Viisi vinkkiä: Näin meillä virittäydytään arkeen

Meillä arki alkaa oikeastaan vasta ensi viikolla, kun minäkin palaan töihin. Puolisoni aloittaa huomenna taas työt pitkän loman jälkeen ja minäkin yritän vähitellen kohdentaa katsetta ensi viikkoon. Arkemme muuttuu, koska Sikuriina aloittaa koulun. Nyt pitää ruveta valmistamaan aamupalaa myös hänelle ja iltapäivisin pitää vahtia läksyjen tekoa (ja lukea yhdessä paljon).

Onneksi sekä Sikuriinan koulu että Kirpun hoitopaikka ovat lähellä ja onneksi kummallakaan meistä aikuisista ei ole pitkää työmatkaa. Arki kuitenkin muuttuu huomattavasti, kun kukaan ei olekaan enää pitkän loman jälkeen päivisin kotona laittamassa ruokaa, pesemässä pyykkiä tai sotkemassa siivoamassa kotia.

Kokosin seuraavat arjen pyörittämistä helpottavat vinkit sillä ajatuksella, että näistä voisi olla hyötyä muillekin. Nappaa siis talteen parhaat vinkit ja vinkkaa ihmeessä kommenteissa, jos sinulla on jokin hyvä kikka tai toimintatapa, jolla voi helpottaa arkiruljanssia.

1. Rutiinit kuntoon hyvissä ajoin

Lasten kanssa kannattaa jo hyvissä ajoin ruveta juttelemaan tulevasta. Lapset reagoivat muutoksiin eri tavoin. Meillä Sikuriina odottaa koulun alkua jo innoissaan. Tuttavaperheessä sitä taas pelätään ihan kamalasti. Positiivinen kasvatus -blogissa on loistavia vinkkejä arkeen palaamisen helpottamiseen. Kannattaa lukaista!

Meillä pohditaan seuraavat rutiinit yhdessä lasten kanssa jo valmiiksi kuntoon. Suuren osan me aikuiset kyllä vielä päätämme, koska lapset ovat sen verran pieniä. Esimerkiksi näitä pohdimme yhdessä:

 • Mitä kuuluu iltatoimiin?
 • Mitä syödään iltapalaksi?
 • Monelta on nukkumaanmenoaika?
 • Mihin aikaan on herätys?
 • Mitä kuuluu aamutoimiin?
 • Mitä puetaan aamulla päälle?
 • Mitä pakataan mukaan päiväkotiin/kouluun?
 • Kuka pakkaa reput?
 • Mihin illalla valmiiksi katsotut tavarat laitetaan aamua odottamaan?

Meillä on käytössämme apukuvia, joissa on magneetit. Näillä saamme jääkaapin oveen sekä viikko-ohjelman että ilta- ja aamupuuhat näkyviin. Kuvat auttavat lasta hahmottamaan aamun, illan ja viikon kulun. Meidän kuvamme ovat Kuvakuun kuvia (lue niistä lisää tekstistä Rutiinit tuovat turvaa – myös lomalla). Suosittelen niitä lämpimästi, mutta hyviä kuvia löytyy myös mm. Papunetistä.

Lasten rutiinien lisäksi me vanhemmat olemme keskustelleet mm. seuraavista koko perheen arkeen liittyvistä asioista:

 • Kuka vie lapset päiväkotiin/kouluun ja hakee kotiin?
 • Miten aamu- ja iltapuuhat rytmitetään niin, ettei niihin kulu turhaa aikaa?
 • Miten (lasten ja aikuisten) harrastukset vaikuttavat arkirytmiin?
 • Miten ruokahuolto hoidetaan? Kuka käy kaupassa? Miten ja milloin ruoka valmistetaan?
 • Miten muistamme kahden päiväkodin erikoispäivät, retket, juhlat jne.?
 • Miten vaatehuolto toimii? Kuka huolehtii, että päiväkodissa on oikeat tarvikkeet ja vaatteet mukana?

