minulta haastattelun ja sitä varten koostin myös kirjan sekä Facebookin keskustelujen pohjalta 12 vinkkiä nuorille tytöille. Tässä vinkit teillekin:

 1. Ole rohkeasti oma itsesi. Olet sopiva ja riittävä juuri sellaisena kuin olet.
 2. Kunnioita muita sellaisina kuin he ovat. Erilaisuus on rikkaus. Ole ystävällinen ja kohtelias. Auta muita.
 3. Ota selvää asioista. Kysele ja pyydä apua. Tieto auttaa tekemään fiksuja valintoja.
 4. Itsensä rakastaminen ja omasta itsestä huolen pitäminen ei ole itsekästä, vaan todella tärkeää. Nauti itsestäsi!
 5. Panosta laatuun, älä määrään. Tämä pätee niin vaatteisiin, meikkeihin kuin ihmissuhteisiinkin.
 6. Ole avoin, uskalla avata suusi. Kerro mielipiteesi, mutta kuuntele myös muita.
 7. Ole rohkea. Usein jälkikäteen kaduttaa enemmän tekemättä jääneet kuin tehdyt asiat (ei kuitenkaan aina).
 8. Älä kiirehdi aikuistumista. Ehdit olla aikuinen liiankin kauan. Moni asia tuntuu paremmalta, kun sitä malttaa odottaa (esim. seksi, kauhuleffat, alkoholi).
 9. Opettele sanomaan ei. Älä lähde muiden mukaan hölmöyksiin. Olet itse vastuussa omista teoistasi.
 10. Opiskele. Yleissivistys on hieno asia. Hyvät arvosanat mahdollistavat opiskelupaikan valinnan.
 11. Haaveet voivat toteutua, kun pidät niistä kiinni ja olet valmis tekemään töitä.
 12. Älä vertaa itseäsi muihin – varsinkaan somen huippumalleihin tms. Kuvankäsittelyllä saadaan virheetön pinta, mutta se ei ole aitoa elämää. Nauti kehostasi ja pidä siitä hyvää huolta.

Miltä vinkit kuulostavat? Mitä lisäisit, muuttaisit tai poistaisit?

-Saara

Kirja saatu kustantajalta arvioitavaksi.