Listaan tulee varmasti vielä monta muutakin kohtaa ja noihin kaikkiin kohtiin liittyy erilaisia lisäkysymyksiä, mutta tältä pohjalta lähdimme arkeamme rakentamaan. Muutamaa näistä kohdista avaan alla tarkemmin.

Aikuisille olemme suunnitelleet myös yhteistä sähköistä kalenteria. Seinällä riippuvaa kalenteriakin yritämme muistaa päivittää. Yhteiseen kalenteriin on tärkeää muistaa merkitä myös molempien omat menot, ja tietenkin lapsiin liittyvät tärkeät muistettavat asiat!

2. Nimikoi vaatteet ja muut hoitoon tai kouluun menevät tavarat

Ette uskokaan, miten paljon löytötavaroita kouluista löytyy! Pari jätesäkillistä ei riitä! Niitä pyörii sitten siellä joka paikassa, eikä kukaan jostain syystä niitä kaipaa. Ainakaan suurta osaa. Päiväkodeissakin tavarat kulkeutuvat välillä ympäriinsä, toisten lokeroihin, lattialle, nukkariin jne. Onkin äärimmäisen tärkeää, että vaatteet ja muut hoitoon tai kouluun menevät tavarat nimikoidaan. Lapsen etunimi riittää, jos kyseessä on pieni hoitopaikka, jossa ei ole toista samannimistä lasta. Luotettavammin tavarat kuitenkin löytävät oikean omistajansa, jos niissä on etu- ja sukunimet. Koulutavaroissa voisi vielä olla luokkatunnuskin, jos vaan mahdollista.

Me olemme aiemmin saaneet Tarramonsterilta testiin heidän tarrojansa. Ja myönnän, että ihastuin niihin täysin! Ensinnäkin tarrat näyttävät kivoita: Kirppu sai vihreitä tarroja, joissa on Tyrannosaurus Rex (Kirpun lemppari yhä ja edelleen) ja Sikuriina sai toivomiaan violetteja enkelitarroja. Tarroissa on lasten etu- ja sukunimet. Saimme sekä pieniä pyöreitä tarroja että pieniä suorakulmaisia tarroja. Tarrat irtoavat arkeista helposti, ja ne on kätevä kiinnittää vaatteisiin. Ne saa kiinnitettyä vaatteen lappuun tai ihan suoraan kankaaseen. Ja kokemuksesta voin myös sanoa, että ne todella kestävät vaatteissa lukuisia pesukertoja. Tarran saa laitettua myös kengän sisäpuolelle: tarrojen mukana tulee kirkkaita isompia pyöreitä tarroja, jonka saa nimitarran päälle kengän sisäpohjaan tai sisäsivuun. Hirmu kätevä tapa nimikoida myös kengät. Suosittelen!

Edullisempi tee-se-itse-vaihtoehto on apteekista saatava laastariteippi (tai kuituteippi), johon voi kangastussilla kirjoittaa lapsen nimen. Tämä teippi pysyy myös pesuissa ja tarttuu jopa villasukkaan helposti. Kätevää!

3. Ruokahuolto kuntoon

Mikään ei ole niin kurjaa kuin mennä ruokakauppaan nälkäisen lapsen kanssa kello viideltä arki-iltana. Tai antaa lapsen odottaa päivähoidossa, kun itse pörrää nälkäisenä ja työpäivän väsyttämänä siellä ruokakaupassa. Me olemme päättäneet yrittää ratkaista asian näin:

 1. Keräämme listan ruokia, jotka maistuvat meille kaikille mahdollisimman hyvin.
 2. Suunnittelemme viikonloppuna arkipäivien ruokailut eli kaksi arkiruokaa ja perjantain ”herkkuruoka” sekä iltapalat ja käymme sunnuntaina kaupassa TAI tilaamme jonkin palvelun kautta kauppatavarat suoraan kotiin.
 3. Teemme aina sunnuntai-iltana yhden arkiruoan, jota syömme maanantaina ja tiistaina töiden ja hoidon jälkeen.
 4. Teemme aina tiistai-iltana toisen arkiruoan, jota syömme keskiviikkona ja torstaina töiden ja hoidon jälkeen.
 5. Nautimme perjantaina pitsaa, pastaa, meksikolaista tai jotain muuta herkkua ja suunnittelemme samalla viikonlopun ruokailut.

Toivon, että tällä pääsisimme mahdollisimman helpolla. Kaupassakäyntejä pitää varmaan sumplia sen mukaan, olemmeko viikonloppuja kotona vai reissussa. Lauantaina voi hyvin hakea kaupasta viikonlopun ja alkuviikon ruokatarpeet ja loppuviikon tarpeet voisi vaikka tilata kotiin. Pieni helpotus arkeen! Ja tuo lista hyvistä, helpoista ja maistuvista arkiruoista pitää tosiaan koota. Saa vinkata!

4. Vaatekaappi kuntoon

Nyt on hyvä hetki tarkistaa, onko vaatekaapissa (sekä omassa että lasten) pieneksi jääneitä vaatteita, kulahtaneita retkuja tai muuten vaan epäkäytännöllistä kampetta. Ovatko ulkovaatteet sopivan kokoisia ja ulkoiluun soveltuvia? Tarvitaanko hoitoon tossuja tai muita varusteita, jotka pitää vielä hankkia? Nyt on vielä alennusmyyntejä, joten ne kannattaa hyödyntää. Itse surffailin mm. parin ison nettitavaratalon Outleteissa ja tein aika hyviä löytöjä.

Yleensä olen myös näihin aikoihin varannut paikan kirppikseltä, jotta saan vanhat ja pienet, mutta hyväkuntoiset vaatteet ja tarvikkeet myytyä. Tänä vuonna se on kuitenkin jäänyt, mutta onneksi on nettikirppikset! Ajattelin myös kiertää itse pari kirppistä ja etsiä lapsille vähän käyttövaatetta. Kierrätys kunniaan!

5. Lempeyttä, armollisuutta ja aikaa

Näihin kolmeen kannattaa panostaa myös – tai etenkin – arjen keskellä. Kaikkea ei voi saada oli kyse sitten töistä, harrastuksista tai perheen kanssa olemisesta. Täytyy siis opetella tasapainottamaan asioita.

Mieti, mitä sinä tarvitset ja mitä perheesi tarvitsee? Onko esimerkiksi perhepeti ratkaisu lasten läheisyydenkaipuuseen vai pitääkö sinun saada nukkua rauhassa yöt? Kannattaisiko sopia kännykän laittamisesta sivuun vaikka tunniksi joka ilta? Tämä voisi olla perheen omaa aikaa eli sitä kuuluisaa laatuaikaa. Voisiko perheellä olla vähemmän harrastuksia? Tai jokin yhteinen harrastus? Tarvitsevatko vanhemmat treffi-iltaa vaikka (edes?) kerran kuussa? Eiväthän kaikki käytönnön asiat kaadu yhden ihmisen harteille? Olisiko mahdollista palkata siivooja käymään vaikka kahdesti kuussa? Kannattaako se laihdutuskuuri aloittaa juuri, kun arki alkaa runnoa koko voimalla?

Meillä kaikilla (myös lapsilla!) on omia tarpeita, jotka tulisi ottaa huomioon mahdollisimman hyvin, jotta me voimme hyvin ja jaksamme arkea. Ei kannata ruveta marttyyriksi (kokemusta on), vaan kannattaa ehdottomasti pitää myös sopivasti omia puolia!

Onko näistä vinkeistä hyötyä? Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi arjesta selviämiseen? Kommentoi ihmeessä!

Lue myös Pölyä pinnoilla -blogista 8 vinkkiä päivähoidon ja uuden arjen aloitukseen!

-Saara

Teksti on julkaistu blogissani vauva.fi-alustalla heinäkuun lopussa 2017. Päivitin sen sopimaan nykyiseen tilanteeseemme. 
Tämä bloggaus ei ole kaupallinen yhteistyö eli en ole saanut tavarapalkkioita tms. tätä vastaan. Olen kuitenkin aiemmin tehnyt yhteistyötä sekä Tarramonsterin että Kuvakuun kanssa. Voin vilpittömästi suositella molempia!